ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Αβραμόπουλος: Nα αναλάβουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τις υποχρεώσεις τους στο προσφυγικό

Μητσοτάκης-Αβραμόπουλος: Nα αναλάβουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τις υποχρεώσεις τους στο προσφυγικό
Νεα Δημοκρατία

Το προσφυγικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν πως σημαντικό για τη διευθέτηση του προσφυγικού ζητήματος είναι κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε να αναλάβει τις υποχρεώσεις του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο αντρών:

Δ. Αβραμόπουλος: Υπό μεγάλη πίεση η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι υπό μεγάλη πίεση, διότι είναι ένα από τα σημεία εισόδου των μεταναστευτικών ροών. Όλον αυτόν τον καιρό προσπαθεί να χτίσει έναν μηχανισμό, που θα ανταποκρίνεται στην πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε.

Είναι δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στην Ελλάδα και να εξάρουμε τη στάση του Ελληνικού λαού, αλλά και όλων εκείνων που καθημερινά επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο. Και αναφέρομαι στην ελληνική ακτοφυλακή, που πραγματικά δίνει τον καλύτερό της εαυτό στο κομμάτι της διάσωσης.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, είναι και άλλα ζητήματα, που αφορούν γενικότερα στην Ευρώπη. Κατά πόσο, δηλαδή, τα κράτη - μέλη ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Κυρίως ως προς το κομμάτι που αφορά στη μετεγκατάσταση. Είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα, για τα οποία, με ιδιαίτερη χαρά, σημείωσε ο κ. Πρόεδρος ότι είναι ενημερωμένος και είχε την ευκαιρία και ο ίδιος να διατυπώσει τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του, για το πώς μπορούμε, ακόμα περισσότερο, να βελτιώσουμε την πολιτική της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ανθρωπιστικού ζητήματος.

Κ. Μητσοτάκης: Tα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα

Πράγματι, η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Δυστυχώς, η ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος. Θέλω να σημειώσω, όμως, ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σημαντική πρόοδος, όπως στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρώπη.

Εμείς είπαμε και στην Ελλάδα, το είπαμε και εδώ στις Βρυξέλλες, ότι δεν πρόκειται να μετατρέψουμε το πρόβλημα αυτό σε ένα πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ένα εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα και η χώρα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική. Όσο η χώρα μας είναι συνεπής στις δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταδείξουμε, και σε αυτούς, που - πολλές φορές - μας κουνάνε το δάχτυλο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις. Ότι τα πολύ συγκροτημένα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από την Επιτροπή, με δεσμευτικούς στόχους μετεγκατάστασης, πρέπει να ολοκληρωθούν και να υλοποιηθούν από τα κράτη – μέλη.

Και βέβαια και η Τουρκία πρέπει να αναλάβει και αυτή τις δικές της δεσμεύσεις σε σχέση με την ανάσχεση των ροών αυτών. Και, κυρίως, στο επίπεδο της εξάλειψης των δικτύων, των διακινητών ανθρωπίνων ψυχών, που δυστυχώς οργιάζουν σήμερα, προφανώς με την ανοχή της Τουρκίας.

Θέλω και δημόσια να σας συγχαρώ για την πρότασή σας και για την επιμονή με την οποία διεκδικείτε τη δημιουργία ενός σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και οποιαδήποτε συζήτηση για μετακίνηση των φυσικών γεωγραφικών συνόρων της Ελλάδος και της Ευρώπης στα βόρεια σύνορά μας είναι μια συζήτηση παντελώς άνευ αντικειμένου. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που και η Επιτροπή, αλλά και η κυρία Α. Μέρκελ έχουν τοποθετηθεί κατά της προοπτικής του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας.

Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ελπίζω, σύντομα, κάποια στιγμή, να φυλάσσονται από ένα ευρωπαϊκό σώμα στο οποίο προφανώς θα συμμετέχουν και θα έχουν καθοριστικό ρόλο οι Ελληνικές Δυνάμεις και το Λιμενικό, το οποίο - όπως πολύ σωστά επισημάνατε - κάνει μια εξαιρετική δουλειά, σε αντίξοες συνθήκες.

Και θέλω και εδώ, από τις Βρυξέλλες, να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού, αλλά φυσικά και την Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της καταγραφής και της ταυτοποίησης στα hot spots. Αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής των hot spots.