ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απολογισμός της επίσκεψης Δένδια στο Κάιρο: ΑΟΖ έθεσε η Ελλάδα, Λιβυκό η Αίγυπτος

Oι προσδοκίες στο θέμα της ΑΟΖ σε αυτό το στάδιο ήταν χαμηλές. Στα θετικά καταγράφεται ωστόσο η επανεκκίνηση των συνομιλιών CNN Greece

Πεδίο συνεργασίας για την περαιτέρω συζήτηση της οριοθέτησης της ΑΟΖ δημιουργήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο και τις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Ωστόσο, η αιγυπτιακή πλευρά εστίασε από την πλευρά της στο θέμα Λιβύης και στο πώς η «Διακήρυξη του Καΐρου» θα επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσκεψη Δένδια και οι συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία αποτυπώθηκε και στα πρωτοσέλιδα του αιγυπτιακού Τύπου, εστιάζοντας στο θέμα της Λιβύης.

Η συνάντηση με τον Αλ Σίσι

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πάντως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι προσδοκίες στο θέμα της ΑΟΖ σε αυτό τον κύκλο συναντήσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν χαμηλές.

Ο κ. Δένδιας έφτασε στο Κάιρο στις 11.00 το πρωί με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Αμέσως κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην πάλαι ποτέ κοσμοπολίτη συνοικία της Ηλιούπολης, λειτουργούσε αρχικά ως ξενοδοχείο και το 1908 οπότε εγκαινιάσθηκε ήταν το πιο πολυτελές την Αφρική και φιλοξενούσε την αφρόκρεμα της πολιτικής και κοσμικής ζωής όλου του κόσμου.

Η συνάντησή τους διήρκεσε πενήντα λεπτά και σε αυτήν παρέστησαν μόνο οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, δηλαδή ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας – και για την πανδημία του κορονοϊού - που εφαρμόζει η αιγυπτιακή Προεδρία δεν επετράπη η είσοδος σε δημοσιoγράφους. Τη συνάντηση απαθανάτισε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας και ανάρτησε σχετική φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Στη συνάντηση ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Δένδια να μεταφέρει τους χαιρετισμούς του στον pρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Λιβύης υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Αιγύπτου έχουν στόχο την κάλυψη μέσα από τη διενέργεια εκλογών, του κενού εξουσίας, η οποία καλλιέργησε το έδαφος για την «παρουσία τρομοκρατικών δυνάμεων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της Αιγύπτου να αποκαταστήσει του πυλώνες του κράτους της Λιβύης.

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του αναφέρθηκε εκτός από το θέμα της ΑΟΖ, στην παράνομη μετανάστευση και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«…Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον pρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Αλ Σίσι, στον οποίο μετέφερα τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Του μετέφερα επίσης τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο», είπε ο κ. Δένδιας, λίγο πριν αναχωρήσει από το Κάιρο.

Σε ό,τι αφορά την αρχική συνάντηση Δένδια - Σούκρι και των τεχνικών επιτροπών των δύο υπουργείων Εξωτερικών που ακολούθησαν συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντας, εστιάζοντας στα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Χαφέζ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους είπε ότι πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας προς όφελος και των δύο φιλικών χωρών.

«Ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», είπε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας, δήλωση η οποία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι για να υπογραφεί με την Αίγυπτο ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία, είναι μακρύς ο δρόμος και θα υπάρξουν αρκετές διαπραγματεύσεις.

Τουρισμός, Τριμερής και Φόρουμ Αερίου

Εκτός από την ΑΟΖ στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε το θέμα της Λιβύης, το Παλαιστινιακό, αλλά και το θέμα του φράγματος στην Αιθιοπία, Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD), για το οποίο γίνονται τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου, Σουδάν και Αιθιοπίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελούν μοντέλο εποικοδομητικής συνεργασίας στη Μεσόγειο. Αναφέρθηκε επίσης στην Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου αλλά και στο Φόρουμ Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Gas Forum - EMGF).

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην «Διακήρυξη του Καΐρου», η οποία στέλνει μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

«Είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον αιγύπτιο υπουργό, τον κ. Σάμεχ Σούκρι. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο τουρισμός στην μετά τον κορωνοϊό εποχή και η διαχείριση της πανδημίας, είναι ένα ακόμα θέμα που συζήτησαν Δένδιας και Σούκρι.

Η αιγυπτιακή πλευρά τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία. Ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη οι ελληνικές εταιρείες να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα του, δεδομένου όπως είπε, αποτελεί πολλά υποσχόμενη αγορά σε πολλούς τομείς.

Ο αιγυπτιακός Τύπος εστίασε στο θέμα της Λιβύης

Ο αιγυπτιακός Τύπος αναφερόμενος στην επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, εστίασε στο θέμα της Λιβύης. Η Αλ Άχραμ έχει τίτλο: «Ο Πρόεδρος Σίσι συζητά με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την Ανατολική Μεσόγειο».

Η λογική win – win στην οποία βασίσθηκε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Ιόνιο, ενδεχομένως να «φωτίσει» μια πιθανή Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ανέφερε σε άρθρο της η Αιγυπτιακή εφημερίδα “Al Ahram”, δίνοντας στίγμα των Αιγυπτιακών προθέσεων για το θέμα.

«Ο Πρόεδρος συζητά τη Λιβυκή κρίση μετά τη Διακήρυξη του Καΐρου – Ελ Σίσι και Δένδιας συμφωνούν για συντονισμό προς εξεύρεση πολιτικής λύσης» αναφέρει σε πρωτοσέλιδο τίτλο της η εφημερίδα Αλ Μάσρι Αλ Γιούμ.

«Πρόεδρος Αλ Σίσι και Δένδιας: Πολιτική λύση στη Λιβύη θα βάλει τέλος στις εξωτερικές παρεμβάσεις», αναφέρει η Αλ Τουστούρ. Ενώ η εφημερίδα Αλ Αχμπάρ επίσης, σε πρωτοσέλιδο τίτλο της αναφέρει ότι «Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι τον ενδιαφέρει η ενίσχυση συνεργασίας προς επίτευξη των συμφερόντων των δύο λαών. Ενώ αναφερόμενος στον Ν. Δένδια η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Διακήρυξη του Καΐρου είναι μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας για τη Λιβύη και την περιοχή».

Τον υπουργό Εξωτερικών, συνόδευσαν στο ταξίδι του -μεταξύ άλλων- ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξάνδρος Γεννηματάς. Στις συναντήσεις τόσο με τον αιγύπτιο πρόεδρο όσο και τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι παρέστη ο Αιγυπτιώτης πρέσβης της Ελλάδος, Νικόλας Γαριλίδης.

Ο έλληνας πρέσβης υποδέχθηκε στην πρεσβευτική κατοικία τον κ. Δένδια. Εκεί ο ΥΠΕΞ έδωσε συνέντευξη στo Nile TV και ακολούθησε ελαφρύ γεύμα.

Τον κ. Δένδια υποδέχθηκαν εκτός από τον πρέσβη κ. Γαριλίδη, ο γενικός πρόξενος Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο ακόλουθος Άμυνας Παρίσης Κανούτος, η σύμβουλος Α’ Πρεσβείας Ελίνα Κυριακοπούλου, η σύμβουλος Πρεσβείας Μαρία Κεχρή, τη μετάφραση έκανε ο Γιάννης Μελαχροινούδης και τα των δημοσιογράφων ρύθμισε η Μαρία Νικολαρά από το Γραφείο Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης