ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Κινούμαστε με κοινωνική ευαισθησία και πλήρη συναίσθηση ευθύνης

Πέτσας: Κινούμαστε με κοινωνική ευαισθησία και πλήρη συναίσθηση ευθύνης
INTIME

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεγάλη ύφεση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Κινούμαστε, για τον σκοπό αυτό, με κοινωνική ευαισθησία και πλήρη συναίσθηση ευθύνης, έχοντας πρώτο μέλημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας» είπε.

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορωονοϊού (τεστ) ενόψει της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα από τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνονται 5.500 την ημέρα, «άρα 38.500 τεστ την εβδομάδα» και η αξιολόγησή τους θα γίνεται λαμβάνοντας υπ' όψιν τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων και την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία την χαρακτηρίζει «αχρείαστο ρίσκο», ο κ.Πέτσας είπε μεταξύ άλλων:

«Τα παιδιά μας, είτε τώρα είτε τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στα σχολεία. Και δυστυχώς ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να συνιστά απειλή όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλιο. Ωστόσο το κανονικό δεν είναι τα παιδιά να μένουν μόνιμα στο σπίτι, αλλά να είναι στο σχολείο τους. Είναι κάτι που συμβάλλει άλλωστε στην ψυχική τους υγεία και την έμφυτη τάση κοινωνικοποίησης που έχει ο άνθρωπος. Κάνουμε, λοιπόν, την αρχή τώρα ξεκινώντας από το Λύκειο και το Γυμνάσιο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στα Δημοτικά και μόνον -όπως τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός- εάν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Προσέθεσε ότι απόφαση της κυβέρνησης «είναι να πάμε σταδιακά, ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ανοίγει με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος χωρίς να κάνουμε μια αρχή, τηρώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Και προχωρούμε σε αυτό βήμα-βήμα, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιστροφή στην νέα κανονικότητα, με τη μέγιστη δυνατή προστασία και ασφάλεια».

Με αφορμή την αναστολή της επαναλειτουργίας των σχολείων στη Γερμανία, ο κ. Πέτσας είπε ότι το σχέδιο μετάβασης σε μια νέα κανονικότητα δεν συνιστά τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά μια συνέχεια, και η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα-βήμα και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής.

Όμως πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τους κατάλληλους μηχανισμούς, ώστε να εντοπίζεται γρήγορα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα.

«Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σημεία του σχεδίου θα αξιολογούνται καθημερινά και θα υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Για να μην έχουμε, λοιπόν, πισωγυρίσματα, χρειάζεται να ακολουθούμε όλοι τις συμβουλές των ειδικών. Χρειάζεται συνέχιση της πειθαρχίας και της ατομικής υπευθυνότητας που έχουμε δείξει όλοι οι Έλληνες μέχρι σήμερα» είπε.

Αναφορικά με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι παρατείνεται για τρεις μήνες ακόμα, ως τα τέλη Ιουλίου του 2020, και αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα, «που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος».

Το πρόγραμμα αυτό -σύμφωνα με το κ. Πέτσα- θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη σε όλους τους υποχρεούμενους θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι εάν υπάρξει απόπειρα οργανωμένης από τις τουρκικές αρχές μαζικής εισβολής μεταναστών, θα αποκρουστεί, όπως έγινε και στον Έβρο και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού και γενικότερα των Σωμάτων Ασφαλείας, οι ροές είναι πρακτικά μηδενικές.

Χαρακτήρισε δε «μείζονος σημασίας» το ότι όλοι πλέον αντιλαμβάνονται -εξαιτίας και της επιδημίας του κορωνοϊού όπως είπε- «ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για κλειστές δομές στα πέντε νησιά. Να κλείσουν οι σημερινές ανοιχτές, άναρχες δομές και να δημιουργηθούν κλειστές και ελεγχόμενες. Ακούμε τη φωνή των νησιωτών μας, και πιστεύουμε, αυτό είναι για το καλό όλων».