ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για το πακέτο της Κομισιόν: Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Στέλιος Πέτσας εξέφρασε εκ νέου για το πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών που πρότεινε η Κομισιόν.

Μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδάκης τόνισε: «Στη χθεσινή ανακοίνωση με την οποία χαιρετίσαμε την έκθεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προτάσεις της, αναφέρονται τρεις λέξεις, όχι τυχαία. Αλληλεγγύη, συνοχή και σύγκλιση. Αυτές οι τρεις λέξεις διέπουν όλο το πλέγμα των προτάσεων των τριών κειμένων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Δείχνουν ότι οι προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει ένα μεγάλο βήμα».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε ότι:

«Είναι ένα φιλόδοξο πακέτο που σχεδόν διπλασιάζει τους πόρους που ήταν διαθέσιμοι στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή από το 2021 έως το 2027. Ένα μεγάλο πακέτο, που αφορά κυρίως επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, πράγμα που είναι καλό για τις χώρες του νότου. Είναι, όμως, και ένα πακέτο πολύ φιλόδοξο, γιατί θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού δανεισμού. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα που πριν από δύο μήνες θα έλεγε κανείς ότι είναι αδιανόητο.

Ευτυχώς για την Ελλάδα έχουν ικανοποιηθεί και οι τέσσερις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες έχουμε θέσει: Δηλαδή να είναι ένα πακέτο φιλόδοξο, να είναι μεγάλο, να είναι ευέλικτο, να βασίζεται στις επιχορηγήσεις και όχι στα δάνεια και να έχει κοινό χρηματοδοτικό μηχανισμό. Άρα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι. Αυτό το πακέτο δεν θα συνδέεται με κανενός είδους conditionality, μνημονιακών όρων, αλλά μόνο με βασική στόχευση την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, που ούτως ή άλλως έχουμε.

Σκοπός μας είναι, τα χρήματα αυτά να τα επενδύσουμε και όχι να τα ξοδέψουμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο. Είναι πολύ μεγάλο το χρηματοδοτικό πακέτο και είναι πολύ μεγάλη και η ευθύνη του πολιτικού συστήματος, κυρίως της Κυβέρνησης να σχεδιάσει σωστά πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να μεταμορφώσουν την Ελλάδα. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις.

Ούτως ή άλλως αναμένεται η οριστικοποίηση του πακέτου, περίπου Καλοκαίρι και έχουμε το χρονικό διάστημα να σχεδιάσουμε σωστά. Η απορρόφηση θα είναι σταδιακή τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά πάλι είναι πάρα πολλά τα χρήματα και θα είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία αν δεν καταφέρουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Για αυτό, θα δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί όλους τους Έλληνες».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε επίσης στην προστασία της πρώτης κατοικίας: «Όταν αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, έπρεπε να σκεφτούμε και τους επόμενους μήνες. Έπρεπε να στηριχθούν και όσοι είχαν «πράσινα» δάνεια, αλλά είναι στα όρια και φοβόμασταν ότι μπορούσαν και αυτά να «κοκκινήσουν»,. Δίνουμε, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα και σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν «κόκκινα» δάνεια, αλλά βρίσκονται στο όριο, να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος της κρατικής βοήθειας για να πληρώσουν μέρος της δόσης τους. Έχουμε δύο στόχους: Πρώτον, να ελαφρύνουμε το νοικοκυριό και δεύτερον, να μην αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε για να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία».

Προσέθεσε ότι:

«Σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν λεπτομέρειες από το Υπουργείο Οικονομικών. Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν «κόκκινα», που είχαν κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά ήταν -σύμφωνα με το προφίλ και την ανάλυση που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών- σε έναν κίνδυνο να «κοκκινίσουν» τους επόμενους μήνες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, λόγω του γεγονότος ότι δεν θα έβρισκαν δουλειά, θα μπουν σε αυτή την περίμετρο. Έχουμε εξασφαλίσει περίπου 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό και δεν είναι μικρό ποσό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε πολύ, θα δώσουμε μία ανάσα στα νοικοκυριά και στο τραπεζικό σύστημα, για να δώσει ρευστότητα. Οι συνεπείς δανειολήπτες βλέπουν για πρώτη φορά μία ελάφρυνση στη δόση τους».

Στήριξη ιδιοκτητών και ενοικιαστών

Τέλος ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Ένα από τα βασικά προβλήματα σε μία περίοδο δυσπραγίας και μάλιστα απότομης και απρόβλεπτης, όπως αυτής της πανδημίας, αφορά στο ερώτημα: Tι θα συμβεί με τα ενοίκια που ορίζονται από ένα συμβόλαιο που έχει συναφθεί σε μία άλλη εποχή; Μία επιχείρηση που βλέπει ότι κλείνει, πώς θα πληρώσει το ενοίκιο χωρίς τζίρο; Υπήρχαν δύο προοπτικές. Ή θα έπρεπε κανείς να κάνει μία παρέμβαση σαν αυτή που κάναμε εμείς, βάζοντας ένα ποσοστό τέτοιο που να σηκώσουμε ένα βάρος όλοι μαζί -και ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και το Κράτος- ή να αφήσει την οικονομία -και μαζί τα ενοίκια- να αυτορυθμιστεί. Εμείς κρίναμε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό σε αυτή την τελείως απρόβλεπτη κατάσταση. Αν συγκρίνει κανείς το τι συνέβη σε άλλες χώρες -για παράδειγμα τι συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο- θα δεί ότι εκεί που ήταν ακριβές περιοχές τα ενοίκια δεν υποχωρούσαν γιατί κανείς δεν ήθελε να αφήσει μία περιοχή-φιλέτο. Άρα, θα έκοβε από κάπου αλλού για να πληρώσει το ενοίκιο. Σε άλλες περιοχές φτωχότερες, τα ενοίκια ή κατέρρευσαν ή δεν καταβλήθηκαν καθόλου. Επομένως, κάναμε μία παρέμβαση προσπαθώντας να σηκώσει και το Κράτος ένα βάρος, το 1/3 της απώλειας του ενοικίου. Όλοι βάζουμε πλάτη, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης