ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε ενδεχόμενο υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης των συντακτών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Φλώρος απηύθυνε προειδοποίηση στην Άγκυρα δηλώνοντας πως «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», ενώ τόνισε σε όλους τους τόνους την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις.

«Όλοι γνωρίζουν πως όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο», διεμήνυσε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Όπως είπε, το Πολεμικό Ναυτικό, η Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με διαρκείς ασκήσεις σε κάθε σημείο της χώρας.

«Ο Ερντογάν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα. Όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ, στέλνοντας δυναμική απάντηση προς το προκλητικό καθεστώς Ερντογάν.

Ο κ. Φλώρος υπογράμμισε σε όλους τους τόνους την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν σε όλες τις προκλήσεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντίδρασης από την χώρα μας. «Είναι μια πιθανότητα η στρατιωτική αντίδραση. Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Αν υπάρξει κάτι τέτοιο σε ένα σύμπλεγμα νησιών, θα εξαπλωθεί αμέσως και σε άλλες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη» απάντησε ο στρατηγός Φλώρος.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντίδρασης από την χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, «βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με διαρκείς ασκήσεις και δεσμεύσεις περιοχών».

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για καθημερινή πίεση από την Τουρκία, «μια πίεση που ενδέχεται να προκαλέσει ατύχημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ερωτηθείς, αν σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης υπάρχει περίπτωση βοήθειας από άλλο κράτος, ο Α/ΓΕΕΘΑ ήταν ξεκάθαρος: «Θα είμαστε μόνοι μας. Εμείς εργαζόμαστε και διαμορφώνουμε σχέδια με δεδομένο ότι θα είμαστε μόνοι μας. Αν τώρα υπάρχει χώρα που επιθυμεί να βοηθήσει, κάθε προσφορά δεκτή».

Ο κ. Φλώρος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο, για τα οποία εξομολογήθηκε: «Τα βραδιά εκείνα σκεφτόμουν πως θα ήμουνα βλέποντας έξω απ' τα σπίτια των Ελλήνων στις Καστανιές ανθρώπους να αλαλάζουνε. Καταλαβαίνουμε τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε αποδείξει τη συμπόνια μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα κράτος συμμορία».

Ο κ. Φλώρος ρωτήθηκε επίσης αν έχει επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του. «Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου. Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επι ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις».

«Πλέον η Τουρκία ενοχλεί πολλά εθνικά συμφέροντα -του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, μεγάλου μέρους της Λιβύης, της Κύπρου, της Ελλάδας».

Η Άγκυρα επιδιώκει γεωτρήσεις στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ, με την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο να κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η απόφαση του ΝΑΤΟ να διεξάγει έρευνα σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες εναντίον γαλλικής φρεγάτας κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τον έλεγχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για αποστολές όπλων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, Άγκυρα και Τρίπολη είχαν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Τουρκία απέστειλε συμβούλους αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις, για να συνδράμουν τον Λιβυκό Στρατό στις επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.