«Επιχείρηση» τουρισμός: Μείωση ΦΠΑ, φοροελαφρύνσεις και στήριξη εργαζόμενων
Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης όλου του φάσματος του τουρισμού θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00 το απόγευμα, με στοχευμένα μέτρα που παράλληλα με τον τουρισμό θα αφορούν, ευρύτερα, στην εστίαση, τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και τους εργαζόμενους.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια με κάθε λεπτομέρεια από τους αρμόδιους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Χάρη Θεοχάρη και Γιάννη Βρούτση, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, με στόχο την προστασία της εργασίας, φορολογικές μειώσεις και ενίσχυση της ρευστότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπουργούς να μην αποκαλύψουν το σχέδιο πριν από τον ίδιο στο διάγγελμά του.
Το κράτος θα επιδοτήσει την εργασία
Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες, που μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το κράτος θα καλύψει μέρος του μισθού σε εργαζόμενους που θα παραμένουν σε αναστολή εργασίας, εποχικούς εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης, αλλά και εποχικούς εργαζόμενους που φέτος δεν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων σε διάφορες φάσεις και ανάλογα πάντα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθεμίας.
Για παράδειγμα, εστιατόριο που δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να λειτουργήσει, παραμένει επί της ουσίας κλειστό με εντολή της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή τους επόμενους μήνες και άρα θα πληρώνονται από το κράτος.
Αν κάποιες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν με δική τους απόφαση, τότε οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να προσλάβουν το 40% των υπαλλήλων τους και να τους πληρώνουν αυτές.
Για όσους δεν έχουν εργασία θα επιμηκυνθεί ο χρόνος παραμονής τους στο Ταμείο Ανεργίας ή όσοι δεν είχαν από αυτούς ενταχθεί, θα ενταχθούν ώστε να μπορούν να έχουν ένα βοήθημα στην περίπτωση που δεν βρουν δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μείωση του κόστους στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13%. Παράλληλα, εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 11%, πλην των αλκοολούχων προϊόντων.
Ως κίνητρο, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανασταλεί και το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία που κυμαινόταν από 0,5 έως και 5 ευρώ ημερησίως.
Επίσης, συζητείται η μείωση προκαταβολής του φόρου.
Διακρατικές συμφωνίες για να έρθουν τουρίστες
Παράλληλα, η Ελλάδα προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες που επιθυμούν να στείλουν τουρίστες για να απολαύσουν το καλοκαίρι στην πατρίδα μας.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» συμφωνία με τη Βουλγαρία για το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουνίου, γεγονός που θεωρείται πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι στην Ελλάδα έφτασαν 3,5 εκατ. πολίτες τη γειτονική χώρα. Μία τέτοια συμφωνία, αναμένεται να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζει τους γείτονές μας λέγοντας ότι «και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο».
Με συνέντευξη του στο BBC, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καλεί τους Βρετανούς να έρθουν στην Ελλάδα, προτείνοντας αμοιβαία αποφυγή καραντίνας για τους ταξιδιώτες:
«Το να έρθετε στην Ελλάδα θα έχει ευεργετικές ιδιότητες, όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα από την απομόνωση που περάσαμε εδώ και πολλούς μήνες.
Ξενοδοχεία καραντίνας
Σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας, το υπουργείο θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού.
Κάθε ξενοδοχείο - τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης, είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ο τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Τα τεστ για κορωνοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός έξι ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».
Παράλληλα, πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση τεστ κορωνοϊού θα βρίσκονται σε απομονωμένα νησιά του Αιγαίου.
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί με φουσκωτά σκάφη και πληρώματα εθελοντών τη Δευτέρα και την Τρίτη, 25 και 26 Μαΐου σε Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο, για την πρώτη σχετική δράση. Θα πραγματοποιηθούν διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 σε κατοίκους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, διαβητικοί, κ.ά.). Η αποστολή θα επιστρέψει στην Αττική μαζί με τα δείγματα που θα προωθηθούν στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια προς ανάλυση.