Κομισιόν και κυβέρνηση: «Χαμηλές πτήσεις» για τον φετινό τουρισμό
Για να ξεκινήσουν τα ταξίδια μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να έχει μειωθεί σημαντικά ή και να έχει σταθεροποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η καμπύλη μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, να υπάρχουν ταυτόχρονα επαρκείς υποδομές υγείας (νοσοκομεία, ΜΕΘ κ.λπ.) για τους τουρίστες, καθώς και επάρκεια τεστ για τον πληθυσμό με αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Αυτός είναι ο νέος χάρτης ταξιδιών που παρουσίασε η Κομισιόν, με στόχο να ενισχυθεί ο τουρισμός των χωρών-μελών, ώστε να γνωρίζουν οι τουρίστες αν στον προορισμό που πρόκειται να ταξιδέψουν είναι ασφαλείς ή όχι.
Επιπλέον καταρτίζεται και ένα σχέδιο B’, στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση κρουσμάτων σε κάποια τουριστική περιοχή της Ευρώπης. Το σχέδιο προβλέπει την προώθηση εφαρμογών στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα για την παρακολούθηση του ιού.
Η Κομισιόν προτείνει ακόμη voucher αποζημίωσης σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης ή της διαμονής.
Παράλληλα, απορρίπτει το αίτημα των κρατών - μελών για ενίσχυση της ρευστότητας των αεροπορικών εταιρειών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαιρέτισε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το πλαίσιο της Κομισιόν για τον τουρισμό, καθώς σε αυτό ενσωματώνονται, όπως υποστήριξε, πολλές από τις προτάσεις της Αθήνας.
«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού. Και αυτός είναι - ένας ακόμη - παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας», τόνισε.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Στον πυρήνα του σχεδίου της Κομισιόν βρίσκεται το άνοιγμα συνόρων ανάμεσα σε χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα. Ο ευρωπαίος επίτροπος Μεταφορών αναφέρει: «Όταν υπάρχουν παρόμοιες συνθήκες σε κράτη-μέλη όπου η κατάσταση είναι θετική, τότε οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν»…
Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με διττό στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση η Ελλάδα είναι έτοιμη. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό».
Η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες, καθώς έχει χαμηλή διασπορά του ιού, έχει ισχυροποιήσει το σύστημα υγείας με προσλήψεις προσωπικού και δημιουργία εκατοντάδων μονάδων εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας, έχει ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης και έτοιμα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στη Βουλή σημείωσε ότι «κτίζουμε ένα νέο ΕΣΥ. Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο δεν ανεστάλη εντάθηκε στην κρίση και θα ενταθεί στο μέλλον. Είχαμε 565 ΜΕΘ και τις αυξήσαμε σε 1.017».
Οδηγίες για τις πτήσεις νέου τύπου
Το πρώτο που κάνει η Κομισιόν, μέσα στο πλαίσιο που ανακοίνωσε, είναι η ενθάρρυνση της αγοράς εισιτηρίων, πραγματοποίησης κρατήσεων και check-in online.
Επιπλέον, ζητά να φορούν οι επιβάτες μάσκες προστασίας. Ζητά, επίσης, διαδρόμους που θα διαχωρίζουν τη ροή των ταξιδιωτών, να κάθονται αραιά οι επιβάτες που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια, να υπάρχουν αντισηπτικά παντού και υπηρεσίες ιχνηλάτισης.
Στα αεροπλάνα θα τοποθετηθούν νοσοκομειακού τύπου φίλτρα, ενώ οι μετακινήσεις την ώρα της πτήσης και οι επαφές με το πλήρωμα θα είναι περιορισμένες.
Στα λεωφορεία η επιβίβαση θα γίνεται από την πίσω πόρτα και θα υπάρχουν κενές θέσεις μεταξύ των επιβατών, οι οποίοι θα αφήνουν και θα παίρνουν μόνοι τις αποσκευές τους.
Αντίστοιχα, και στα σιδηροδρομικά ταξίδια τα τρένα θα έχουν πιο πυκνά δρομολόγια και οι πόρτες θα ανοίγουν σε κάθε στάση αυτόματα και όχι με το πάτημα κουμπιού.
Θετικά σχόλια από τους New York Times
Την ώρα ίδια, συνεχίζονται στον διεθνή Τύπο συνεχίζεται τα θετικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας.
Ο γνωστός οικονομολόγος νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στους New York Times, γράφει διθυράμβους για την χώρα μας:
«Το να συντρίψει κανείς την καμπύλη δεν είναι εύκολο, ωστόσο είναι κάτι απόλυτα εφικτό. Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως και Νέα Ζηλανδία και, το πιστεύετε ή όχι, την Ελλάδα, το έχουν ήδη κάνει».
Σε άλλο δημοσίευμα η ίδια εφημερίδα σημειώνει: «Η Ελλάδα βγαίνει από το lockdown με χαμηλό αριθμό θανάτων και σχετικά υψηλό ηθικό, παρότι είναι αντιμέτωπη με τη ύφεση».