ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης: Τα ονόματα, οι αλλαγές και ο χρόνος

Αρχές Ιουλίου τοποθετείται χρονικά, εκτός απροόπτου ο ανασχηματισμός, ο οποίος δεν θα είναι σαρωτικός, αλλά περιορισμένος.

Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δύο: η πρώτη εισήγηση έχει να κάνει με το να γίνουν οι αλλαγές στην επέτειο ενός έτους από τις εκλογές του 2019 (7 Ιουλίου) και η δεύτερη εισήγηση σχετίζεται με το να γίνει ανασχηματισμός πριν τα εγκαίνια της φετινής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ώστε ο πρωθυπουργός να κάνει γενικό restart, με το άνοιγμα παράλληλα του πακέτου των 32 δισ. ευρώ της Κομισιόν, το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος πώς θα κατανεμηθεί και πού.

Στο Μαξίμου βάζουν «φρένο» στη συζήτηση για τον ανασχηματισμό, ωστόσο οι σχετικές πολιτικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει για τα καλά.

Μέχρι στιγμής αμετακίνητοι παραμένουν οι επικεφαλής σε βασικά υπουργεία, όπως των Εξωτερικών και Άμυνας, λόγω των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων. Άλλωστε οι κ.κ Δένδιας και Παναγιωτόπουλος ξεπέρασαν τις αρχικές «αρρυθμίες» τους -κυρίως από την πλευρά της Μεσογείων- και τώρα η συνεργασία των δυο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αποτελεσματικές και ενιαίες.

Στον οικονομικό τομέα, αμετακίνητος φαίνεται να παραμένει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον οποίο αποδίδεται η σταθερότητα στον χειρισμό της κρίσης του κορωνοϊού, σε ό,τι αφορά στις οικονομικές συνέπειες.

Έπειτα είναι και ο σχεδιασμός της κατανομής του οικονομικού πακέτου των 32 δισ. ευρώ, που μαζί με τους τεχνοκράτες, θα αποφασιστεί πώς θα διανεμηθεί και σε ποιους τομείς, με έμφαση στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Ενδέχεται, όπως εξετάζεται, να «σπάσουν» δύο υπουργεία, εκείνο του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι θα παραμείνουν στη πρώτη γραμμή της κυβέρνηση, αλλά θα εισέλθουν στην κυβέρνηση, αν «σπάσουν» τα υπουργεία, νέα πρόσωπα. Αλλαγές θα γίνουν και σε επίπεδο υφυπουργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενδέχεται και αυτός να μετακινηθεί στο πόστο του υπουργού Εργασίας, καθώς φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η μετακίνηση του νυν υπουργού Νίκου Βρούτση, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου τον χαρακτηρίζει «δουλευταρά».

Στο τομέα του Τουρισμού ενδέχεται ο Χάρης Θεοχάρης να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο. Σε μια τέτοια περίπτωση εξετάζεται να εισέλθει στην κυβέρνηση ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης, για τον οποίο υπάρχουν θετικές απόψεις στο Μαξίμου και ο οποίος βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τη κυβέρνηση να βγάλει άκρη με τα θέματα των χαρτών για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ). Ο ίδιος πάντως διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αμετακίνητος λόγω της αποτελεσματικότητάς του θεωρείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και όλη η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου. Ικανοποίηση επικρατεί και στον τομέα του Πολιτισμού με την Λίνα Μενδώνη να παραμένει, ως φαίνεται, στη θέση της, ενώ εξετάζεται να υπάρξει αλλαγή στον τομέα του Αθλητισμού, με τον Λευτέρη Αυγενάκη -σε μια τέτοια περίπτωση- να μετακινείται σε άλλο πόστο.

Δύο ακόμη επιτυχημένοι υπουργοί στα πόστα τους, οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος δεν πρόκειται επίσης να μετακινηθούν, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Εσωτερικών είναι για τον κ. Μητσοτάκη τα δύο «καλά χαρτιά του».

Αναβαθμισμένος εμφανίζεται, τέλος, ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που λόγο της πανδημίας βρίσκεται τους τελευταίους τρεις μήνες στη θετική λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης