ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σημαντικές διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Ισραήλ και τα μηνύματα στην Άγκυρα

INTIME

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένιαμιν Νετανιάχου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι με την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού εκτός Ελλάδας μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, επισφραγίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, αλλά και στη διευρυμένη, με την παρουσία αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, η αντίδρασή τους στην πανδημία του κορωνοϊου, η γεωστρατηγική σημασία του EastMed, ο ρόλος της Τουρκίας και οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στην κοινή δήλωση των δύο χωρών αναφέρεται το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων της.

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Ζητείται επίσης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, «σύμφωνα με το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα εντόνως σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Ανέφερα στον πρωθυπουργό τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης αναφερθήκαμε εκτενώς στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τη Λιβύη και στην, κατά την άποψή μας, απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα» προσθέτοντας: «Θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων στην Ελλάδα. «Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια, στην οποία δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θα συναντηθώ με ομάδα Ισραηλινών επενδυτών, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα είτε ενδιαφέρονται για επενδύσεις στη χώρα μας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και θεωρεί κορυφαία της προτεραιότητα την προσέλκυση ξένων επενδυτών», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, κάτι το οποίο υπογραμμίζεται πλέον και από τις θετικές αντιδράσεις των αγορών απέναντι στη χώρα μας. Για το ζήτημα του τουρισμού, σημείωσε ότι πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι αν όλα κυλήσουν κατ' ευχήν, οι τουριστικές ροές θα αποκατασταθούν από την 1η Αυγούστου.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε:

«Έχουμε βρει σημαντικά υπεράκτια κοιτάσματα αερίου, όπως και η Κύπρος. Και το σημαντικότερο έργο μας -το οποίο συζητήσαμε επί μακρόν και θα συνεχίσουμε να συζητάμε στη διάρκεια του γεύματος- είναι η διαδρομή του αγωγού αερίου EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με την Ευρώπη. Θα είναι ο μεγαλύτερου μήκους υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο και είμαστε αποφασισμένοι, όπως συζητήσαμε, να προχωρήσει».

Για τον τουρισμό

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δυο πρωθυπουργούς στον τουρισμό, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη χώρα του που επιλέγουν κάθε καλοκαίρι ως προορισμό τους την Ελλάδα και τον Κυρ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως από 1η Αυγούστου, οι ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας, βάζει πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και την υγεία όλων.

«Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα υποδέχεται απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς της.

«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη», συνέχισε τονίζοντας ότι και οι δυο χώρες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

«Είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες αλλά η υγεία είναι το νούμερο ένα», συμπλήρωσε.

«Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε επίσης ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός του Ισραηλινών επισκεπτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα ότι πέρσι 1,2 εκατομμύρια συμπατριώτες του ήρθαν στη χώρα μας.

«Θέτουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο για πλήρες άνοιγμα», ανέφερε και υπογράμμισε πως οι δυο χώρες έχουν πολύ καλό παρελθόν αλλά και λαμπρό μέλλον.

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις υπογράφησαν:

-Κοινή Δήλωση των υπουργείων Τουρισμού Ελλάδος-Ισραήλ, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ασάφ Ζαμίρ.

-Κοινή Διακήρυξη για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον Γενικό Διευθυντή του National Cyber Directorate, Γιγκάλ Ούνα.

-Κοινή Δήλωση Προθέσεων στον τομέα της Γεωργίας, που υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Οι συναντήσεις των υπουργών Άμυνας

Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της 'Άμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση τις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και την προώθηση συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, Μπέτζαμιν Γκατζ, με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μετάσχει στις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών, καταλήγει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

Υπεγράφη κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Παράλληλα, την ισχυρή στήριξη Ελλάδας και Ισραήλ για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med επιβεβαίωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν, επίσης, Κοινή Διακήρυξη για θέματα ενεργειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο της προώθησης κοινών projects που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια των δυο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τον East Med, τονίζεται πως αποτελεί βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού ενδιαφέροντος όχι μόνο για τις δυο χώρες, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισραηλινή πλευρά έχει ξεκινήσει την διαδικασία κύρωσης της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κύρωσε τη Συμφωνία στις 14 Μαΐου.


Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

Οι δυο υπουργοί ανέδειξαν τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου-Ισραήλ που υλοποιείται ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από τον EuroAsia Interconnector, που υπέβαλε στις 27 Μαΐου αίτηση για χρηματοδότηση του έργου από το ευρωπαϊκό ταμείο Connect Europe Facility.

Στην ατζέντα βρέθηκε επίσης η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσα από την πρωτοβουλία 3+1 (που περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ), καθώς και μέσα από το East Med Gas Forum, για το οποίο συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεύρυνσής του σε έναν μόνιμο οργανισμό ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται επίσης αναφορά στην προοπτική επενδύσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τα εναλλακτικά καύσιμα.

O κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με τη νέα υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ κ. Gita Gamliel, με την οποία έθεσε τις βάσεις για σχέδια συνεργασίας στο χώρο της πράσινης καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είχε επίσης συνάντηση και με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Υδάτων κ. Ze'ev Elkin, με τον οποίο συζήτησε συμπράξεις σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και η αφαλάτωση των υδάτων.

Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Πιστεύω ότι η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ισραήλ για την ενέργεια είναι αρκετά εύγλωττη. Οι σχέσεις των δυο χωρών συνολικά, αλλά και ειδικά στον ενεργειακό τομέα, ποτέ δεν ήταν σε καλύτερο επίπεδο. Προχωρούμε αποφασιστικά για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Με την ίδια βούληση θα προχωρήσουμε μαζί με τη Κύπρο για τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ. Οι ΑΠΕ και οι νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο ανοίγουν νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Το ίδιο ισχύει και για την περιβαλλοντική πολιτική, με έμφαση στη συνεργασία σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και αφαλάτωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης