ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Σχέδιο υγειονομικής θωράκισης ετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, την ώρα που επικρατεί ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Τα ταυτοποιημένα κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή -ακόμα κι αν είναι δεκάδες- μπορεί να αποτελούν πρόβλημα, είναι όμως πιο εύκολα διαχειρίσιμα σε σχέση με ένα θετικό κρούσμα σε χώρο διασκέδασης καθώς στη δεύτερη περίπτωση η ιχνηλάτηση είναι αδύνατη.

Αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε χθες: «Μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν. Αν, όμως, υπάρχουν 5 κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, κι αν δεν υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από που προέρχονται και δεν μπορούν να "στεγανοποιηθούν", τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Επανέλαβε δε ότι «αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 2020, τόνισε ότι «ιχνηλάτηση σε χώρο με 500 άτομα δεν υπάρχει, δεν μπορεί να γίνει. Αν προκύψει κρούσμα, δεν μπορεί να βρεθεί ο κύκλος των επαφών» ενώ επεσήμανε ότι «χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο».

Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είναι πλέον 200 και γυρίζουν όλη τη χώρα κάνοντας δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Από αυτούς τους ελέγχους υπάρχει πια η καταγραφή των περιστατικών, καθώς στην πλειονότητά τους τα κρούσματα που αναφέρονται είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς, εντοπίστηκαν δηλαδή από τους ελέγχους και μόνο.

Για παράδειγμα, στην περιοχή της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 3.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και εντοπίστηκαν 29 θετικά στον κορονοϊό άτομα.

Έως το τέλος του 2020, οι κινητές ομάδες θα φτάσουν τις 500 και θα δίνουν μια ακόμη καλύτερη εικόνα στις επιστημονικές και υγειονομικές Αρχές για την επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μάλιστα, θα παρέχουν και νοσηλευτική φροντίδα εκτός από τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου.

Στα 3.058 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).


Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 56 (30.6%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Σημ.: ευθεία γραμμή υποδηλώνει εκθετικό ρυθμό αύξησης της ασθένειας (όσο πιο μεγάλη η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος και ο ρυθμός διάδοσης)

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 231.759 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.016 (2.2%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης