ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικό «ράπισμα» στην Τουρκία για την Αγία Σοφία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υψώνει τείχος στην πρόθεση του Ερντογάν να μετατρέψει το λίκνο της ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, σε τέμενος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του τονίζει ότι το θέμα του μνημείου δεν είναι όπως προκλητικά υποστήριξε ένα διεθνές θέμα αλλά είναι θέμα όπως είπε εθνικής κυριαρχίας. «Η Αγία Σοφία με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, και έχει γίνει ιδιοκτησία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Αγία Σοφία έχει τίτλο ιδιοκτησίας που δείχνει ότι έχει δοθεί σε βακούφι ως τζαμί».

Η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η Αγία Σοφία δεν είναι διμερές θέμα, αλλά διεθνές. Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε...

Διαφοροποίηση Ιμάμογλου: Εργαλειοποιείται η Αγία Σοφία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η διαφοροποίηση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που πήρε αποστάσεις από την πολιτική Ερντογάν.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. δήμαρχος σημείωσε με καθαρό τρόπο ότι όσα γίνονται οφείλονται σε πολιτικές σκοπιμότητες.

«Με στεναχωρεί προσωπικά η εργαλειοποίηση του θέματος για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας» ανέφερε ο κ. Ιμάμογλου ο οποίος» ανοικτά τάχθηκε απέναντι στον Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έθεσε εκτός από τις τουρκικές προκλήσεις, και το θέμα του ελέγχου της μεταφοράς όπλων με τουρκικά πλοία στη Λιβύη κατά παράβαση του διεθνούς εμπάργκο.

Ειδικά όσον αφορά το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο θεωρείται ότι δεν έχει καμία ισχύ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παράλληλα προετοιμάζεται και για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου εκεί θα θέσει με αποφασιστικότητα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και κατ επέκταση Τουρκίας -Ευρώπης.

Ειρωνικό σχόλιο Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έδωσε ειρωνική απάντηση στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε: «Αυτή η γραμμή δεν έχει δώσει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στα νησιά. Όπως υποστηρίζουμε στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο. Η Ελλάδα το αποδέχτηκε με την συμφωνία που υπέγραψε με την Ιταλία».

Ο κ. Δένδιας του απάντησε: «Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκφράζει την ικανοποίηση του για την υπογραφή της Συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της».

Παρ’ όλα αυτά ο Τσαβούσογλου επέμεινε στη συνέχεια στις προκλήσεις με δηλώσεις για γεωτρήσεις από τουρκικά σκάφη: «Έχουμε καθορίσει τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας με την Λιβύη. Όπως βλέπετε, στα ελληνικά νησιά σεβαστήκαμε τα χωρικά τους ύδατα. Είπαμε δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Μέσα στην υφαλοκρηπίδα που έχουμε καθορίσει με την συμφωνία μας με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες για υδρογονάνθρακες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης