ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σαφής καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών

ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Η παρέμβαση του State Department είναι μία παρέμβαση που δεν ακολουθεί λογική ίσων αποστάσεων. Πρόκειται για μία σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών, που δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, και μια σαφή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, όπως έχουν εκφραστεί όλες τις προηγούμενες ημέρες και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι εδώ δεν υπάρχει κανένα έννομο αποτέλεσμα από αυτές τις παράνομες ενέργειες και ότι τα ελληνικά νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως έχουν και τα χερσαία εδάφη μας. Άρα είναι μια πολύ θετική δήλωση που δείχνει μια απομόνωση παράνομων ενεργειών της Τουρκίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, και συμπλήρωσε:

«Δεν ανησυχούμε για τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο, το οποίο διαπνέει όλη την πολιτική μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι μετά τα γεγονότα που είχαμε τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου στον Έβρο, είμαστε προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο μιας επανάληψης τέτοιων προκλητικών ενεργειών είτε στα νησιά είτε κάπου αλλού. Παραμένουμε σε επιφυλακή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Προκλητικές και αντιπαραγωγικές οι τουρκικές ενέργειες

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή απάντησή του σε ερώτημα της ιστοσελίδας Hellas Journal χαρακτήρισε προκλητικές και αντιπαραγωγικές τις τουρκικές ενέργειες αναφορικά με το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με το καθεστώς της Τρίπολης.

Ο εν λόγω εκπρόσωπος υπογραμμίζει παράλληλα πως το μνημόνιο αυτό δεν μπορεί, από νομικής άποψης, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τις θαλάσσιες διενέξεις άλλων κρατών, θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές» τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες αξιώσεις στην περιοχή που αναφέρεται το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης.

Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο συμφωνίας δεν μπορεί, από νομικής άποψης ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Σημειώνουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια».

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, που επικαλείται διπλωματική πηγή, η υποστήριξη της Ουάσινγκτον αποτελεί σημαντικό γεγονός και έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος επαναλαμβάνει τη δήλωση αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Φρ. Φάνον και του πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται πως Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

«Σήμερα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέα συνεργασία, βάσει του μνημονίου κατανόησης που υπογράψαμε με τον Σάρατζ, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε στην προώθηση της συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της γεώτρησης, για να επωφεληθούμε από τους φυσικούς πλούτους της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης