Βουλή - Γεννήματα: Αδιαφάνεια και κομματικό κράτος και στο προσφυγικό
Αδιαφάνεια και κομματικό κράτος στο προσφυγικό κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί «δημιουργεί ένα υπουργείο μετακλητών υπαλλήλων, διαιωνίζει ένα καθεστώς που ευνοεί την διαφθορά και καθιερώνει με επισημότητα την αδιαφάνεια».
Η Φώφη Γεννηματά, ανεβαίνοντας στο βήμα, εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού που κέρδισε, όπως είπε, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων μέσα από την κοινωνική επιστημονική και ακαδημαϊκή του παρουσία.
«Χάσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν λαμπρό επιστήμονα, ένα φλογερό πατριώτη, ένα Μαχητή της Δημοκρατικής Παράταξης, βουλευτή, αντιπρόεδρο της Βουλής, υπουργό».
Ήταν «ο δικός μας γιατρός», είπε και επεσήμανε ότι το όνομα του συνδέθηκε με τη λειτουργία των σημαντικότερων καρδιολογικών κλινικών της χώρας, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη λειτουργία των αεροδιακομιδών, τη δημιουργία του ΟΚΑΝΑ, την εισαγωγή της τηλεϊατρικής, την αναμόρφωση του ψυχιατρείου της Λέρου, την ίδρυση και στήριξη του Νοσοκομείου Ρόδου.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του μεταναστευτικού νομοσχεδίου, σχολίασε τα επεισόδια στις πλατείες της Αττικής, αλλά και άλλων πόλεων κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, καθώς ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ και ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα με πειθώ και διάλογο.
Αναφερόμενη στο υπό ψήφιση μεταναστευτικό νομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της κινδυνεύει το προσφυγικό/μεταναστευτικό να καταλήξει σε εθνική τραγωδία, κι αυτό γιατί «αντιμετωπίζει το ζήτημα ως εθνικό κι όχι ως ευρωπαϊκό».
«Την αρχική σας αδιαφορία, διαδέχθηκε ο αυταρχισμός, οι επιτάξεις και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, δεν έγινε. Αποσυμφόρηση των νησιών, δεν έγινε. Επιμερισμός της ευθύνης με την ΕΕ, δεν έγινε. Μηχανισμός επανεγκατάστασης με κράτη μέλη της ΕΕ, δεν έγινε. Η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, έχει καταρρεύσει, ενώ οργανωμένες δομές φιλοξενίας δεν έγιναν», τόνισε και έκανε λόγο για απουσία προληπτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις δομές.
«Σήμερα, μετά από πέντε μήνες, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά παραμένει περίπου ο ίδιος. Απεγκλωβίστηκαν βέβαια οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Στεφανής», σχολίασε και κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει πολιτική.
«Αντί να μεταφέρει ισχυρή την φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη εξάντλησε την πυγμή του, με βία και αυταρχισμό στους νησιώτες. Παρά την αλλαγή ατζέντας λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, οι σκηνές με τα ΜΑΤ στα νησιά θα ρίχνουν για χρόνια βαριά σκιά στα έργα και ημέρες της κυβέρνησής του. Αλλάξτε πολιτική πριν είναι αργά! Δώστε μάχη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μην επιτρέψετε στην Τουρκία να κάνει παζάρια που συνδέονται με τα εθνικά μας θέματα», είπε.