ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Αποχώρηση από τις δομές των αναγνωρισμένων προσφύγων

Μηταράκης: Αποχώρηση από τις δομές των αναγνωρισμένων προσφύγων
INTIME NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, κατά την οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες για την έναρξη των αποχωρήσεων αναγνωρισμένων προσφύγων και μη δικαιούχων ασύλου, από το ελληνικό σύστημα υποδοχής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος».

Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων.

«Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας ήταν και είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν».

Στη συζήτηση, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας, και αναζητήθηκαν τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «HLIOS» που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, παρέχει σήμερα στέγαση και ενταξιακά προγράμματα σε περίπου 1.500 διαμερίσματα και δίνει τη δυνατότητα επιδότησης ενοικίου, με παράλληλη συμμετοχή σε προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, που τώρα γίνονται σε υποτυπώδη μορφή μέσω τηλεκπαίδευσης, όπως και σε προγράμματα διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Αθηναίων, οι Διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Επισημαίνεται ότι την 1η Ιουνίου 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση 11.237 ατόμων από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia».

Τέλος, από την 1 Σεπτεμβρίου 2020 οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

Διαμαρτυρία για την έξωση 9.000 προσφύγων από το πρόγραμμα «ESTIA»

Η ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης 9.000 προσφύγων, των οποίων, στις 31 Μαΐου λήγει η φιλοξενία σε δομές και σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με πρόσφυγες και αλληλέγγυους έξω από την δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.

«Ο υπουργός κ. Μηταράκης προχωράει σε ένα σχέδιο εξώσεων πάνω από 10.000 ανθρώπων, 300 από το καμπ του Ελαιώνα, 300 από το καμπ του Σχιστού, 500 από τον Σκαραμαγκά, 1200 από τη Θεσσαλονίκη και από τα καμπ και από τα σπίτια. Θα γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα με κόσμο άστεγο. Και μιλάμε για τους πρόσφυγες. Μάνες με παιδιά, άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο άλλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ζουν από μόνοι τους διότι όταν τους κόβουν το επίδομα, όταν δεν τους έχουν δώσει τη δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα δεν τους έχουν ανοίξει τη δίοδο για την περιβόητη ένταξη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, ενώ τόνισε ότι η μόνη λύση είναι όλοι οι πρόσφυγες να βρεθούν σε σπίτια μέσα στις πόλεις.

«Έχουμε απευθύνει προτάσεις στους δήμους και στο δήμο της Αθήνας και σε άλλους δήμους ότι πρέπει να δοθούν άμεσα τα κτίρια του ΕΦΚΑ που είναι διαθέσιμα. Πρέπει να υπάρχει ένα μαζικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης για όλους, για άστεγους, για πρόσφυγες και για Ρομά. Αυτό ήταν το αίτημά μας και εξακολουθεί να είναι. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητάει άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, χαρτιά για τους μετανάστες και όχι βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.