Παραιτείται το Δημόσιο από την αναίρεση για τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων της Marfin
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.
Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται πως το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, όπως γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ωστόσο, όπως είχε γίνει γνωστό, μετά την 20 περίπου μέρες μετά, είχε οριστεί και η δικάσιμος, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Ρήγας:
«Η κυβέρνηση προσφεύγει την 1η Ιουνίου στο ΣΤΕ, ζητώντας να αναιρεθεί η δικαίωση των συγγενών των νεκρών στη Marfin από τα διοικητικά δικαστήρια. Ακραία υποκρισία από τον πρωθυπουργό, πολιτική τυμβωρυχία, καιροσκοπισμός. Το φιλότιμο είναι ασύμβατο με τη Ν.Δ».
Το θέμα ανέδειξε και ο Νίκος Μπογιόπουλος στην εκπομπή του στον ραδιοφωνικού σταθμού Real.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσκαλέσει τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραβρεθούν την τελετή με την πλακέτα.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη Βουλή ότι «τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μία ειδική πλακέτα στο κτήριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη. Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια!».
Η ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει τον φάκελο
Όπως έγινε γνωστό, ο φάκελος της Marfin ανοίγει και πάλι ερευνητικά για την Ελληνική Αστυνομία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε πριν λίγο καιρό να ξεκινήσει από την Κρατική Ασφάλεια μια νέα έρευνα με στόχο να πέσει «φως» σε όλα τα σκοτεινά σημεία και τα κενά της υπόθεσης που θα οδηγούσε σε αναψηλάφηση της δολοφονίας των ανθρώπων της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, δυο αστυνομικοί, από τους ικανότερους της συγκεκριμένης υπηρεσίας, έχουν ανασύρει βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες και ό,τι άλλο περιείχε ο φάκελος της υπόθεσης. Έχουν αρχίσει να ψάχνουν και σημεία στα οποία δεν είχαν δοθεί σαφείς απαντήσεις και που ίσως -10 χρόνια μετά- οδηγήσουν σε κάποια εξέλιξη σε ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο μέχρι και σήμερα.
Τα όσα προηγήθηκαν της στιγμής που οι δολοφόνοι άρχισαν να πετούν τις μολότοφ στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της τράπεζας, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά αποτελούν για την μικρή κλειστή ομάδα των αστυνομικών το πιο κομβικό σημείο στη νέα έρευνα.
Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη στο CNN Greece:
«Πρόκειται σίγουρα για πολύ δύσκολο εγχείρημα από τη στιγμή που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου, όμως αν θες να έχεις απαντήσεις για κάτι η μόνο λύση είναι να ρωτάς και να βρίσκεις αυτό που ψάχνεις».
Όλα έγιναν λίγο πριν τις 14:00 της 5ης Μαΐου του 2010, την ώρα που η πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη, με τα μπλοκ των διαδηλωτών να απλώνονται σταδιακά σε μια μεγάλη έκταση, από την Ομόνοια, τα Χαυτεία, το Σύνταγμα, τα Προπύλαια.
Μια οργανωμένη ομάδα αγνώστων στη Σταδίου επιτέθηκε, αρχικά, σε ένα βιβλιοπωλείο απέναντι από την τράπεζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών, τρία άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους ξεκίνησαν να σπάνε το τζάμι της πρόσοψης της Marfin. Δευτερόλεπτα αργότερα οι ίδιοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υλικό από την τρύπα στο τζάμι καθώς και βόμβες μολότοφ.
Στη δικογραφία, υπάρχουν αναφορές για προτροπές ατόμων προς τους δράστες, με ιαχές όπως «να καείτε ρε π…», ακόμα και ρίψεις πετρών προς την τράπεζα.