Σταϊκούρας: Με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα
Στην εκτίμηση ότι δεν θα απαιτηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι το τέλος Ιουλίου προέβη στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης για την εαρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε και εφάρμοσε μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Eκτιμούμε, ότι μέχρι τέλους Ιουλίου, η kυβέρνηση έλαβε και εφαρμόζει μέτρα χωρίς να έχει εκταμιευτεί ούτε 1 ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Όλα τα ελληνικά προγράμματα έχουν εγκριθεί, αλλά εκταμίευση πόρων δεν υπάρχει και εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει μέχρι περίπου και τέλος Ιουλίου. Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις», είπε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι κρατάμε καύσιμα για τη φάση της ανάταξης της οικονομίας.
Αναφερόμενος στις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, τόνισε ότι εάν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει «και με χρηστή διαχείριση», η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τα όσα είπε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, για τα όσα αναφέρει για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση για συγκεκριμένο ύψος πλεονασμάτων το 2021», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και σημείωσε με έμφαση πως εάν η χώρα είχε δεσμευθεί σε συγκεκριμένο στόχο η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.
Επικαλούμενος δε, το κείμενο αποφάσεων της Ευρωομάδας είπε πως σε αυτό αναφέρεται πως «οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και πρωτογενές πλεόνασμα το 2021» και ότι «πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε δέσμευση».
Ακολουθούν δε, όπως είπε, δύο προτάσεις, ότι οποιαδήποτε επίδραση στα έσοδα ή στα επιδόματα ανεργίας, προέρχεται από τον κορωνοϊό εξαιρούνται από τους δημιοσιονομικούς στόχους και ότι οποιεσδήποτε δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής επίσης εξαιρούνται από τους δημιοσιονομικούς στόχους και αυτό θα γίνει για όλα τα κράτη μέλη.
Σημείωσε ακόμη, πως η Ελλάδα δεν έχει προσφύγει στον ESM και προς το παρόν δεν έχει λόγο να προσφύγει. "Σήμερα δεν έχουμε κανένα λόγο να προσφύγουμε στον ESM. Βγήκαμε και δανειστήκαμε δύο φορές στις αγορές. Έχουμε μια ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Sure και το ΕΣΠΑ, δεν έχουμε πάρει 1 ευρώ από την Ευρώπη ακόμα. Με τις δικές μας δυνάμεις οφείλουμε να εκτελέσουμε τις πολιτικές που μπορούμε", είπε.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας κατέληξε λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση, το κράτος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εν μέσω αντίξοων συνθηκών, κάτι που αναγνωρίζεται συνεχώς.
«Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ώστε να καταφέρουμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, θέτοντας βάσεις για ανάκαμψη, με σχέδιο, πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.