Κορωνοϊός - Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Σχολεία, πλατείες, τουρισμός
Με τις σχολικές αίθουσες να ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας για τη Γ’ Λυκείου, με τους μαθητές και τους καθηγητές να βιώνουν μια διαφορετική εμπειρία, ξεκινάει η νέα φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που για την κυβέρνηση δεν έχει κερδηθεί ούτε η «μάχη» της πλατείας, ούτε εκείνη του τουρισμού που παραμένει σε καραντίνα.
Οι πρώτες δύο ώρες θα ξεκινήσουν για τους μαθητές της Γ´ Λυκείου όχι με μάθημα, αλλά πρώτα με τη βασική ενημέρωση, αφού οι σχολικές συνθήκες δεν είναι ίδιες με αυτές που γνώριζαν μαθητές, καθηγητές και γονείς πριν τα απαγορευτικά μέτρα.
Είναι συνθήκες έκτακτες λόγω του κορωνοϊού και για αυτό το λόγο τις δύο πρώτες ώρες στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές θα πληροφορηθούν από τους καθηγητές τους τι ακριβώς πρέπει να κάνουν ώστε να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής, οι αποστάσεις ασφαλείας, αλλά και ο τόπος λειτουργίας των σχολικών αιθουσών.
Το ίδιο θα συμβεί και για τους μαθητές που θα εισέλθουν αύριο, Τρίτη, στις αίθουσες των σχολείων έπειτα από 50 ημέρες καραντίνας, αφού ως γνωστό η λειτουργία των σχολείων θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Οι μισές τάξεις θα λειτουργούν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και οι άλλες μισές Τρίτη, Πέμπτη και εναλλάξ, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
Τα μέτρα στα σχολεία
Στο πρώτο κουδούνι που θα κτυπήσει οι μαθητές που θα πάνε σχολείο θα μπούνε κατευθείαν στην τάξη, όπως θα έχει προβλεφθεί από τους υπεύθυνους καθηγητές, ενώ στα προαύλια των σχολείων θα γίνεται συγκέντρωση μόνο με τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.
Για τις ανάγκες των διαλειμμάτων, σε όσα σχολεία διαθέτουν πάνω από ένα προαύλιο η συγκέντρωση των μαθητών θα γίνει σταδιακά και σε διαφορετικά προαύλια για να μην είναι όλοι μαζί.
Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών, η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προβλέπει ότι τα θρανία θα έχουν κοινό προσανατολισμό και οι μαθητές θα κάθονται ένας ανά θρανίο και εναλλάξ, στη δεξιά και αριστερή πλευρά του θρανίου, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση από θρανίο σε θρανίο ενάμιση μέτρο. Όλες οι αίθουσες έχουν απολυμανθεί με ευθύνη των δήμων.
Εκτός από την εκ περιτροπής διδασκαλία, το υπουργείο Παιδείας έχει συντάξει μια λίστα με έξι κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρηθούν:
- Μέγιστος αριθμός μαθητών τα 15 παιδιά ανά αίθουσα – Αποστάσεις 1,5 μέτρου
- Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
- Απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
- Αντισηπτικά από το υπ. Παιδείας σε κάθε αίθουσα
- Καθαρισμοί και απολυμάνσεις των σχολικών αιθουσών όχι μόνο στη αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Ταυτόχρονα, ο ΕΟΔΥ έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες στα σχολεία, ενώ έχει προβλεφθεί και διπλή βάρδια καθαριότητας, με επιπλέον εργαζόμενους που θα έχουν τη φροντίδα να διατηρούνται οι χώροι καθαροί κυρίως οι κοινόχρηστοι.
Σε ό,τι αφορά στα διαλείμματα, οι μαθητές δεν θα βγαίνουν από την αίθουσα όλοι μαζί μόλις κτυπήσει το κουδούνι, ενώ όσα σχολεία διαθέτουν και δεύτερο προαύλιο τότε οι μαθητές θα μοιράζονται.
Για να τηρηθούν οι νέες συνήθειες θα υπάρξει σε κάθε τμήμα ο εφημερεύων εκπαιδευτικός. Εκτός των άλλων θα έχει και τη φροντίδα παρατήρησης των παιδιών πως συμπεριφέρονται την ώρα του διαλλείματος, αφού οπωσδήποτε πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, έχουν παραδώσει στους καθηγητές των σχολείων και μια δεύτερη λίστα που πρέπει να γνωρίζουν από τα συμπτώματα του Covid-19.
Παράλληλα και οι ίδιοι οι μαθητές θα πρέπει:
- Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
- Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
- Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
- Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
- Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
- Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά.
Ακόμη, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις από τις σχολικές μονάδες όπως παράδειγμα
- Μάσκες
- Γάντια
- Αντισηπτικά
- Κρεμοσάπουνα
- Καθαριστικά και απολυμαντικά
Η μάχη της πλατείας
Με την κυβέρνηση να επιχειρεί να μην αναγνωρίσει πολιτικά κίνητρα στις συγκεντρώσεις των διαφόρων πλατειών, που τείνουν σε μερικές από αυτές να πάρουν και χαρακτήρα διαδηλώσεων, η προσπάθεια των Αρχών επικεντρώνεται στην αποτροπή με κάθε τρόπο του κινδύνου μετάδοσης του ιού.
Στον αντίποδα, η «πλατεία» μετατρέπεται σε αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, κάνει λόγο για αντικοινωνική συμπεριφορά από ομάδα αντιεξουσιαστών.
Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφέρει ότι υπάρχει μια προσπάθεια να πάμε σε μια ασυλία πολιτικής αγέλης, μια καταστολή, μία περιστολή στο όνομα της ευθύνης.
Διαφορετική εκτίμηση επί του θέματος έχει το Κίνημα Αλλαγής, που μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη, υποστηρίζει ότι χρειάζεται όλοι οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την προστασία του κοινωνικού συνόλου και να μην γίνουν θύματα μιας προσπάθειας επιβολής, που προκαλεί αντιδράσεις.
Η Ελληνική Αστυνομία εκτιμά ότι παρόμοια φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως στην Αττική.
Το μέτωπο του τουρισμού
Εκτός, όμως, από τη «μάχη» της πλατείας και το ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων για την Γ’ Λυκείου, ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει με τον τουρισμό.
Από σήμερα θα μπορούν να ταξιδέψουν προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών όσοι θα πρέπει να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους εν όψει της θερινής περιόδου.
Στην «ανάνηψη» του τουρισμού βοηθούν τα πολλά εγκωμιαστικά σχόλια του διεθνούς Τύπου. Όλα ανεξαρτήτως αναδεικνύουν την Ελλάδα ως ασφαλή χώρα προορισμού για διακοπές. Η γερμανική εφημερίδα Bild, με εκατομμύρια αναγνώστες, τονίζει πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ελπίδα για τις καλοκαιρινές διακοπές έρχεται από την Ελλάδα. Η, επίσης, γερμανική Die Zeit γράφει ότι η Ελλάδα διεκδικεί ήδη τουρίστες, ενώ οι New York Times κατατάσσουν την Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς.