ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαγγελόπουλος: Προαποφασισμένη η δίωξή μου

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά και πίστωση χρόνου λόγω προχωρημένης ηλικίας προκειμένου να ετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, επιμένει να ζητά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η κατάθεση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή. 

Συνοδευόμενος από τον συνήγορο του Δημήτρη Τσοβόλα, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε σύμφωνα με πληροφορίες για προαποφασισμένη δίωξη και επανέφερε το αίτημα του να του δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για να διαβάσω τη δικογραφία.

«Το ξενύχτι θα φάει εμένα και τον Τσοβόλα», φέρεται να είπε.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Υπάρχει μια ταινία που ένας αρχηγός Αράβων σκοτώθηκε και ωστόσο τον έβαλαν πάνω σε ένα άλογο και τον πήγαν στη μάχη. Έτσι θα έρθω κι εγώ εδώ να καταθέσω σαν τον Ελ Σιντ. Ολα αυτά τα λέω γιατί ξενυχτάω για να διαβάσω. Και ο κ.Τσοβόλας πιο ακμαίος είναι από μένα αλλά ετσι πως πάτε θα μας εξοντώνετε και τους δύο. Ε, γι αυτόν θα μείνει πίσω η κόρη του να τον υπερασπισθεί.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος οι ρυθμοί για την ανάγνωση του υλικού είναι εξαντλητικοί.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Για οποιοδήποτε, αλλά και ιδίως για μένα λόγω υγείας και ηλικίας. Δεν μπορώ να δεσμεύσω τους κληρονόμους μου να στραφούν εναντίον σας. Ξενυχτώ, διαβάζω μερόνυχτα. Αλλά η δίωξη μου είναι προαποφασισμένη, όπως προαναγγέλλει μερίδα του τύπου. Όταν έρχεται κάποιο έγγραφο, θα ήθελα να έχω τον αναγκαίο χρόνο για να το διαβάσω. Από την ενώπιον σας διαδικασία αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο Ρασπούτιν υπήρχε μόνο στη διεστραμμένη σκέψη της κυρίας Ράικου.

Σε άλλο σημείο είπε σύμφωνα με πληροφορίες, είπε:

Δ. Παπαγγελόπουλος: Μήπως επειδή δεν σας βγαίνει με τη Novartis σας είπε κάποιος, εξαντλείστε τον βιολογικά. Κύριε Μπούγα (πρόεδρος Προανακριτικής) ισχύει δημοσίευμα των "Παραπολιτικών" ότι συναντήθηκατε με Σαμαρά; Όλη η κατάθεση Μιωνη στηρίζεται στο αφήγημα ότι η «σκευωρία» Λαγκάρντ ήταν πρόβα για τη «σκευωρία» Novartis. Το 2012, όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα από Παπαδάκου και Φιλιππάκη, εγώ ήδη είχα πάρει σύνταξη. Ούτε τον Τσίπρα δεν γνώριζα καν. Και λέει ότι έστησα την σκευωρία και το ταξίδι (στο Παρίσι). Τότε γιατί δεν καλείτε τους Καλούδη και Ζαγοραίο; Δεν δείχνετε με το ότι δεν τους καλείτε ότι φοβόσαστε την αλήθεια;

Πηγές από την Προανακριτική ανέφεραν πως οι αναφορές στην ηλικία του, μόνον ως απειλή μπορούν να εκληφθούν. Όπως, έλεγαν, ξεκίνησε με δηλώσεις πως κανένας μα κανένας εισαγγελέας που κλήθηκε δεν μίλησε για τον ίδιο ως ρασπουτιν και πως η μόνη που τον κατηγόρησε ευθέως είναι η Ράικου. «Θα έλθει η σειρά της Ράικου όταν ασχοληθώ αποκλειστικά μαζί της στην πορεία της κατάθεσης μου».

«Απειλεί συνέχεια. Βάζει θέμα υπονόμευσης της υγειας του από τη διαδικασία... Και νεκρός θα έλθω. Σαν τον Ελ Σιντ».

Δ. Παπαγγελόπουλος: Θυμήθηκα χθες μια ιστορία με αφορμή ένα άρθρο. Στις 21.8.1941 δολοφονήθηκε απο κάποιον άγνωστο ένας Γερμανός αξιωματικός. Οι Γερμανοί απαίτησαν να θανατωθούν έξι αναρχικοί που ειχαν κατηγορηθεί για πλημμελήματα αλλιώς θα εκτελούσαν 50 ομήρους. Πράγματι οι Γάλλοι στρατολόγησαν δικαστές, μετέτρεψαν τις κατηγορίες για τους έξι σε κακουργήματα και θανάτωσαν, εντός της ναζιστικής προθεσμίας, τους τρεις υπακούοντας στις εντολές των ΝΑΖΙ. Ακόμη και οι δοσίλογοι Γάλλοι δεν υπάκουσαν στο σύνολο των ναζιστικων απαιτήσεων. Αυτή η ιστορία είναι εντελώς συμπτωματική αλλά την αναφέρω γιατί κάποιοι πιέζουν να οκοκληρώσετε τις εργασίες σας.

Ι.Μπούγας: Η Επιτροπή το έχει αποφασίσει αυτό. Τι είναι αυτά που λέτε;

Δ.Παπαγγελόπουλος: Όχι, όχι, δεν εννοώ την Βουλή.

Σε άλλο σημείο παραλλήλισε τα όσα συνέβησαν στη Βουλή με τη δικτατορία.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Υπήρχε ανθρωπος πανω απο την κάλπη στην Ολομέλεια να ελέγχει τι ψηφίζουν οι Βουλευτές κατά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Εχω ζήσει και επί επταετίας. Ο χωροφύλακας τότε, για τα δημοψηφίσματα του Παπαδοπούλου, στεκόταν έξω από την αίθουσα. Εδώ είχαν άνθρωπο πάνω από την κάλπη. Δεν με νοιαζει για μένα. Για την τιμή του πολιτικού κόσμου τα λεω αυτά... Είδα όμως τον «χωροφύλακα», σχεδόν πάνω από την κάλπη (δείχνει τον. βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου). Ένα λάθος έκανε ο άνθρωπος που έριξε την ψήφο χωρίς φάκελο. Αλλά δεν ήταν ότι φοβόσασταν μην πάει χαμένη η ψήφος. Απλά αυτή είναι η νοοτροπία σας. Ανοίξατε την κάλπη(προς βουλευτή ΝΔ Βασίλη Υψηλάντη) και παραβιάζατε την μυστικότητα. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί, σε ποια ευρωπαϊκά όργανα θα σταθούν όλα αυτά; «Δεν θα μας δει κανείς», ακούστηκε να λέει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κ. Αρβανιτίδης. «Δεν θα το καταλάβει κανείς», παραδέχεται την παρανομία!

Σε ότι αφορά στο αδίκημα της σύστασης συμμορίας για το οποίο εγκαλείται, φέρεται να είπε πως "οι συμμορίτες τρώνε σε σπηλιές, εγώ έτρωγα με τον Φιλιππάκη σε ταβέρνες":

Δ. Παπαγγελόπουλος: Η πόρτα του γραφειου μου ηταν παντοτε ανοικτή. Ούτε αστυνομικοί ούτε τίποτε. Το γραφείο μου ήταν μπάτε σκύλοι αλέστε. Κι ακόμη εγώ με τον Φιλιππάκη έτρωγα σε ταβέρνες. Οι συμμορίτες τρώνε ή σε γιάφκες ή σε σπηλιές».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε παράνομη την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, ενώ μίλησε για "στραγγαλισμό" της αλήθειας.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Παρανόμως ληφθεισα η κατάθεση του Μιωνή. Και μετά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου δεν προβαινετε σε καμία προανακριτική πράξη! Οπως λήψη κατάθεσης μαρτύρων. Η κατάθεση Μιωνή είναι παράνομη. Δόθηκε για αντικείμενο και πράξεις που δεν περιέχονταν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και που δεν ήταν ερευνητεα βάσει αυτής της απόφασης.

Σε αυτή την αίθουσα ήταν η έκθεση του Ρήγα και είναι συμβολικό. Όπως ο Πασάς στραγγάλισε τον Ρήγα, εσείς θέλετε να στραγγλισετε την αλήθεια. Αλλά ο Θουριος της αλήθειας θα μείνει. Διάβασα τις διαρροές που κάνατε στον Τύπο. Όταν αναφέρομαι σε Νυρεμβέργη και Ναζισμο αισθάνονται στη ΝΔ ότι τους απειλώ; Έχουν τη μύγα και μυγιάζονται.

Σε άλλο σημείο επιτέθηκε στις κ.κ. Ράικου και Τσατάνη.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Το μόνο άδικημα που εντοπίστηκε στην Επιτροπή σας είναι η ζωοκλοπη. Ράικου, Τσατάνη και λοιποί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη. Επίσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τόσες βρωμιές και ακαθαρσίες σε βάρος μου!

Αναφερόμενος στην εξαίρεση των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, έθεσε θέμα εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Αν δεχθήκατε την εξαίρεση Πολάκη- Τζανακόπουλου για δηλώσεις που έκαναν, τότε θα έπρεπε να εξαθρεθουν και μέλη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για δηλώσεις που έκαναν. Απευθυνόμενος στον Πλεύρη. "Υπάρχει θέμα μεροληψιας. Ήσουν συνήγορος του Σαμαρά. Κύριε Πλευρη, δεν γίνεται να υπηρετείς δύο Κυρίους.
Έχω ζητήσει την εξαίρεση του κ. Κεγκέρογλου και του κ. Κυρανάκη. Οι μάρτυρες που ήρθαν και καταθέσαν για το σκάνδαλο Novartis δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα για μένα. Μόνο ο Μανιαδάκης είπε ότι γνώριζε το σκυλάκι μου και είπα να μην μπλέξει με το σκυλάκι μου

Στην ακυρότητα της κλήσης επέμεινε ο συνήγορός του.

