Γιατί ο Μητσοτάκης βάζει τέλος στη συζήτηση για πρόωρες εκλογές
Για τις πρόωρες εκλογές και τον ανασχηματισμό υπάρχουν δύο κανόνες στην πολιτική.
Ο πρώτος είναι ότι οι πρόωρες εκλογές και ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται. Ο δεύτερος κανόνας είναι και οι δύο διαψεύδονται μέχρι να ανακοινωθούν.
Επομένως, δεν είναι «είδηση» αν ένας πρωθυπουργός διαψεύσει ότι θα κάνει εκλογές ή ανασχηματισμό.
Η «είδηση» που έδωσε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν λοιπόν η δήλωσή ότι δεν θα κάνει εκλογές και ανασχηματισμό, αλλά ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο επιχειρηματολόγησε.
Ούτε εκλογές…
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Star στη Μάρα Ζαχαρέα, είπε χωρίς να αφήσει παραθυράκια, ότι δεν σκέφτεται ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμό για το επόμενο διάστημα. Προσέθεσε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να «κάψει» την απλή αναλογική. Υπογράμμισε ότι:
«Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Ότι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα.
Πήρα μία εντολή τετραετίας. Ήρθαν τα πράγματα, δεν θα έλεγα, ανάποδα, αλλά μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο. Αλλά, όπως σας είπα, ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος.
Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε Κυβέρνηση 10 μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση».
...ούτε ανασχηματισμός
Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ο κ. Μητσιτάκης επισήμανε:
« Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή. Πάντα, κάποια στιγμή θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός. Δεν είναι του παρόντος ο ανασχηματισμός, γιατί θεωρώ ότι βασικά η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά. Και υπάρχει κάποια λογική. Όλοι, όλα τα πολιτικά στελέχη να δοκιμάζονται και να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις και κυρίως όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων».
Προσέθεσε ότι:
«Σκεφτείτε λίγο ότι το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Το μέλημά μας θα είναι η ανάταξη της οικονομίας. Το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω σκοπεύω να το επενδύσω, όχι να το σπαταλήσω. Και να το επενδύσω με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει μέρισμα, τόκο προς όφελος όλης της κοινωνίας και με το καλό όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, να μπορώ να κριθώ και εγώ για αυτά τα οποία έχω πετύχει.»
Και κατέληξε ως εξής:
«Σίγουρα αυτός ο χρόνος ήταν διαφορετικός από αυτόν που τον περίμενα. Αλλά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πατήσουμε πάνω σε κάτι το οποίο μπορεί να έχει και προσωρινά χαρακτηριστικά. Εγώ δεν βλέπω αυτές τις πολύ καλές δημοσκοπήσεις για να χαίρομαι και να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση. Είναι η φωτογραφία της στιγμής. Είναι η αποδοχή από την κοινωνία ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας και η δουλειά μας συνεχίζεται».
Το σκεπτικό
Την απόφαση του πρωθυπουργού να μην πάει σε εκλογές το επόμενο διάστημα την είχε προαναγγείλει ο Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνοντας στον ΣΚΑΪ ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «θα έδινε ένα εντελώς λάθος ηθικό μήνυμα, διότι δεν μπορείς να κεφαλοποιείς πάνω σε μία μεγάλη υγειονομική κρίση».
Αφετηρία της απόφασης του πρωθυπουργού είναι η φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός οχταετίας, πράγμα που απαιτεί να μην ξοδέψει γρήγορα το πολιτικό κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Οι αιτίες
Η άμεση προσφυγή στις κάλπες έχει ως βασικό επιχείρημα την πολύ μεγάλη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, αυτό είναι επιχείρημα κατανοητό μόνο στο «εσωτερικό» του πολιτικοδημοσιογραφικού συμπλέγματος και του κομματικού μηχανισμού. Οι πολίτες δεν συμπαθούν τις πρόωρες εκλογές, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.
Αυτή η στάση αποτυπώνεται και στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις σε ποσοστά άνω του 80%.
Επιπλέον, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί προσφυγή στις κάλπες ενώ ακόμα ζούμε με το φόβο της επιδημίας;
Πώς μπορεί να διεξαχθεί προεκλογική εκστρατεία, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης;
Στους υγειονομικούς κανόνες έρχονται να προστεθούν οι ανάγκες της οικονομίας. Εκλογές στην Ελλάδα σημαίνουν μπλοκάρισμα της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Σε μια στιγμή όπου γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί κάτι από την τουριστική χρονιά, οι εκλογές θα έδιναν τη χαριστική βολή στον τουρισμό και την εστίαση, προκαλώντας την οργή των επαγγελματιών του κλάδου.
Ανάλογα είναι τα επιχειρήματα και για τον ανασχηματισμό. Δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές την ώρα που δίνεται η «μάχη της σεζόν».
Ο τακτικισμός
Το βασικό ίσως επιχείρημα όμως για τη μη προσφυγή στις κάλπες είναι ότι το κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να κατηγορηθεί για τακτικισμό και πολιτικό αμοραλισμό.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κοινωνία το εμπιστεύεται γιατί δεν είναι τακτικιστής, ενώ ο κ. Γερπατετρίτης κάνει λόγο για ηθικό μήνυμα προς την κοινωνία.
Στη συνέντευξή του στην Αυγή ο Πάνος Σκουρλέτης είχε χαρακτηρίσει «ακραίο τακτικισμό» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δείχνοντας ότι η Κουμουνδούρου ετοίμαζε καμπάνια ηθικής απαξίωσης του πρωθυπουργού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Πού θα κριθεί
Είναι προφανές ότι μετά το τέλος του Σεπτέμβρη και αναλόγως με το πώς θα έχουν εξελιχθεί η υγειονομική και η οικονομική κρίση, μπορεί να υπάρξουν δεδομένα λόγω των οποίων ενδεχομένως αλλάξουν οι αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη κρίνεται πλέον από το πώς θα κρίνουν οι πολίτες τις επιδόσεις του στην αντιμετώπιση της κρίσης στο οικονομικό και το υγειονομικό πεδίο.