Ο Τσίπρας στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω… Καΐρου
Στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνηνοτουρκικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το επεισόδιο στον Έβρο, λέγοντας ότι ο ίδιος θα έδινε εντολή για την απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτών. «Όταν έχεις αυτή την αναβάθµιση της προκλητικότητας, δεν µπορεί να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει µετά τον Έβρο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση και προκλητικότητα από την Τουρκία. Και ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα αξιοσηµείωτο στον Έβρο», υποστήριξε.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα:
«Εδώ υπάρχει ένα θέµα διαφορετικής αντίληψης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η χώρα δυστυχώς, πλέον δεν έχει να αντιµετωπίσει µόνο την προκλητικότητα, αλλά και την αδυναµία επικοινωνίας. Εγώ στις πιο δύσκολες στιγµές είχα τη δυνατότητα να σηκώσω το τηλέφωνο και να επικοινωνήσω µε τον Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν την έχει. Και συγχρόνως δεν προχωρά ούτε τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης, δεν έχει κανένα πλαίσιο θετικής ατζέντας ή διαλόγου και δεν έχει και κανένα πλαίσιο απειλής.»
Η εμπλοκή της Ευρώπης
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τη κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στη γερμανική προεδρία ώστε να αναμειχθεί η ΕΕ ποιο ενεργά στα ελληνοτουρκικά, μέσω κυρώσεων στη γείτονα. Συγκεκριμένα, είπε: «Θεωρώ ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και η ευκαιρία της γερµανικής προεδρίας. Σας το ανέφερα πριν ότι είναι ίσως µια ευκαιρία για την Ευρώπη να ανακτήσει ενισχυµένο ρόλο στα γεωπολιτικά πράγµατα. Και γι’ αυτό εγώ ασκώ κριτική στην κυβέρνηση. Ενώ είχαµε πρωτοστατήσει όχι µόνο για το προσφυγικό αλλά και για την Κύπρο, στο πλαίσιο της Ευρώπης, βλέπω ότι η κυβέρνηση σήµερα δεν διεκδικεί κυρώσεις για την Τουρκία, αν έρθει να αµφισβητήσει εµπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα.»
Συναίνεση για ΑΟΖ
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προσέφερε τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση αν αποφασίσει να έρθει σε συνεννόηση με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μέχρι τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία διότι το Κάιρο δεν συμμερίζεται την τοποθέτησης της Αθήνας για τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
«Εγώ είµαι διατεθειµένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιµες αποφάσεις που δεν µπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέροµαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία.»
Να σημειώσουμε ότι με την Αλβανία και την Ιταλία η διαπραγμάτευση είναι πιο εύκολη.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο
Η προσφορά του κ. Τσίπρα ασφαλώς αποτελεί προσπάθεια απάντησης σε τοποθετήσεις που ακούστηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην προάγει στην εξωτερική πολιτική τις διαδικασίες διπλωματικού διαλόγου.
Ωστόσο, ποιο σημαντικό είναι ότι η παρέμβαση του κ. Τσίπρα έρχεται σε μια στιγμή όπου φαίνεται να αναπτύσσεται ένας σχετικός προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε πει:
«Σε κάθε φάση που είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση είτε με την Ιταλία, είτε με την Αλβανία είτε με τη Λιβύη η απόλυτα μαξιμαλιστικές τάσεις οι οποίες επεκράτησαν στη δική μας διαπραγματευτική ομάδα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, δεν μας έχουν οδηγήσει στο να έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία η οποία σήμερα θα μας κατοχύρωνε.
Και αυτό δείχνει ότι όταν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας θέματα θα πρέπει να δίνουμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, να υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και ευελιξίας διότι αν κινούμαστε με την άποψη ότι το μάξιμουμ των διεκδικήσεών μας μπορεί να είναι και το απόλυτα σωστό, χωρίς να υπάρχει ένα περιθώριο ώστε με τον άλλο πραγματικά να βρεις μια συμφωνία η οποία να ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές, να είναι δηλαδή στα πλαίσια του win-win, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε».
Η δε Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στον Σκάι:
«Με την Αίγυπτο, είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία, διότι αναμφισβήτητα και η Αίγυπτος συνυπολογίζει την τουρκική αντίδραση , αυτός είναι ο λόγος. Είμαστε ακόμη και μερική συμφωνία με την Αίγυπτο κατά την άποψή μου πρέπει να προχωρήσουμε. Αυτή είναι η άποψή μου για το θέμα. Είμαστε πάντως σε καλό δρόμο.»
Ο κ. Τσίπρας στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι αν προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα απέναντι στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, θα τη στηρίξει. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί σαμποτάρισμα της προσπάθειάς της από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Πάντως, πηγή της Κουμουνδούρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξής φράση του κ. Τσίπρα: «Θεωρώ ότι η βασική διαφορά ανάµεσα στις προοδευτικές δυνάµεις και στη ∆εξιά στην εξωτερική πολιτική, είναι ότι η ∆εξιά πάντοτε φοβάται την ευθύνη.»