ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη ενόψει της επερχόμενης ύφεσης

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το «πακέτο» ύψους 24 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός παραπέμπει ως αφήγημά σε προεκλογική περίοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για να περιγράψει τη νέα περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που όλοι αναμένουν χρησιμοποίησε λέξεις όπως «στήριξη της εργασίας», «μείωση φόρων», «τόνωση της επιχειρηματικότητας». Λέξεις και εκφράσεις που θυμίζουν εκλογές, άσχετα αν αυτές δεν είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε στους πολίτες ότι τον εμπιστεύτηκαν στην υγειονομική κρίση και ζήτησε να του δείξουν την ίδια εμπιστοσύνη και στην οικονομική κρίση «με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο».

Ο πρωθυπουργός θέλει επί της ουσίας να κεφαλαιοποιήσει αυτό που έχτισε τους τελευταίους τρεις μήνες, ώστε να κρατήσει στο πολιτικό του οπλοστάσιο τη μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή που διαθέτει, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες, αλλά και να αφαιρέσει από την αντιπολίτευση κάθε επιχείρημα της πολιτικής της που θα τον έβαζε με την πλάτη στον «τοίχο».

Είναι φανερό πως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πακέτο των 24 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί και ως πολιτικό εργαλείο έναντι των αντιπάλων του, για αυτό και όπως ανέφερε, «… αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή».

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες με άμεσο τρόπο, λέγοντάς τους στην αρχή του διαγγέλματός του:

«Θα σας μιλήσω για το πώς θα προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Ποιες μειώσεις φόρων θα δρομολογηθούν. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Και θα σας πω, ακόμη, τι θα κάνουμε για να τονώσουμε τον κλάδο του τουρισμού, που είναι τόσο ζωτικός για τον τόπο μας».

Ο πρωθυπουργός θέλησε παράλληλα να τονώσει το αίσθημα αισιοδοξίας των πολιτών και για αυτό το λόγο μίλησε για παρακαταθήκες που δεν θα γίνουν κάστρα στην άμμο, που δεν θα σβήσουν από το καλοκαιρινό κύμα:

«Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε.

Πόσα στερεότυπα δεν κατέρρευσαν αυτούς τους μήνες; Ο Έλληνας, που κάποιοι έλεγαν ότι σκέφτεται ατομικά, έγινε συνειδητό μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας. Και το κράτος, που συχνά προκαλούσε εύλογα παράπονα, όταν χρειάστηκε έγινε ασπίδα προστασίας μας. Δεν λειτούργησε απλά, αλλά εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο αποτελεσματικό.

Τη θέση της παλιάς καχυποψίας πήρε η εμπιστοσύνη. Πιστέψαμε ο ένας τον άλλον. Και όλοι μαζί πιστέψαμε στην Πολιτεία».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε:

«Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι παρακαταθήκες δεν θα γίνουν κάστρα στην άμμο που θα σβήσει το καλοκαιρινό κύμα. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας.

Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς συνυπάρχει η ελπίδα και ο φόβος. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται.

Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας.

Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη!

Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο.

Και να είστε σίγουροι, μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι».

Τι θα ισχύσει για εργαζόμενους

Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται «σχεδόν» με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; «Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή» με όριο ασφαλείας τον βασικό μισθό, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Με λίγα λόγια, αυτός ο μηχανισμός απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει -ανέφερε ο πρωθυπουργός- την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Στο δίλημμα "επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας", επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «παρέμβαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα» και σημείωσε πως ακολουθείται ο δρόμος που ακολουθούν κι άλλες χώρες, «όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, με στόχο να ανακόψουν την επίθεση της ανεργίας».

«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Η κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία πραγματική Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Μείωση ΦΠΑ και άλλες ελαφρύνσεις

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε:

«Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.

Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση.

Σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ταυτόχρονα, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά.

Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης την παράταση της μείωσης του ενοικίου κατά 40% για όλο το καλοκαίρι. Η προκαταβολή φόρου, μειώνεται επειδή «είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα».

Το ακριβές ποσοστό της μείωσης θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι «μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα».

Αποτελούν, όπως εξήγησε, μέτρα-γέφυρα «για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο ευρώ.

Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.

Τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

«Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, πρέπει «να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης