Σε εξέλιξη στη Βουλή η ψηφοφορία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής που μετέχουν, αφού ήδη από χθες είναι γνωστό ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 θα απόσχουν, προσέρχονται αλφαβητικά και ανά ομάδες των 60 βουλευτών λόγω των υγειονομικών περιορισμών που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας.
Παρά το γεγονός ότι απέχουν 120 βουλευτές της αντιπολίτευσης, η διαδικασία θα διαρκέσει 5 ώρες, καθώς εκφωνούνται όλα τα ονόματα.
Κάθε μια 60άδα έχει στη διάθεση της μια ώρα για να ψηφίσει.
Απουσίες καταγράφονται στο Κίνημα Αλλαγής, άπαντες δικαιολογημένοι.
Στο εξωτερικό βρίσκονται Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου, ενώ σοβαρό προσωπικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Χάρης Καστανίδης.
Και οι τρεις έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο, δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
Με μάσκα εθεάθησαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας.
Γύρω στις 5μμ αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία με το αποτέλεσμα να εκτιμάται πως θα ανακοινωθεί περίπου μισή ώρα αργότερα.
Το λάθος
Λίγο πριν την την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής άνοιξε η κάλπη για να διορθωθεί το λάθος του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη χωρίς φάκελο.
«Όχι, όχι...», ακούγεται να φωνάζει από μικροφώνου μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ενώ άλλος βουλευτής ακούστηκε να λέει: "Βρε Σταύρο!!".
Τα ανοιχτά μικρόφωνα «έπιασαν» τον Κώστα Τασούλα που σχολίασε χιουμοριστικά:
«Να κάνουμε ερώτημα στην επιστημονική υπηρεσία», ενώ κάποιος άλλος παρεμβαίνει ζητώντας μία… πετονιά.
Τελικά, η κάλπη άνοιξε και ο απρόσεχτος Σταύρος Καλογιάνης πήρε το ψηφοδέλτιό του, το έβαλε σε φάκελο και το ξανάριξε.
Σχολιάζοντας το περιστατικό, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν πως ομόφωνα η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι πλέον ενδεδειγμένος και ασφαλής νομικός τρόπος ήταν να ανοίξει εκείνη τη στιγμή η κάλπη, παρουσία όλων, να αφαιρεθεί το ψηφοδέλτιο και ο βουλευτής να το τοποθετήσει εντός του φακέλου και να το ξαναρίξει στην κάλπη.
Το ψηφοδέλτιο αναγράφει:
«Επί της υπ΄αριθμ. Πρωτ. 1312/04-05-2020 προτάσεως που κατέθεσαν 30 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ.1-3 του Συντάγματος και 154 και 155 του Κανονισμού της Βουλής. Με την πρόταση αιτούνται όπως σύμφωνα με την υπ΄αριθ. Πρωτ. 17090/9777/14-10-2019 απόφαση του Προέδρου της Βουλής ήδη συσταθείσα και λειτουργούσα Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διενεργεί Προκαταρκτική Εξέταση κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, επεκτείνει τη διεξαγόμενη ήδη προκαταρκτική εξέταση
Κατά
Του κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης
Προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω ποινικές ευθύνες του για τυχόν επιπλέον αξιόποινα αδικήματα:
- Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
- Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)
- Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
- Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
- Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
- Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
- Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5),
σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση,
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ»
Παρανομίες στη διαδικασία καταγγέλλουν οι δικηγόροι
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα, εγείρουν ζητήματα ακυρότητας, με την ακόλουθη δήλωση:
«Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, που εφαρμόζεται αναλογικά και κατά την συζήτησης και κατά την ψηφοφορία της πρότασης των 30 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας "Αμέσως μετά την λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την πρόταση της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οπαία ζητείται η άσκηση δίωξης".
Σήμερα όμως κατά την ψηφοφορία της ανωτέρω πρότασης των Βουλευτών της ΝΔ το ψηφοδέλτιο που διαμοιραζόταν στους Βουλευτές δεν παρείχε δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά καταγγελλόμενες πράξεις ή παραλείψεις που δήθεν τέλεσε ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και για την οποία εζητείτο παραπομπή του στην Ειδική Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή.
Αντιθέτως περιείχε το ψηφοδέλτιο, όλως παρανόμως, την ένδειξη ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ για όλα, συλλήβδην, τα αδικήματα και έτσι σε αντίθεση με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι Βουλευτές δεν είχαν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση για κάθε πράξη ή παράλειψη ξεχωριστά.
Επίσης συνέβησαν κατά την ψηφοφορία και άλλα τελείως παράνομα και ανεπίτρεπτα πράγματα υπό το βλέμμα όσων παρακολουθούσαν την σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή (άνοιγμα κάλπης, ψήφιση Βουλευτή για δεύτερη φορά κλπ).
Όλα τα ανωτέρω γενόμενα στην Ολομέλεια της Βουλής είναι παράνομα και προκλητικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν ότι η δίωξη είναι σαφώς πολιτική».