Μαξίμου: Εκτός ο Σγουρίδης, κάλυψη σε Τόσκα
Στην απόφαση να απομακρύνει τελικώς τον Παναγιώτη Σγουρίδη από την θέση του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών φαίνεται πως καταλήγει –εκτός απροόπτου-ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει αργά το απόγευμα στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Σγουρίδη ,όμως αυτό θα γίνει σχετικά «αθόρυβα» καθώς κάτι τέτοιο έχει ζητήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην «κάψει» το πρόσωπο Σγουρίδης ενδεχομένως για να βοηθήσει τον Π. Καμμένο να τον αξιοποιήσει κάποια στιγμή σε άλλον ρόλο. Μ’ αυτόν τον τρόπο το Μαξίμου θα προστατεύσει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στις σχέσεις του με τον κυβερνητικό του εταίρο.
Πάντως, η παραίτηση Σγουρίδη θεωρείται αναπόφευκτη για το κυβερνητικό επιτελείο κυρίως διότι ο υφυπουργός έκανε κρίσεις για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και δεν περιορίστηκε σε γενικές παρατηρήσεις ως προς τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Υπόθεση Σφακιανάκη
Από την άλλη η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει τέλος και στην υπόθεση Σφακιανάκη αναγνωρίζοντας ότι προκλήθηκε πολύς θόρυβος από την απόφαση για αποχώρησή του από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η απόφαση του να διατηρήσει την απλή εποποτεία της υπηρεσίας αναλαμβάνοντας καθήκοντα βοηθού Επιτελάρχη προσπαθεί να χρυσώσει λίγο το χάπι, ωστόσο είναι γεγονός ότι το Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αφήσει ακάλυπτο τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι προέχει η στήριξη στον υπουργό παρά η «διάσωση» του Μ. Σφακιανάκη κυρίως μετά τον ντόρο που προκλήθηκε λόγω της απομάκρυνσής του. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το θέμα από μερίδα του Τύπου επηρέασε τις οριστικές αποφάσεις του Μαξίμου καθώς κάποια στιγμή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ο Νίκος Τόσκας. Κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν μάλιστα ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας δεν γίνετια να συμπεριφέρονται ως πριμαντόνες αφήνοντας αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος διαχειρίστηκε το θέμα της απομάκρυνσής του.
Την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα κυβερνητικού ανασχηματισμού, καθώς η κυβέρνηση έχει όλες τις εκκρεμότητές της ανοιχτές και πρωτίστως αυτήν του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης.