ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον χάρτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη της θαλάσσιας περιοχής στην Μεσόγειο, εντός της οποίας η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας να κάνει έρευνες υδρογονανθράκων. 

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Σχέσεων και Υποθέσεων Ναυτιλίας, Αεροπλοΐας και Συνόρων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγές, με ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε τον επίμαχο χάρτη (βλ. Χάρτη 1), σημειώνοντας ότι αυτός αφορά στις περιοχές στις οποίες γίνεται αναφορά στη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο όπου η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ και το αίτημα της ΤΡΑΟ για άδειες νέων ερευνών και γεωτρήσεων εντός αυτών των συνόρων.

Η επίμαχη περιοχή είναι προέκταση προς δυσμάς της ζώνης που είχε ανακηρύξει ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) η Τουρκία και ο σχετικός (παλιότερος) χάρτης είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης και είχε αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Ενέργειας. Οι κόκκινες περιοχές αφορούν εκείνον τον χάρτη και η νέα περιοχή στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνες οριοθετείται από την κόκκινη καμπύλη γραμμή.

Χάρτης 1

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χάρτης συμπίπτει απόλυτα με τον χάρτη που είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για την πρωτοβουλία της Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης (βλ. Χάρτη 2).

Χάρτης 2

Η περιοχή στην οποία ζητείται αδειοδότηση από της τουρκική ΤΡΑΟ αγνοεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών και διακόπτει τη συνέχεια μεταξύ των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί επίσης τμήμα της θαλάσσια ζωνής που προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη πέρυσι γαι την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία. Το σχετικά ισάριθμα αιτήματα προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Έργων (MAPEG) του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 30ης Μαΐου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Τα επτά σημεία βρίσκονται πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου (βλ. χάρτη 2). Πρόκειται για τα θαλάσσιαοικόπεδα εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων με τις εξής κωδικές ονομασίες:

  1. O20,O21,P20,P21
  2. R20,R21,S20,S21
  3. R18,R19,S18,S19
  4. S16,S17
  5. T18,T19,U18,U19
  6. T16,T17,U16,U17
  7. V18,V19

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Λίγες ώρες νωρίτερα, την Τρίτη, δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Αξιολογήθηκε η υστερόβουλη στάση ορισμένων παραγόντων που συγκλίνουν στον κοινό παρανομαστή της αντίθεσής τους προς την Τουρκία, όσον αγορά στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειές της στη Μεσόγειο» και επισημάνθηκε ότι «θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς η προάσπιση των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Τονίστηκε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών στρατιωτικών συμβούλων, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειές της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και ηρεμίας σε ολόκληρη τη χώρα, διατηρώντας την πολιτική και εδαφική ακεραιότητά της. Απευθύνθηκε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει στάση αρχών απέναντι στα σκοτεινά μορφώματα που στρέφονται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και σφετερίζονται τη βούληση του λαού της».

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα βρέθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η αντιμετώπιση των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, η μάχη κατά του ISIS, θέματα εσωτερικής ασφαλείας και η αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ

Το πρωί σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, διαμηνύοντας πως θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «εντός της υφαλοκρηπίδας που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «απόλυτη αποφασιστικότητα» της Άγκυρας να υποστηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα «όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο»

«Στo πλαίσιο αυτό, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης