ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση για μήνυση κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφο τους στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αντιπαράθεση για μήνυση κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφο τους στη Συμφωνία των Πρεσπών
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή αντιπαράθεση με αιχμές εκατέρωθεν και καρφιά κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσε στη Βουλή μηνυτήρια αναφορά ιδιωτών κατά 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί εσχάτης προδοσίας.

Στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας τους, 207 καταψήφισαν, 11 είπαν «ναι» κι ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τη ΝΔ για το γεγονός ότι η μήνυση έφθασε στην Ολομέλεια, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και άλλους βουλευτές αφενός να δηλώνουν υπερήφανοι που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου να επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορούν να καταδιώκονται βουλευτές για τέτοια ζητήματα.

«Καθιστάτε το άρθρο 61 του Συντάγματος ανενεργό λόγω εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στη ΝΔ», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου να δηλώνει ότι αυτή η υπόθεση δεν έπρεπε να φθάσει στη Βουλή, αλλά δυστυχώς έπρεπε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

Στην κόντρα παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Αρείου Πάγου, που θα έπρεπε -όπως είπε- να είχε κάνει έναν πιο ουσιαστικό έλεγχο. Έκανε γνωστό δε, ότι η Βουλή είναι στο ξεκίνημα μιας συνεννόησης με τη Δικαιοσύνη για έλεγχο των αναφορών σε προγενέστερο στάδιο.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά και ήρθε σε κόντρα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης ο κ. Σαμαράς ήταν επί 25 χρόνια ο πολιτικός που δεν είχε απλά λάθος απόψεις για το Σκοπιανό, αλλά τις είχε εργαλειοποιήσει σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου, επιφέροντας διχασμό και ομηρία της χώρας. Χαρακτήρισε μάλιστα, ανιστόρητη την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια κύρωσης της Συμφωνίας.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του πρώην πρωθυπουργού, που κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», αντέτεινε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.