Ντονμέζ: Η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες κοντά στην Λιβύη όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση
Εμμένει η Άγκυρα στην τακτική της επιθετικής ρητορικής, με φόντο τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε την Πέμπτη νέες σεισμικές έρευνες στις περιοχές που περιλαμβάνει η συμφωνία της χώρας του με την κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στην Τρίπολη της Λιβύης, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αδειοδότησης.
«Στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίκτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης. Αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στην Μεσόγειο, τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού», υποστήριξε ο Ντονμέζ σε δηλώσεις του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
«Τώρα, αυτοί που ήθελαν να μας κρατήσουν εμάς εκτός έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποσύρθηκαν χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την κρίση. Έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας. Τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο με το γεωτρύπανό μας Φατίχ σχεδιάζουμε να κάνουμε γεώτρηση», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.
Για την περιοχή που περιλαμβάνει το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι η διαδικασία ξεκίνησε και η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) έχει υποβάλει την πρώτη αίτηση για έρευνα.
«Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσει η πρώτη δραστηριότητα σεισμικής έρευνας», είπε σχετικά.
Συνεδρίασε την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε την Τετάρτη, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου.
«Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό» τόνισε ο κ. Δένδιας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.
Όπως επισήμανε, «αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό».
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως «αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους» και ότι η Ελλάδα ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», που συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι», επισήμανε επίσης.
Όσον αφορά το θέμα του μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για την ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το ΕΣΕΠ ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων, ενώ καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των όπλων.
«Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης», σημείωσε.
Τέλος, έγινε συζήτηση για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.
Διαβάστε επίσης
Κοινή διακήρυξη πέντε ΥΠΕΞ με καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια
«Είχαμε σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Εστιάσαμε στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Τόνισα στους συναδέλφους την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα με την οποία ενεργούμε. Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.
Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε, όμως, παράλληλα, σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό.
Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι.
Όσον αφορά το Λιβυκό, ενημέρωσα τους συναδέλφους ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων. Καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του embargo των όπλων. Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.
Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με τους συναδέλφους τα ζητήματα που αφορούν στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών. Μιλήσαμε για τις καινοτομίες τις οποίες προτείνουμε και για το τι πρέπει να γίνει ώστε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία».