ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Έκτακτη ενίσχυση σε εργαζομένους του συστήματος Υγείας

INTIME NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζομένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Συγκεκριμένα η κυβένρηση προχωρά στην καταβολή ενίσχυσης ίση με το μισό του μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό του συστήματος υγείας που δεν έλαβε την έκτακτη ενίσχυση του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από τον λαβύρινθο και πρέπει με προσοχή να ακολουθήσουμε τον μίτο της Αριάδνης για να βγούμε ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στην πορεία αυτή θα μας συντροφεύουν συμπεριφορές και μέτρα προστασίας αναγκαία για να μένουμε ασφαλείς: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας όπου αυτό είναι απαραίτητο και φυσικά παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με το γιατρό μας, με το πρώτο σύμπτωμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Θα πηγαίνουμε σταδιακά και ανάλογα με τα επιδημιολογικα δεδομένα», σημείωσε, τονίζοντας:

«Κλειδί για την επιτυχία θα είναι ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών».

Δείτε την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Στόχος είναι το σύστημα υγείας να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του», συνέχισε καθώς από σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία ξεκινούν την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. «Σήμερα βγήκαν στους δρόμους οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ενώ αργότερα θα διενεργούν και τεστ αντισωμάτων», σημείωσε.

Οι κινητές μονάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους:

  • τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις κλειστές δομές, (όπως για παράδειγμα γηροκομεία και φυλακές) -στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων-,
  • τη συλλογή στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας,
  • την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Για την κάλυψη των αναγκών θα προσληφθούν σταδιακά 1.100 άτομα ενώ ήδη προσλαμβάνεται προσωπικό στο ΕΣΥ και αυξάνονται οι ΜΕΘ. Ακόμη έκανε γνωστό πως τα νοσοκομεία Παμακάριστος, Αγία Βαρβάρα και ΝΙΜΙΤΣ παραμένουν νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η κυβέρνηση δρομολογεί νέα μέτρα το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς εκτός από την τρίμηνη παράταση στην προστασία της α’ κατοικίας, σχεδιάζεται και ο νέος πτωχευτικός κώδικας καθώς και η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας καταβολής.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως 90.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση.

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ήδη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε την 1η Μαΐου, μεταξύ άλλων:

  1. Παρατείνεται, για τρεις ακόμη μήνες, το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ακριβώς ίσχυε ως το τέλος Απριλίου. Πέρα από τη νέα αυτή -τη δεύτερη κατά σειρά- παράταση, η Κυβέρνηση δρομολογεί ένα νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο.
  2. Παρατείνεται η χρονική περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι πολίτες τις σημερινές χαμηλές τιμές.
  3. Καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το μισό του μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό του Συστήματος Υγείας που δεν έλαβε την έκτακτη ενίσχυση του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  4. Προβλέπονται μέτρα στήριξης για ναυτικούς που είτε έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους είτε είναι άνεργοι.
  5. Διευκολύνεται η απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες.
  6. Καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, εφαρμόζεται πρόγραμμα κάλυψης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Έχουν ήδη εγκριθεί 5.200 αιτήσεις και είναι σε επεξεργασία άλλες 25.000 αιτήσεις. Τα χρήματα αυτά είναι επιδότηση και όχι νέο δάνειο. Η ένταξη στο μέτρο γίνεται ηλεκτρονικά από τις εταιρείες μέσω του www.ependyseis.gr και το μόνο δικαιολογητικό που απαιτείται είναι τέσσερις υπεύθυνες δηλώσεις.

Επίσης, βρίσκεται σε εφαρμογή -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500.000 ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις και έχει δεσμευτεί από τις τράπεζες ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι «ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού και οι εμπλεκόμενοι φορείς να ετοιμάσουν σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού και των καλλιτεχνών» και πως άμεσα θα υπάρξει ένα πλέγμα μέτρων στήριξης.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό στα μέσα Μαΐου

Σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει εξειδικευμένα μέτρα στήριξης για την εστίαση και τον τουρισμό, ο κ. Πέτσας αναφορικά με την εστίαση επεσήμανε πως υπάρχει χρονικό πλάνο για το άνοιγμα των καταστημάτων, ωστόσο στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια.

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με ασφάλεια αλλά και με ένα ικανοποιητικό τζίρο», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Στον τουρισμό έχουμε στάδια. Για τα τουριστικά και εποχικά καταλύματα, δεν είναι μόνο να δώσουμε μια διοικητική εντολή για να ανοίξουν. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρηματίες να έχουν τζίρο και να υπάρξουν επισκέπτες και αυτό θα γίνει αν απελευθερωθούν οι μεταφορές», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το υπουργείο Τουρισμού έχει καταρτίσει σχέδιο για τον εσωτερικό τουρισμό και στα μέσα Μαΐου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν ισχύουν.

Νομοθετικό έργο

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ξεκινά την Τρίτη 5 Μαΐου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Βασικοί άξονές του είναι:

  • Η περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης και απονομής διεθνούς προστασίας, με προτεραιότητα στις προσφυγές των διαμενόντων στα νησιά.
  • Η θέσπιση νομικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία των κλειστών δομών στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που θα αντικαταστήσουν τις σημερινές ανοιχτές δομές.
  • Η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων της.
  • Η επικαιροποίηση διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν στην έκδοση golden visa.

Ψηφιακή Διακυβέρνηση - Καθημερινότητα

Σε ό,τι αφορά την διευκόλυνση του πολίτη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους, μπήκαν σε εφαρμογή νέες ψηφιακές εφαρμογές.

Ανάμεσα στα άλλα:

  • Η ανανέωση των δελτίων ανεργίας θα γίνεται αυτόματα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης.
  • Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου, ή θανάτου συγγενικού τους προσώπου.
  • Μια σειρά από υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, του e- ΕΦΚΑ, όπως η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, θα παρέχονται ηλεκτρονικά σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, απασχολούμενους και αγρότες.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουν σε εφαρμογή τρεις ακόμη δράσεις μείζονος σημασίας για τον πολίτη. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε:

  • «Πρώτον: Εγκαινιάζουμε νέα διαδικασία επικοινωνίας του πολίτη με το Δημόσιο, το «ψηφιακό γκισέ». Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητά κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα διαθέτουν «ψηφιακό γκισέ» είναι τα ΚΕΠ, οι ΔΟΥ και ο e-ΕΦΚΑ.
  • Δεύτερον: Ξεκινά -μέσω του gov.gr η ψηφιακή κατάθεση αιτήσεων στα ΚΕΠ, τα οποία θα εκδίδουν τα έγγραφα που ζητούνται και θα τα αποστέλλουν στο e-mail του πολίτη.
  • Τρίτον: Ξεκινά η διαδικασία έκδοσης ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr».

«Γίνεται ήδη αντιληπτό σε όλους τους πολίτες - και αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο - ότι συντελείται σήμερα στη χώρα μας ένα σημαντικό άλμα ψηφιακής διακυβέρνησης. Αυτό το άλμα, υπηρετεί τον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, συμβάλλει στη λειτουργική αναβάθμιση του Κράτους, βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα».

«Χτίζουμε με πράξεις και χειροπιαστά αποτελέσματα μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολίτη και κράτους, πολίτη και πολιτικής. Και η σχέση αυτή δίνει νέα ώθηση στη Δημοκρατία μας», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης