Αντιδράσεις συναντά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «Αναβάθμιση του Σχολείου»
Αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση του σχολείου», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή.
Τόσο ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι έφερε προς ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, ένα νομοσχέδιο που πηγαίνει όπισθεν ολοταχώς την εκπαίδευση.
Σε συνέχεια της κόντρας του με τη Νίκη Κεραμέως, ο Νίκος Φίλης μίλησε για «κεραμιδαριό» στην εκπαίδευση και για δημιουργία «αγοραίου» σχολείου, ενώ σχολίασε αρνητικά και την επαναφορά της διαγωγής, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη παλινδρόμηση στις πιο σκοτεινές περιόδους της εθνικής και κοινωνικής ζωής, κοινωνικό στιγματισμό των μαθητών και επιχείρηση τιμωρίας της νέας γενιάς.
«Η ΝΔ θέλει φθηνό σχολείο για το κράτος και ακριβό για την οικογένεια», είπε.
Εξίσσου επικριτική ήταν και η Χαρά Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ, η οποία κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι αγνοεί επιδεικτικά το δημόσιο σχολείο.
«Δεν δίνετε εξετάσεις αριστείας στον πρωθυπουργό αλλά προαγωγικές εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία», είπε προς τα υπουργικά έδρανα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «βιαστικό πόνημα», «ατελές» και «αναχρονιστικό».
Για νομοσχέδιο «δηλητήριο» μίλησε ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ, ενώ κριτική άσκησε και η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ 25.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Εμφανίστηκε δε, ανοιχτή σε προτάσεις προκειμένου να υπάρξει -όπως είπε- σύνθεση σε ένα συνολικό νομοθετικό έργο το οποίο θα επιτρέψει στο σχολείο να γυρίσει σελίδα.
«Θέλουμε ιδρύματα πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα και πιο εξωστρεφή. Ενισχύουμε την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων αυτόνομων για κάθε πανεπιστήμιο. Χωρίς έγκριση υπουργού. Απεμπολούμε εξουσίες προς όφελος των πανεπιστημίων μας» τόνισε η υπουργός Παιδείας και προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για τον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, ανακοίνωσε κοινά προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, καθώς και θερινά προγράμματα προκειμένου να γίνει η χώρα μας φάρος γνώσης. Όπως είπε, «27 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Harvard, το Prinston, το Columbia , το Tufts έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Όλα αυτά ήταν να έρθουν στις 28 Μαρτίου αλλά η πανδημία μας πρόλαβε».