Άγνωστη η έκταση και η διάρκεια της οικονομικής ύφεσης
Η προοπτικές της οικονομίας και οι συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού για τη χώρα είναι εκείνο που απασχολεί περισσότερο απ' όλα την κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλώσει τις εκτιμήσεις του για το μέγεθος της ύφεσης και ελπίζει, σε κάθε περίπτωση, να είναι σύντομη και όχι μόνιμη. Κυρίως, όμως, να μην πηγάζει από αλλού πέραν της υγειονομικής κρίσης του COVID-19. Ενδεικτικά της αγωνίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι τα όσα ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «Την ύφεση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Θα είναι μία βαθιά ύφεση φέτος και μία ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου το πόσο θα είναι αυτό θα το δούμε όταν θα έχουμε τελικά αποτελέσματα».
Η κυβέρνηση διατείνεται, σε όλους τους τόνους, ότι το μέτρο των αναστολών εργασίας είναι προσωρινό και αφορά το διάστημα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου
«Όσον αφορά στο πρόγραμμα στην εργασία, φυσικά και δεν μπορούν να απολυθούν και δεν μπορούν όχι μόνο να απολύσουν δεν μπορούν να αλλάξουν και τις εργασιακές σχέσεις δεν μπορεί να γίνει η πλήρης απασχόληση θέση και να αλλάξει μορφή δεν μπορεί να αλλάξει το ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα. Επομένως εδώ έχουμε ένα πλέγμα σχέσεων προσωρινό να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να μπορέσουμε να βγούμε με τον παραγωγικό ιστό στη θέση του», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μητσοτάκης: Η θέση των παιδιών είναι στα σχολεία
Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα θα αποφασιστεί αν θα ανοίξουν και τα Δημοτικά σχολεία με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του σταδιακού ανοίγματος της κοινωνίας.
Ο πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπαιδευτικούς, σχολίασε ότι η θέση των παιδιών είναι στα σχολεία και, παράλληλα, τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους σε αυτό το καινοτόμο εγχείρημα: «Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το παιδί στην τάξη, γι’ αυτό και σταδιακά έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή στα σχολεία, τώρα που επιδημιολογικά οι ειδικοί μας επιτρέπουν να το κάνουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανάρτησε και ένα βίντεο όπου αναδεικνύει τη μάχη υπέρ της υγείας που κερδήθηκε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα κερδηθεί και η μάχη της οικονομίας. «Μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι» είναι το βασικό σύνθημα της κυβέρνησης και υπογραμμίζει το κυβερνητικό σχέδιο «γέφυρα» ύψους 24 δισ. ευρώ.
Βαθιά ανησυχία για την ύφεση από τον Αλέξη Τσίπρα
Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη.
«Φοβάμαι ότι είναι λίγο δυσκολότερη από ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη καθώς, ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο φοβάμαι ότι δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε ενώπιον κινδύνων, καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά».
«Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, κατά την εκτίμησή μας, είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα. Στις εργασιακές σχέσεις φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών», υποστήριξε.
Σακελλαροπούλου: Θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα
Η Πρόεδρος Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση που έδειξαν την περίοδο της πανδημίας οι Έλληνες πολίτες, επισήμανε στον Αλέξη Τσίπρα πως «περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Έτσι είχαμε και αυτά τα πολύ θετικά, μέσα στην πρωτοφανή πανδημία, αποτελέσματα.
Και εσείς, από τη μεριά σας, στο μέτρο που σας αναλογεί, συμβάλλατε στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης.
Τώρα, όπως είπατε, βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια σημαντική πρόκληση. Διότι εκτός από τις κοινωνικές, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό, που είναι πολύ σημαντικός για τη χώρα μας. Και βεβαίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που υπέστησαν αρκετό βάρος.
Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Άλλωστε, οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Θέλω όμως να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, διότι ο στόχος είναι κοινός: η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».