Δ. Τσοβόλας: Επιμένουμε στην ακυρότητα της κλήσης. Επιμένουμε στην κλήτευση βασικών μαρτύρων όπως οι εισαγγελείς Ζαγοραίος και Καλούδης οι οποίοι είναι ουσιώδεις μάρτυρες. Και επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να κληθεί και ο μηνυτής μας ο κ. Σαμαράς. Και για κατ αντιπαράσταση εξέταση.

Επίσης να κληθούν Παπαδάκου και Φιλιππάκης. Θα ξεχάσουμε τα νομικά εδώ μέσα. Ποια διάταξη προβλέπει ότι δεν μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες; Η εξέταση του μάρτυρα δεν είναι ανακριτική πράξη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσοβόλας ανέφερε πως ο κ. Μιωνής παράνομα τους έδωσε τη μήνυση που κατέθεσε.

Δ. Τσοβόλας: Κατέθεσε ως μάρτυρας, ο κ. Μιωνής που έχει μηνυθεί από την κ. Παπαδάκου για απάτη ενώπιον του δικαστηρίου.

Αυτό το κάνατε για τον κ. Μιωνή, ο οποίος έκανε το εξής τραγικό: ήρθε και κατέθεσε στην Επιτροπή σας ώρα 10.30 και σας προσκόμισε μια μήνυση την οποία θα κατέθετε στις 11.00!
Παρανόμως σας την έχει εγχειρίσει, παραβιάζοντας προσωπικά και μυστικά δεδομένα.

Ι. Μπουγάς: Έχει σταλεί στον εισαγγελέα η καταγγελία σας.

Γ. Γκιόλας: Επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαίο για την διεύρυνση της αλήθειας η κλήση των μαρτύρων.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ ο κ. Παπαγγελόπουλος «μάζεψε» τα περί απειλών.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Θέλω να το κάνω σαφές. Δεν σας απείλησα προχθες. Ήταν εμφανής η σπουδή σας κύριε Μαρκοπουλε να μιλήσετε για απειλές . Όπως και του κυρίου Πλεύρη. Φοβάστε ότι έχετε εκτεθεί και πως άθελα σας - ελπίζω - στηρίζετε την πραγματική συμμορία. Φοβήθηκε την εικόνα που δημιούργησε και προσπαθεί να το μαζέψει . Επικαλέστηκα τα δικαιώματα μου. Δεν σας απείλησα κύριε Μαρκοπουλε.

Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν πως: "ο Παπαγγελόπουλος επειδη δεν εχει να πει τιποτα αναμασά τις ακυρότητες. Μιλάει επί ώρες δίχως να μπει ουσία κι εκτοξεύοντας άμεσες κι έμμεσες απειλές κατά πάντων δίχως όμως στοιχεία. Άσφαιρη η πρώτη ημέρα και χαμένη σε έναν ανούσιο βερμπαλισμό".

Κύκλοι του ΚΙΝΑΛ ανέφεραν: "Κατανόηση για έναν πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι όταν παραληρεί, γιατί εξετάζεται ως ύποπτος για κακουργήματα και πλημμελήματα. Καμμία κατανόηση όμως όταν απειλεί. Κατάντια!"

Εν τω μεταξύ, στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής έφθασε, μετά και τη χθεσινή γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούν να καταθέσουν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα, επιστολή της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, στην οποία ζητά να κληθεί ως μάρτυρας.

Η επιστολή της Γιάννας Παπαδάκου στην Προανακριτική Επιτροπή

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ευχαριστώ καταρχήν για την ενημέρωση σε σχέση με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Το περιεχόμενο της αποκαθιστά την νομιμότητα, όπως την διδάχτηκα από το πρώτο έτος στην Νομική Σχολή Αθηνών, πριν από δεκαετίες!

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν αποκαθιστά την δημοσιογραφική και προσωπική τιμή και υπόληψη μου, ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της πορείας μου.

Σας ζητώ να με καλέσετε ως μάρτυρα για να πω την αλήθεια. Μπροστά σας ξετυλίχθηκαν τρία σκάνδαλα, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από μία πρόχειρη ανάγνωση της δικογραφίας που μου παραδώσατε! Μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά με στοιχεία στην ανεύρεση της αλήθειας και στην αποκάλυψη των υπαίτιων.

Διερευνείστε τα, στέλνοντας στον Εισαγγελέα τα αντίστοιχα έγγραφα ή τις καταθέσεις που διαθέτετε ! Το οφείλετε απέναντι στην Ιστορία και στον Εισαγγελικό σας ρόλο!

Με εκτίμηση,
Ιωάννα Παπαδάκου
Δημοσιογράφος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης