ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Πώς θα διοχετευθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης

Γεραπετρίτης: Πώς θα διοχετευθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης
INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Απόλυτη διαφάνεια - απόλυτος σεβασμός  - καθημερινή λογοδοσία» είναι το τρίπτυχο της κυβέρνησης βάσει του οποίου θα γίνει η διαχείριση των κοινοτικών πόρων που πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα δήλωσε για το ζήτημα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και αναφερόμενος στους τομείς στους οποίους θα διατεθούν κυρίως τα προγράμματα αυτά, τόνισε:

«Βαδίζουμε προς το 2021, το συμβολικό αυτό έτος, με ένα πρόγραμμα που θα φέρει μια νέα Ελλάδα».

Επικριτικός, την ίδια στιγμή, για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Γεραπετρίτης την κατηγόρησε για έλλειμμα αξιοπιστίας.

Εισαγωγικά ο υπουργός πρότεινε να μην ξεχνούν οι πολίτες δύο ημερομηνίες: την 28η Μαΐου 1979, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς και την 5η Ιουλίου 2015, όταν τέθηκε ενώπιον του ελληνικού λαού το δίλημμα, να παραμείνει ή όχι στην ΕΕ. Και, στα σημερινά, και παρά τις κατά καιρούς απογοητεύσεις, «η ΕΕ ήρθη στο ύψος των περιστάσεων έδειξε μεγάλη αλληλεγγύη και πυγμή (...) Η Ελλάδα παίρνει μια μεγάλη, δυσανάλογη για τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενίσχυση, περίπου τριπλάσια της ενίσχυσης που λαμβάνει η Πορτογαλία με ανάλογη έκταση και συμβολή στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό».

Στις ανησυχίες δε, για κατασπατάληση των κοινοτικών προγραμμάτων, ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «πολύ υψηλό επίπεδο λογοδοσίας, που φάνηκε και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης», με την πρόσθετη δέσμευση ότι «εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, απόλυτος σεβασμός στα χρήματα που θα εισρεύσουν και εμείς θα λογοδοτούμε καθημερινά. Τα 32 δισ. που θα δοθούν σε βάθος χρόνου, δεν δίδονται για να τα χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν. Οι πρακτικές που είχαμε δει κατά το παρελθόν, ήταν λίγο… κουτοπόνηρες, τις οποίες ούτε η Ευρώπη τις ανέχεται ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε πλέον καθόλου να τις παρακολουθήσουμε».

Μεγάλο κομμάτι των κοινοτικών προγραμμάτων θα πάει κατευθείαν σε πληττόμενους κλάδους και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενώ ένας δεύτερος πυλώνας θα αφορά τηνπράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, πρόσθεσε.

«Επικίνδυνη η λογική των επιδομάτων»

«Η λογική των επιδομάτων που οδηγεί σε έναν τεράστιο ηθικό κίνδυνο, τον οποίο γνωρίσαμε τη δεκαετία του '80, δηλαδή να μάθουμε να ζούμε επιδοματικά, αντί να παράγουμε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί», τόνισε με έμφαση διαβεβαιώνοντας, «εμείς θα κάνουμε όλους του αναγκαίους διαρθρωτικούς μετασχηματισμούς του ελληνικού κράτους και της αγοράς. Θα έχουμε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας που ελπίζουμε ότι θα έρθει πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος έτους».

Υπάρχει, μάλιστα, «πολύ συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τις νέες αγορές, τις νέες δεξιότητες και κυρίως για την αλλαγή του κράτους».

«Έτσι ώστε τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιό μας για την απορρόφηση των πόρων αυτών, να καταλάβουν όλοι, και εντός και εκτός, ότι βαδίζουμε προς το 2021, το συμβολικό αυτό έτος, με ένα πρόγραμμα που θα φέρει μια νέα Ελλάδα», είπε ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζοντας πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου.

«Δοκιμάστηκαν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ερώτηση για την κριτική και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε πως «δεν πρόκειται ποτέ -και σας διαβεβαιώνω για αυτό- να παρασυρθούμε σε αυτήν την αλόγιστη πλειοδοσία. Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοκιμαστεί, ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την οικονομία ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση», υποστήριξε αντιτείνοντας ότι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να διακινδυνεύσουμε να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες, θα διατηρούμε πάντοτε με ασφαλή αποθεματικά τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, το πρόγραμμα που, όπως ανέφερε, «αναγκάσθηκε να τροποποιήσει δύο εβδομάδες μετά την αναγγελία (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας) […] εικάζω πως θα έχουμε και σίκουελ στο πρόγραμμα, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση της βασικής μας θέσης αλλά με σοβαρά οικονομικά σφάλματα».

Για το κυβερνητικό σχέδιο δε, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε:

«Θα στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, θα στηρίξουμε την αγορά, με ό,τι χρειαστεί για μια πλήρη επανεκκίνηση. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι, αν δεν έχουμε κάτι εξαιρετικά στραβό, το 2021 θα είναι μια χρονιά πολύ μεγάλης ανάπτυξης για την Ελλάδα. Οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια και να διατηρήσουν το κλίμα αυτοπεποίθησης το οποίο προέκυψε μέσα από αυτή την κρίση».

«Ενδείξεις καταλλαγής από την Άγκυρα»

Κληθείς να πάρει θέση για τις ελληνο-τουρκικές θέσεις, παρατήρησε ότι «μετά από δεκαετίες η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση διπλωματικής ισχύος απέναντι στην Τουρκία».

«Αυτού του τύπου οι "σπασμοί" που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο επίπεδο μιας αναβαθμισμένης πολιτικής ρητορικής -η οποία μερικές φορές είναι και εχθροπαθής ή μισαλλόδοξη- έχουν να κάνουν με το ότι η Τουρκία έχει χάσει σημαντικές διπλωματικές μάχες».

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Ατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο, με εξαιρετικά σημαντικές και πολλές περιφερειακές συμμαχίες», είπε ο υπουργός θυμίζοντας επιπλέον «με τι αντανακλαστικά ήρθαν στην Ελλάδα, στο ακραίο όριο της ΕΕ, όλοι οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών -μια επίδειξη υψηλού επιπέδου αλληλεγγύης». Θύμισε δε και «την απώθηση στον Έβρο -πόσες δεκαετίες είχαμε να δούμε μια τέτοιου τύπου πραγματική νίκη στα ελληνο-τουρκικά».

Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία«ιδίως τώρα», υπογράμμισε, ενώ τυχόν κλιμάκωση «θα βρει απέναντι όχι μόνο την Ελλάδα αλλά θα βρει όλους τους περιφερειακούς μας εταίρους, θα βρει την ΕΕ ή, ακόμη ακόμη, και τους ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας -υπάρχει απομόνωση [...] της Τουρκίας», υποστήριξε συμπληρώνοντας:

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για μια τέτοια ενέργεια, εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Εγώ αντιθέτως βλέπω και κάποια σημεία καταλλαγής εκ μέρους της Τουρκίας, έχουν περιοριστεί εξαιρετικά οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο».

Κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε πρόωρες εκλογές», επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξηγώντας και το «γιατί»:

«Αυτή τη στιγμή στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Εμείς με το μόνο με το οποίο ασχολούμαστε, είναι το να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν έχουμε καθόλου στο μυαλό μας -σας διαβεβαιώ γι' αυτό- την πολιτική κεφαλαιοποίηση της καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά το μείγμα της πολιτικής μας δεν πρόκειται να αλλάξει».

«Εμείς εκλεγήκαμε με ένα πολύ βασικό αξιακό πρόγραμμα, το οποίο έχει να κάνει με τη βάση του φιλελευθερισμού, που είναι η λιγότερη φορολογία, ανάπτυξη, με περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», τόνισε και πρόσθεσε:

«Κι εμείς είμαστε ανήσυχοι με την εργασία, ιδίως όταν βλέπουμε τα δεδομένα από άλλες χώρες της Ευρώπης και υπερατλαντικά, αλλά έχουμε μια βαθύτατη πίστη ότι με το πρόγραμμά μας θα μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή». Σε κάθε περίπτωση, «εμείς δεν θα κάνουμε παιχνίδια με τους θεσμούς όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Προσωπική μου άποψη που εκφράζει, νομίζω, και το σύνολο της κυβέρνησης, είναι ότι για μας το κέρδος από την καλή διαχείριση όσων συνέβησαν το τελευταίο τετράμηνο, δεν είναι η κεφαλαιοποίηση πολιτικών κερδών, αλλά μόνο το περίσσευμα εμπιστοσύνης που έχουμε για να προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορα βήματα σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ήδη χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο προεγκρίθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια που συνιστούν όλα μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές», ανέφερε κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.