ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση 9,7%

Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την εαρινή πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση 9,7% της ελληνικής οικονομίας το 2020, πολύ υψηλότερη και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείο Οικονομικών που υπολογίζει την πτώση του ΑΕΠ κατά 7,9%. 

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συρρικνωθεί κατά 9,75% φέτος, με την ανεργία να αυξάνεται από το 17,3% του ενεργού πληθυσμού το 2019 στο 19,9% το 2020 για να υποχωρήσει σημαντικά το 2021 στο 16,8% και το δημοσιονομικό ισοζύγιο να βυθίζεται εκ νέου σε έλλειμμα, ύψους 6,4% του ΑΕΠ για το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι παρά τα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχει πάρει ήδη η Ελλάδα, δεν θα αποφύγει την απώλεια περίπου 160.000 θέσεων εργασίας, ενώ η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, μειώνοντας ξανά το ποσοστό ανεργίας.

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις».

«Η Κομισιόν σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που επισημαίνουμε από τη πρώτη στιγμή: Ότι η Ελλάδα εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και τις απολύσεις», αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «η ανευθυνότητα της κυβέρνησης που δεν είναι σε θέση ούτε καν μια σοβαρή πρόβλεψη να κάνει για την ύφεση το τρέχον έτος, είναι προφανής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η Κομισιόν στηρίζει την εκτίμησή της σε διαφορετικές προβλέψεις για το χρόνο ανοίγματος της οικονομίας και πως λαμβάνει υπόψη μέρος μόνο των μέτρων που υλοποιούνται, ενώ δεν υπολογίζει την ρευστότητα με εγγυοδοτικά προγράμματα ύψους 7 δισ. ευρώ.

«Οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη;»

Για «αμήχανη διάψευση» των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, έκαναν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωναν οι εν λόγω πηγές «έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020, μετά και την κυβερνητική επιλογή να μη στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

«Να υποθέσουμε ότι οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη που προέβλεψε προχθές ύφεση 10%», διερωτήθηκαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Υπενθυμίζεται ότι για ύφεση 10% μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNNi σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Νικ Ρόμπερτσον, αναφέροντας το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να ανοίξει -υπό προυποθέσεις- ο τουρισμός για τη χώρα.

«Έχω αποφύγει να κάνω προβλέψεις γιατί τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Δεν θα ήθελα να κάνω μια εκτίμηση με μεγάλο εύρος, αλλά ασφαλώς τα πράγματα αλλά θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν ανοίξουμε καθόλου το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, να μην έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση, όταν η Ευρώπη κάνει το ίδιο, σε εβδομαδιαία βάση, το τελευταίο δίμηνο. Διότι ουδείς γνωρίζει ακόμα την έκταση και την ένταση του προβλήματος», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση- απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαρτίου εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020. Σήμερα- μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις- εκτιμά ότι αυτή θα είναι 7,4%».

«Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος. Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει έναν μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες. Τελικά, στις 30 Απριλίου αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης σε 5% έως 12%. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη», σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.

«Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λειτούργησε με σενάρια, ένα βασικό και ένα δυσμενές. Σενάρια τα οποία αποτύπωσε και στο κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη 30 Απριλίου, πριν από τις όποιες άστοχες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει εκ νέου τα σενάρια, ως εξής:

  • Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας: -4,7% (βασικό σενάριο) και -7,9% (δυσμενές σενάριο).
  • Ποσοστό μεταβολής πραγματικού ΑΕΠ 2020 χωρίς τα μέτρα: -10% (βασικό σενάριο) και -13,2% (δυσμενές σενάριο).
  • Πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης, κατά ESA: -1,9% (βασικό σενάριο) και -2,8% (δυσμενές σενάριο).

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ», τονίζεται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το ρεαλιστικό σχέδιο στήριξης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε οι δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Και φυσικά, να μην υλοποιεί ανεδαφικές και μαξιμαλιστικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα μνημόνια».

«Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ "ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη", να υπενθυμίσουμε το εξής: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, από επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 0,7% το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση. ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα και υπευθυνότητα», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης