ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες στην Aνατολική Μεσόγειο

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες στην Aνατολική Μεσόγειο
ΑΡ

Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. 

«Σήμερα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νέα συνεργασία, βάσει του μνημονίου κατανόησης που υπογράψαμε με τον Σάρατζ, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε στην προώθηση της συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της γεώτρησης, για να επωφεληθούμε από τους φυσικούς πλούτους της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάτηση.

Δήλωσε επίσης πως η Άγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ερντογάν είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

Φάγιεζ αλ Σάρατζ: Θα θέσουμε υπό έλεγχο όλη τη Λιβύη

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κυριότερο σύμμαχό του.

Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, τις χώρες που στηρίζουν τον Χάρφταρ, δηλαδή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Γαλλία. «Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που, υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χάφταρ, βύθισαν τη Λιβύη σε λουτρό αίματος και στα δάκρυα» είπε.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σάρατζ έγινε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του τελευταίου ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε όλη την Τρίπολη και τα προάστιά της, γεγονός που συνιστά σημαντική ήττα για τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο χάρτης με τις περιοχές που ζήτησε άδεια ερευνών η Τουρκία

Η εν πολλοίς αναμενόμενη κίνηση να αναγγείλουν συνεργασία όσον αφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου οι Ερντογάν και Σάρατζ έρχεται λίγες ώρες αφότου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα έναν χάρτη με τις περιοχές όπου ζήτησε άδεια ερευνών και εξορύξεων η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Η περιοχή αφορά επτά σημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου.

Η γραμμή FE στο χάρτη είναι το όριο όπου ξεκινάει η «ΑΟΖ» της Λιβύης, όπως υποστηρίζουν στο μνημόνιο που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη, νότια του οποίου δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει έρευνες της Τουρκίας με παραχώρηση «δικαιωμάτων» από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

thumbs b c bb9dd1df75e6077402df0286e4945a1e copy

Υπενθυμίζεται πως προχθές, Τρίτη, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης να αναφέρει:

«Αξιολογήθηκε η υστερόβουλη στάση ορισμένων παραγόντων που συγκλίνουν στον κοινό παρανομαστή της αντίθεσής τους προς την Τουρκία, όσον αγορά στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειές της στη Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς η προάσπιση των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Τονίστηκε δε, πως η Τουρκία «θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών στρατιωτικών συμβούλων, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειές της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και ηρεμίας σε ολόκληρη τη χώρα, διατηρώντας την πολιτική και εδαφική ακεραιότητά της.

Μάλιστα, απευθύνθηκε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει στάση αρχών απέναντι στα σκοτεινά μορφώματα που στρέφονται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και σφετερίζονται τη βούληση του λαού της».

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα βρέθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η αντιμετώπιση των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, η μάχη κατά του ISIS, θέματα εσωτερικής ασφαλείας και η αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν