Οι ΗΠΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν
Από τη βάση της Σούδας, κομβικής σημασίας για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, έχοντας στο πλευρό του τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με αφορμή την προκλητική στάση της Τουρκίας, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα εις το ακέραιο και να αποκρούσει οποιαδήποτε επιβολή στραφεί εναντίον της».
H επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη και του υπουργού Άμυνας στη Σούδα είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία κλιμακώνει την ρητορική της έντασης απέναντι στην Ελλάδα.
Ο Τζέφρι Πάιατ, από την πλευρά του τόνισε:
«Oι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρές από ποτέ. Αυτό κατέστη σαφές όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο. Όμως ένας από τους πιο ισχυρούς πυλώνες της πολύπλευρης σχέσης μας είναι η συνεργασία μας σε αμυντικό επίπεδο. Και η Σούδα καταδεικνύει πόσο μεγάλη αξία έχει αυτή η συνεργασία και γιατί είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή και να οικοδομήσουμε την όσο πιο ισχυρή συμμαχία μεταξύ των δύο δημοκρατιών μας για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα σε αυτή την περίπλοκη και ενίοτε δύσκολη περιοχή».
Στο μεταξύ, την ώρα που οι δύο άνδρες επιθεωρούσαν τα σκάφη στο ναύσταθμο της Σούδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησε να νομιμοποιήσει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο μέσω αεροναυτικής άσκησης ανοικτά της Λιβύης με την παρουσία του με 17 αεροπλάνα και οκτώ τουρκικές φρεγάτες.
Ωστόσο, η Άγκυρα δέχθηκε παράλληλα και δεύτερο πλήγμα από την Ουάσινγκτον, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αποδοκίμασε την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς από Έλληνες ανταποκριτές είπε ότι «η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της».
Την προκλητικότητα της Άγκυρας έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και στον Σέρβο ομόλογό του λέγοντάς του ότι «η Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος θα φέρει στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών το ίδιο θέμα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι το πρόβλημα δεν είναι διμερές αλλά μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τις προκλήσεις των γειτόνων:
«Αν η Τουρκία σκέφτεται να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας, όχι μόνο θα λάβει απάντηση από την Ελλάδα αλλά είμαι βέβαιος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Αυτός δεν είναι ο δρόμος που θα ήθελα να επιλέξω, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις αν συμβεί αυτό».
Στο θέμα της Αγίας Σοφίας παρενέβη, τέλος, με ανακοίνωσή της και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος:
«Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυΐας και είναι παγκοσμίως διάσημο ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του Χριστιανικού Πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική, επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία. Καμία μοντέρνα ή μεταμοντέρνα αντίληψη “πολυπολιτισμικότητας” δεν δημιούργησε το μνημείο, διά του οποίου εκφράζεται με ανεπανάληπτο τρόπο η χριστιανική αντίληψη περί του υπερτάτου Καλού και Κάλλους».