ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης στο CNN Greece: Το Ταμείο Ανάκαμψης να μη γίνει μοχλός ενίσχυσης της Γερμανίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Πάνος Σκουρλέτης εκφράστηκε θετικά για την πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο, επισήμανε ότι το Ταμείο πρέπει να διοχετεύσει τους πόρους του με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και να μη λειτουργήσει στην πράξη ως μοχλός ενίσχυσης των γερμανικών επιχειρήσεων. Προσέθεσε ότι το πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι 2 αφορά σε μέτρα άμεσης εφαρμογής και θα συμπληρωθεί με μια συνολική προγραμματική πρόταση για την ελληνική οικονομία.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποδαυλίζει το ρατσισμό, ενώ αρνήθηκε ότι η Κουμουνδούρου έχει μεταβάλει τη θέση της στο προσφυγικό.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε σε μια πολιτική διαλόγους και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, χωρίς τακτικισμούς.

Τέλος, είπε ότι τον Ιούνιο η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα καταλήξει στην πρόταση για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα επικυρώσει το συνέδριο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στο CNN Greece.

-Να ξεκινήσουμε με τη μεγάλη διεθνή είδηση των ημερών, τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την έκρηξη στις ΗΠΑ. Γιατί οι δυτικές δημοκρατίες δεν έχουν μπορέσει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ρατσισμό;

-Δεν είναι τυχαίο γεγονός. Πρόκειται για ένα περιστατικό ακραίου ρατσισμού που φέρνει στην επιφάνεια τον βαθύ διαχρονικό ρατσισμό της κοινωνία των ΗΠΑ. Ρατσισμό σε βάρος των Αφροαμερικανών που οξύνει ο πρόεδρος Τραμπ με την πολιτική του. Βεβαίως το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Είναι παγκόσμιο. Ρατσιστικά ξεσπάσματα έχουμε σε πολλές χώρες, με στόχο κατά κύριο λόγο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κι εδώ τα πράγματα δεν κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχει βεβαίως ένας κοινός παρονομαστής για όλο σχεδόν τον πλανήτη που είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων, που λειτουργεί ως τροφοδότης των ρατσιστικών φαινομένων.

Υποδαύλιση του ρατσισμού

-Αλλά και στην Ελλάδα η κοινωνική πλειονότητα δεν φαίνεται φιλικά διακείμενη στους πρόσφυγες. Μάλιστα, μετά από 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους ξένους. Θεωρείται ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος;

-Δεν υποτιμώ τον παιδαγωγικό ρόλο της δράσης μιας κυβέρνησης. Η κοινωνία όμως έχει τον δικό της τρόπο να διαμορφώνει αυτό που ονομάζουμε «κοινή γνώμη». Αν συγκρίνει κανείς το λόγο και την πρακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με της σημερινής, εύλογα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υποδαυλίζει τις ρατσιστικές τάσεις που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να προχωρήσει γρήγορα η αποσυμφόρηση των νησιών από τους αιτούντες άσυλο και να γίνει ίση κατανομή τους σε όλη τη χώρα. Δεν είναι απλό να γίνει γιατί απαιτείται πολιτική βούληση. Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια με όσες προσβάσεις έχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση θέλοντας να «χαϊδέψει» το ακροδεξιό ακροατήριό της, υιοθετεί μια παθητική στάση που ευνοεί εντέλει τα ρατσιστικά φαινόμενα.

Τα προβλήματα του φράχτη

-Όμως κι εσείς μετατοπίζεστε σε αυτά τα ζητήματα. Βλέπουμε ας πούμε να υποστηρίζετε πια υπό όρους τον φράχτη στον Έβρο. Σε ένα άλλο ζήτημα που το τελευταίο διάστημα έχει συνδεθεί με το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά, υιοθετείτε πια μια γραμμή λελογισμένης εθνικής πλειοδοσίας. Πρόκειται για προσαρμογή στον κοινωνικό συσχετισμό ή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της διαδικασίας ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ονομάζει ο Γιάννης Δραγασάκης;

-Δεν υιοθετώ το συμπέρασμά σας για στροφή στο προσφυγικό. Η θέση μας παραμένει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο σε ό,τι προβλέπει για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Στα ελληνοτουρκικά τώρα δεν χωράνε τακτικισμοί. Πρέπει κανείς να ακολουθεί μια πολιτική διαλόγου και συνεννόησης που να υπηρετεί την ειρήνη και την ύφεση. Δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι ένας πραγματικός κίνδυνος η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η οποία κατά καιρούς περνάει διάφορες φάσεις. Τώρα είναι στη φάση της επιθετικότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που κάνει είναι να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να έχει σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών.

-Πέρα όμως από την έλλειψη σχεδίου, συμμερίζεστε την κριτική στην κυβέρνηση που γίνεται και από τον δικό σας χώρο, για υποχωρητική στάση στο επεισόδιο στον Έβρο;

-Να σας απαντήσω και για το ζήτημα του φράχτη για να μη λέτε ότι υπεκφεύγω. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική στη βάση ποιος είναι υπέρ και ποιος εναντίον του φράχτη. Ο φράχτης μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει. Αλλά δεν είναι το μείζον ζήτημα, ούτε στο προσφυγικό ούτε στα ελληνοτουρκικά. Εμείς καλέσαμε την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ερωτήματα για τα οποία έλεγε αντιφατικά πράγματα. Άλλα έλεγε ο κ. Δένδιας και άλλα ο κ. Παναγιωτόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας πρέπει να είναι παράγοντα ειρήνης στην περιοχή. Πρέπει να βρίσκουμε ειρηνικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών, με σεβασμό βέβαια στα κυριαρχικά μας συμφέροντα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

-Πάμε τώρα στην οικονομία. Το πακέτο για το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν, μπορεί να αλλάξει πλήρως την εικόνα ώστε να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή;

-Η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής. Κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η ΕΕ βάζει για πρώτη φορά νερό στο κρασί της. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσουμε. Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, η μη συμπερίληψη των δαπανών Υγείας στον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων και η μιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν, είναι στοιχεία μιας διαφορετικής λογικής. Το ζήτημα τώρα είναι πώς αυτά δεν θα αποτελέσουν εξαιρέσεις, αλλά θα αφήσουν τον αποτύπωμά τους στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων. Ωστόσο, απαιτούνται επιπλέον διευκρινίσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πού θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα; Θα υπάρξουν αιρεσιμότητητες, δηλαδή απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιδεινώσουν τη θέση της μισθωτής εργασίας. Το πακέτο θα προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ή θα διοχετευτεί αποκλειστικά στους τομείς όπου η Γερμανία έχει προβάδισμα, όπως η Ενέργεια, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μοχλός επιδότησης της γερμανικής οικονομίας; Θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί το πακέτο με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου;

Το παραγωγικό μοντέλο

-Στο ζήτημα του παραγωγικού μοντέλου που θέσατε, ασκείται μια κριτική από τα αριστερά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Μένουμε Όρθιοι 2 ότι διαφοροποιείται από το κυβερνητικό πρόγραμμα μόνο σε ό,τι αφορά το μέγεθος των παροχών. Δεν εκφράζει δηλαδή μια διαφορετική λογική.

-Το Μένουμε Όρθιοι είναι ένα πρόγραμμα μέτρων άμεσης εφαρμογής που δεν υποκαθιστά την ανάγκη για ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο βαθιών αλλαγών στην οικονομία. Γι’ αυτό και το ονομάσαμε πρόγραμμα-γέφυρα. Σήμερα βλέπουμε ότι ζητήματα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και πριν το 2015, για την ίδια την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, πλέον γίνονται πλέον αντιληπτά. Δικαιώνονται οι θέσεις μας ότι τα δημόσια αγαθά πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους, ότι το Δημόσιο πρέπει να είναι ισχυρό διακριτό ρολό στην οικονομία, ότι το ΕΣΥ πρέπει να αναβαθμιστεί και να παραμείνει δημόσιο. Ως χώρος οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια συνολική προγραμματική πρόταση που θα πιάσει και άλλα ζητήματα. Είναι δυνατόν να επιχορηγηθούν μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς να αποκτήσει το κράτος μερίδιο στη μετοχική σύνθεση τους; Μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος; Και βέβαια όλη αυτή η συζήτηση πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει την αλλαγή του σημερινού παραγωγικού μοντέλου.

Το συνέδριο

-Το συνέδριο πότε θα το κάνετε τελικά;

-Το συνέδριο θα γίνει μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποφασίσαμε ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα αποφασίσουμε για αν μπορεί να οριστεί νέα ημερομηνία.

-Το νέο όνομα θα αποφασιστεί στην Κεντρική Επιτροπή του Ιουνίου;

-Η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης θα συζητήσει την πρόταση προς το συνέδριο. Το συνέδριο θα πάρει την τελική απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης