Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Παιδείας για την «Αναβάθμιση του Σχολείου»
«Πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κόμματα και εκπαιδευτική κοινότητα.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές της ΝΔ και κατά 124 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές, εννιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και τρεις του Κινήματος Αλλαγής. Ήταν όλοι δικαιολογημένοι. Με επιστολή πρόθεσης ψήφου στο προεδρείο έκαναν γνωστή τη θέση τους, η ψήφος τους όμως δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, απουσίαζαν από την ψηφοφορία που διεξήχθη ηλεκτρονικά και άλλοι έξι βουλευτές, όλοι από την αντιπολίτευση, οι οποίοι δεν έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου.
Τα άρθρα που αφορούν στην επαναφορά της διαγωγής για τους μαθητές ψήφισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης (168 ναι και 115 όχι), ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση στήριξαν το άρθρο για την επαναφορά τηςτράπεζας θεμάτων (187 ναι και 96 όχι).
Κυριότερες αλλαγές του νομοσχεδίου που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, είναι:
- Πιλοτική εισαγωγή στο νηπιαγωγείο της αγγλικής γλώσσας μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.
- Ενίσχυση της διδασκαλίας της πληροφορικής, των κλασσικών γραμμάτων, της φυσικής αγωγής και των ξένων γλωσσών.
- Διεύρυνση των μεθόδων αποτίμησης προόδου των μαθητών, π.χ. μέσω ερευνητικών εργασιών, και αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ στο Γυμνάσιο από 4 σε 7).
- Σύσταση τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας στο Λύκειο.
- Εξορθολογισμός της διαδικασίας προαγωγής και απόλυσης μαθητών (βαθμολογική βάση του 10).
- Ενίσχυση του θεσμού Πρότυπων και των Πειραματικών σχολείων. Από το Σεπτέμβριο θα λειτουργούν 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά Σχολεία στη χώρα, ενώ προβλέπεται ακολούθως και η επέκταση του θεσμού.
- Εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, παράλληλα με τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Η ψηφοφορία διεξήχθη με βάση τις συστάσεις της υγειονομικής υπηρεσίας, δηλαδή ανά ομάδες των 60 βουλευτών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.