ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

ΙΝΤΙΜΕ

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός συνέκρινε την είσοδο της χώρας στην τότε ΕΟΚ, πριν από 41 χρόνια, υπό τον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή με το σημερινό γεγονός της απόφασης της Ευρώπης για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτόν τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να πιστώσει στην παράταξή του τις ιστορικά θετικές εξελίξεις για τη χώρας.

Στην αρχή της εισήγησής του, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς του: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία σύμπτωση, η οποία έχει τον δικό της ξεχωριστό συμβολισμό και νομίζω ότι ειδικά σήμερα αξίζει να αναδειχθεί, καθώς πριν από ακριβώς 41 χρόνια, το 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Και τώρα, 41 χρόνια μετά, ανακοινώνεται μία μεγάλη, εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρώπης, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης. Έναν μηχανισμό που θα ενισχύσει όλα τα κράτη-μέλη, να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αστοχίες που υπήρξαν κατά καιρούς, με τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί εκτός της ΕΕ, σε μία σαφή αναφορά στην περίοδο που κυβέρνησε ο Αλέξης Τσίπρας και υπήρχε η απειλή του Grexit κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Τότε, πριν από 41 χρόνια, η χώρα μας ξεκινούσε τη μεγάλη της ευρωπαϊκή πορεία μαζί με μόλις εννέα εταίρους. Σήμερα οι εταίροι έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι, αλλά δείχνει ότι ξέρει να προχώρα μπροστά με μεγάλα άλματα οπότε αυτό είναι απαραίτητο.

Και βέβαια καλό είναι να θυμόμαστε και στην χώρα μας ότι η Ένωση, ειδικά για την Ελλάδα, υπήρξε πάντα πολύτιμη. Κάτι που η δική μας χώρα λίγο έλειψε να το διαπιστώσει τραυματικά το 2015. Το πρόγραμμα ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Πρόεδρο της Επιτροπής, την κυρία Φον ντερ Λάιεν, είναι ένα πρόγραμμα πολύ φιλόδοξο, είναι όμως ταυτόχρονα κι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό».

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα χρήματα αυτά, όταν εκταμιευθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, να μην σπαταληθούν. Τα χρήματα αυτά έχουν «περισσότερο τη λογική των επιδοτήσεων και λιγότερο τη λογική των δανείων, κάτι το οποίο υπήρξε εξαρχής κεντρικό ελληνικό αίτημα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι τομείς στους οποίος θα επιμερισθούν οι πόροι αυτοί είναι η πράσινη ανάπτυξη, η υγεία, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η αγροτική πολιτική, η κατάρτιση και η στήριξη του κόσμου της εργασίας.

Κατά τον πρωθυπουργό είναι σαφές, ασχέτως της τελικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το ύψος των ποσών, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο.

«Πιστεύω ότι είναι, επίσης, και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η προσπάθεια που από τώρα ξεκίνησε είναι τα κεφάλαια να μην κολλήσουν στην γραφειοκρατία, ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίησή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μάλιστα, στους υπουργούς του πως διάβασε σε ένα άρθρο μία ενδιαφέρουσα φράση, και την οποία επανέλαβε: «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η απόφαση της Κομισιόν να ενισχύσει την Ελλάδα στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τον κορωνοϊό αποτελεί τρόπον τινά μία ψήφο εμπιστοσύνης. «Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση», σημειώνουν.

Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να μιλάμε για μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, που θα έρθει να στηρίξει υγιείς επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια, τις θέσεις απασχόλησης, την υγεία, τον αγροτικό τομέα αλλά και την πράσινη ανάπτυξη, όπως είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης