ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πιέσεις» Ρώμης να δεχτεί η Ελλάδα και Ιταλούς τουρίστες χωρίς καραντίνα

«Πιέσεις» Ρώμης να δεχτεί η Ελλάδα και Ιταλούς τουρίστες χωρίς καραντίνα
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τη δυσαρέσκεια της Ρώμης φαίνεται πως έχει προκαλέσει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην περιλάβει τη γείτονα στη λίστα των 29 πρώτων χωρών που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω κορωνοϊού.

Όπως είναι γνωστό οι αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου και θα αφορούν 29 χώρες, με θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Για τις υπόλοιπες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ιταλία, προβλέπεται ότι θα παραμένουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα, με τους ταξιδιώτες να τίθενται σε καραντίνα μίας ή δύο εβδομάδων.

Η συγκεκριμένη απόφαση των ελληνικών Αρχών, φαίνεται πως προκάλεσε την ενόχληση της Ρώμης, η οποία μέσω του υπουργού Eξωτερικών της Λουίτζι Ντι Μάιο φρόντισε να αποστείλει μήνυμα δυσαρέσκειας, πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου:

«Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται. Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις (σ.σ. πριν την Αθήνα ο Ιταλός ΥΠΕ θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα). Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Μάλιστα ο Ιταλός ΥΠΕΞ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του.

Η συζήτηση εστίασε σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, το οποίο γίνεται με κανόνες και ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, επέλεξε να ανεβάσει περισσότερο τους τόνους δηλώνοντας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ότι έστω και αν γνωρίζει και ισχύει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα, καθώς θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.

Οι Ιταλοί αγαπούν την Ελλάδα

Σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, η Ρώμη ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα, αλλά στο θέμα του τουρισμού έχει και σημαντικά εσωτερικά προβλήματα: από τις 3 Ιουνίου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την χώρα. Πολλοί περιφερειάρχες του νότου όμως φοβούνται ότι από τον βορρά μπορεί να αφιχθούν και κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό. Για το λόγο αυτό ζητούν να υιοθετηθεί ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απαντά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, η Λέγκα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο και οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα. Τα δε «Πέντε Αστέρια» του Ντι Μάιο προσαρμόζονται, ώστε να μη συνεχίσουν να κατρακυλούν στις δημοσκοπικές έρευνες.

Παρά ταύτα -πέρα από πολιτικές στρατηγικές και σκοπιμότητες- είναι γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί θεωρούν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους, συνώνυμο διακοπών, χαλάρωσης και επιστροφής στις ρίζες. Και ότι θα ήθελαν να την επισκεφθούν αμέσως, χωρίς περιορισμούς.

Οι 29 χώρες που θα στείλουν πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι ταξιδιώτες από το γκρουπ των 29 χωρών δεν θα υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα, ενώ θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορωνοϊό.

Οι πτήσεις, σε πρώτη φάση, θα αφορούν μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στο γκρουπ των 29 χωρών περιλαμβάνονται οι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Πάντως, η παραπάνω λίστα θα υπόκειται σε διαρκείς αναθεωρήσεις, ενώ από την 1η Ιουλίου θα επέλθει σημαντική διεύρυνση, ανάλογα και με τις επιδημιολογικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πλήρης «απελευθέρωση» των αεροπορικών πτήσεων εξωτερικού έως τις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της COVID-19.

Την ίδια ώρα, όσοι πολίτες ταξιδεύουν από χώρες εκτός των συγκεκριμένων 29, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο καικαραντίνα ορισμένων ημερών. Επτά αν είναι αρνητικοί στον ιό και 14 αν είναι θετικοί.