ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Το προφίλ των θυμάτων εν μέσω lockdown

Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Kamil Zihnioglu

Το προφίλ των γυναικών που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αναζήτησαν ψυχολογική και νομική στήριξη, παρουσίασαν σήμερα στη Βουλή, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Θεοδοσία Ταντάρου Κρίγγου.

Όπως αναφέρθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πρόκειται κυρίως για Ελληνίδες (ποσοστό 80%), ηλικίας μεταξύ 40-54 ετών, έγγαμες με παιδιά και απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΚΕΘΙ το 80% ήταν Ελληνίδες και υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ η ηλικιακή ομάδα που απευθύνθηκε στο ΚΕΘΙ που ενημερώθηκαν στην πλειοψηφία τους για το που μπορούσαν να απευθυνθούν μέσω των μηνυμάτων στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο.

Στην ενημέρωσή της για τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο της καραντίνας, η Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι τον Απρίλιο καταγράφηκαν 1.769 κλήσεις, από τις οποίες οι 1.070 αφορούσαν καταγγελίες βίας, οι 648 αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, οι 420 από σύζυγο, 28 από πρώην σύζυγο, 64 από σύντροφο και 28 από πρώην σύντροφο, 28 από πατέρα, 20 από μητέρα,19 από αδελφό ή αδελφή, 77 από τέκνο.

Οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούσαν βία από άλλα πρόσωπα. Σημείωσε ακόμη ότι επτά στις 10 περιπτώσεις την καταγγελία έκαναν τα ίδια τα θύματα.

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: Τετραπλασιάστηκαν οι καταγγελίες κατά το lockdown

Τον Μάρτιο υπήρξαν 325 καταγγελίες για περιστατικά βίας, από τις 454 κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών, με περιστατικά βίας κατά γυναικών από σύζυγο και σύντροφο να είναι 135 και 23 αντίστοιχα και οι υπόλοιπες να αφορούν πρώην συζύγους και συντρόφους, γονείς, μέλη οικογένειας ή τρίτα πρόσωπα.

Όπως είπε, σε κάθε περίοδο, όταν η οικογένεια συνευρίσκεται για παρατεταμένο χρόνο εντός της οικίας, αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης ενημέρωσε για την κατάσταση στους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σημειώνοντας ότι 41 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών ζήτησαν φιλοξενία, ενώ υπάρχουν 204 κενές θέσεις από τις συνολικά 405 υφιστάμενες σε όλη την Ελλάδα.

Κορωνοϊός: Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 1110 για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

«Έχουμε δώσει μεγάλη βάση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ως Επιτροπή σε σειρά συνεδριάσεων. Με την κήρυξη της πανδημίας ήρθαμε σε επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να συντονίσουμε τα βήματά μας για την ενημέρωση των πολιτών κατά της βίας σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες», είπε στη εισαγωγική της τοποθέτηση η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Σοφία Βούλτεψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης