ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν: Χωρίς αποτέλεσμα η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες.

Πλέον, η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο»

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit.

Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

Άνγκελα Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιουλίου

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε την Παρασκευή σε δηλώσεις της μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής, τη διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης έναντι των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και δεν υπήρξε διαφωνία ως προς το γεγονός ότι η Κομισιόν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για τη χρηματοδότηση του Ταμείου, οι διαφωνίες στη γαλλο-γερμανική πρόταση για την παροχή στήριξης στης χώρες που επλήγησαν βαρύτερα από τον κορωνοϊό παραμένουν.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη, με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να τηρεί αρνητική στάση.

«Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σ’ ένα αποτέλεσμα σήμερα, αλλά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στα μέσα Ιουλίου», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως μια συμφωνία εντός του καλοκαιριού θα ήταν σημαντική, ώστε να εκταμιευθούν τάχιστα τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Όλοι είπαν ότι αυτό [το Ταμείο] είναι κάτι θετικό, αλλά βεβαίως εξέθεσαν και κάποια σημεία κριτική ως προς αυτό. Το χάσμα που καλούμαστε να γεφυρώσουμε είναι ακόμη μεγάλο», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εξάλλου, η Μέρκελ τόνισε ότι τα χρήματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ταμείου θα πρέπει να είναι διαθέσιμα το νωρίτερο πριν από την έναρξη του 2021.

«Κατέστησα σαφές ότι βρίσκουμε την περίοδο 2021-2024 πολύ εκτεταμένη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρήματα ήδη από την παρούσα οικονομική περίοδο και όχι από την επόμενη. Αυτό θα ενίσχυε πραγματικά τη φερεγγυότητα εντός της ΕΕ», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μακρόν: Θέλω συμφωνία έως τον Ιούλιο

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια γρήγορη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή δυναμική, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα 750 δισεκ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν

Σημειώνεται πως στην τοποθετήσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής.

«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο των πολιτικών συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης