ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Η Ελλάδα επιθυμεί μακρά μεταβατική περίοδο για τα «κόκκινα δάνεια»

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τη διατήρηση των περιορισμών στις πωλήσεις “κόκκινων δανείων” σε ταμεία διαχείρισης τέτοιων δανείων επιθυμεί η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.  

“Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε ανοίξει ήδη το 50% της αγοράς κόκκινων δανείων. Θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδος για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά η έκταση των περιορισμών παραμένει θέμα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι “υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαπραγματευόμαστε”.

Η ελληνική Βουλή ψήφισε πέρυσι νόμο, ο οποίος διευκολύνει την πώληση ‘κόκκινων’ δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, η αγορά των οποίων μπορεί να λειτουργήσει σύντομα, σύμφωνα με τον υπουργό.

“Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει σύντομα, μόνο μικρά μέρη του ρυθμιστικού πλαισίου της λείπουν. Εάν δεν γίνει καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο, τότε το θέμα είναι διαδικαστικό”, ανέφερε, λέοντας πως μένει να λυθούν ζητήματα όπως αυτό της φορολογίας, καθώς η κυβέρνηση θέλει τα ταμεία, που αποκτούν τον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπόκεινται στην ίδια φορολογική μεταχείριση με τις ελληνικές τράπεζες.

Ο ίδιος τόνισε ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων δεν συμφέρει κανέναν, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά “ Έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση σε δύο εβδομάδες”.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως δεν βλέπει σενάριο πολιτικής αστάθειας, ενώ όπως είπε, εάν γίνονταν εκλογές, “θα τις κερδίζαμε”. “Θα υπάρξει διάλογος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία θα παραμένει άθιχτη”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η οικονομία θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο φέτος. “Όσοι επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος μετά το τέλος της αξιολόγησης”.

“Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν τώρα το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επαρκές και μπορούν να έχουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται από εξειδικευμένες εταιρείες υπηρεσιών στον τομέα αυτό”, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης