Πέτσας για δηλώσεις Τσαβούσογλου: Το διεθνές δίκαιο προβλέπει για τα νησιά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ αλλά και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ολοκληρώνεται σήμερα μία εβδομάδα έντονης κινητικότητας για θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρίσταται μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικό θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που πρότεινε στις 27 Μαΐου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσογείο.
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί έγκαιρα, ανοιχτά και σε κάθε κατεύθυνση. Όπως, άλλωστε γνωρίζετε, το περιεχόμενο της πρότασης της Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση που είχαν προτείνει ο πρωθυπουργός και άλλοι οκτώ ηγέτες χωρών μελών της Ένωσης, με την κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στις 25 Μαρτίου», σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Δεν υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις στο για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, επανέλαβε, σημειώνοντας ότι είναι ιστορική η ευκαιρία που έχουν οι ηγέτες της ΕΕ. «Καλούνται να συμβιβάσουν το πόσο φιλόδοξο πρέπει να είναι το σχέδιο και τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι ηγέτες των κρατών-μελών αντιλαμβανόμενοι πόσο ιστορική είναι η ευκαιρία αυτή, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των ευρωπαίων πολιτών. Καλούνται λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμβιβάσουν το πόσο φιλόδοξο πρέπει να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και ποιο χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να θέσουν για την ολοκλήρωσή του».
Ερωτηθείς για το εάν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κυρώσεις κατά της Άγκυρας, απάντησε «να περιμένετε νεότερα» και πρόσθεσε πως «εξαρτάται από την Τουρκία να αντιμετωπίζεται ως εταίρος και όχι ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι Κρήτη, Ρόδος και Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, απάντησε:
«Είναι σαφές και προκύπτει και από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ότι το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ακριβώς για τα νησιά μας ότι έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με τις δημόσιες δηλώσεις τους και μεγάλες άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα ότι φυσικά τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όπως το χερσαίο έδαφος».
«Η 1η Ιουλίου το επόμενο μεγάλο βήμα»
«Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό. Πρώτο μέλημά μας, όπως τόνισε κατ΄ επανάληψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών και των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση, την παροχή περίθαλψης. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται - όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης – στοχευμένα, τοπικά, περιοριστικά, μέτρα.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα ενιαιοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων. «Το νέο απλό και ομοιόμορφο πλαίσιο προβλέπει αυξημένες κυρώσεις για όσους είναι υπότροποι», είπε χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη παράβαση εκτός του διοικητικού προστίμου (που εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιχείρησης) προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, στη δεύτερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες και στην τρίτη - εκτός του προστίμου - αν αυτή γίνεται εντός τριμήνου υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 90 ημέρες και αν γίνεται εντός εξαμήνου τότε η αναστολή λειτουργίας.
«Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε. Εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας δεν γίνονται».
Παράταση μείωσης ΦΠΑ σε Λέρο, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο και Χίο
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατείνεται έως και το τέλος του 2020, η ισχύς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώνουν -πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας- και το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού.
Επίσης, επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα τακτικής ανεργίας για όσους δικαιούχους η σχετική επιδότηση έληξε εντός του Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, επεκτείνεται και για τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ προχωρά και η θέσπιση πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικροχρηματοδοτήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι πολίτες που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων ή να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
Τέλος, παρατείνεται μέχρι 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
«Θα δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα χρήματα στα ΜΜΕ»
Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα την ακριβή λίστα με τα ΜΜΕ που εντάχθηκαν στις καμπάνιες «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς» καθώς και τα ποσά που έλαβαν ως κρατική επιχορήγηση, απάντησε:
«Η εκστρατεία για τον κορωνοϊό ήταν συνεκτική και μεθοδική και έσωσε ζωές. Δεν μπορεί να δοθούν ποσά στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθεί η καμπάνια και οι διαδικασίες. Τώρα διεξάγεται ποιοτική έρευνα. Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι πληρωμές από το υπουργείο Οικονομικών θα δοθούν τα ποσά στη δημοσιότητα. Όλη η φασαρία γίνεται από ένα συγκεκριμένο μέσο που συκοφαντεί τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του, χωρίς κανένα ντοκουμέντο».
Ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον καταθέτει ερωτήσεις για τα ποσά που δόθηκαν «για μια καμπάνια που έσωσε ζωές», να δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα «τα ποσά που έδωσε στο μέσο με το οποίο ταυτίζεται», κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019.
Παράλληλα, παρατήρησε πως προκαλεί εντύπωση «να ταυτίζονται σαν να βγαίνουν από καρμπόν» πρωτοσέλιδα εφημερίδων της αριστεράς με εφημερίδες που η εστία τους βρίσκεται στην κεντροδεξιά κι αναρωτήθηκε «ποια υπόγεια διαδρομή ενώνει αυτά τα πρωτοσέλιδα;».