ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα: Η καραντίνα τελειώνει, η πολιτική σύγκρουση αρχίζει

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα: Η καραντίνα τελειώνει, η πολιτική σύγκρουση αρχίζει
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μετωπική σύγκρουση εφ' όλης της ύλης σημειώθηκε χθες στη Βουλή μεταξύ των Κ. Μητσοτάκη Α. Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό να απαντά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και να εξαγγέλλει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, όπως την ενίσχυση του μισθού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή δουλεύουν με μειωμένο ωράριο, αλλά και των ανέργων.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα σχέδιο-εξπρές για την τόνωση του τουρισμού, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή επικεντρώθηκε στην οικονομία, τα εργασιακά, το άνοιγμα των σχολείων, τις προστατευτικές μάσκες και την υποχρεωτικότητά τους ενώ παράλληλα έγιναν αναφορές σε «λεφτόδεντρα» και ανταλλαγή «πυρών» την υπόθεση με τα voucher.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε και την τρίμηνη παράταση στο καθεστώς της προστασίας πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις, που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον».

Το μέγεθος της ύφεσης

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης για την οικονομία ανέβηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν θα κρύψω τις δυσκολίες που μας περιμένουν... Οφείλουμε, λοιπόν, να μοιραστούμε δίκαια το βάρος τους» είπε ο πρωθυπουργός σε ένα μικρό ακροατήριο βουλευτών, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά:

«Αν είναι 4% η ύφεση σας τη χαρίζω. Αν γράψει παραπάνω το κοντέρ θα είναι ύφεση Μητσοτάκη».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ρελάνς στο σημείο αυτό για να ανταπαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τι ακαταλαβίστικα είναι αυτά; Τότε να πάρω την πρόβλεψη Βαρουφάκη για ύφεση 15% και αν είναι κάτω από 15% θα είναι... επιτυχία Μητσοτάκη, μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά»;

«Ε, κάνετε τον Βαρουφάκη τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας... η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη» του απάντησε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας.

Κόντρα στη σκιά του «λεφτόδεντρου»

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «λεφτόδενδρα», ο πρωθυπουργός ανέδειξε την ανεδαφική, όπως είπε, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που κοστολογείται 26 δισ. ευρώ:

«Η αντιπολίτευση προτείνει: “ξοδέψτε”, χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Αυτό το οποίο κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, γιατί το ”λεφτόδεντρο” μαράθηκε οριστικά το 2015».

«Μιλάτε για “λεφτόδεντρα” στη Σύνοδο Κορυφής; Όταν οι χώρες λένε πως απαιτείται να δοθεί 1 τρισ. εσείς λέτε στις χώρες του νότου ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα”; Αυτή είναι η στάση σας;» διερωτήθηκε με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον λεκτικό διαξιφισμό Μητσοτάκη-Τσίπρα έγινε αναφορά και στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, με τον πρωθυπουργό να λέει στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το σχέδιό του είναι να μην υπάρξουν χρήματα στον κουμπαρά εάν η υγειονομική κρίση διαρκέσει περισσότερο καιρό.

«Το πρόγραμμα σας δεν είναι τα 16 δισ. από το μαξιλάρι. Είναι 25 δισ. Θα δανειζόσασταν» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, και συνέχισε:

«Ξοδεύετε το μαξιλάρι για ανελαστικά έξοδα... Και θα έρθει Σεπτέμβρης και δεν θα έχουμε μαξιλάρι».

Όσον αφορά στην υγειονομική πτυχή της κρίσης και τη διαχείριση της από την κυβέρνηση, που είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει χαμηλός ο αριθμός νεκρών στη χώρα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η επιτυχία αυτή οφείλεται στις προσπάθειες όλων μας:

«Μια επιτυχία, την οποία δεν πιστώνεται η ελληνική κυβέρνηση, την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας ότι «δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, αλλά το αυτονόητο δεν αρκούσε»...

Οι ευθύνες για τα voucher των επιστημόνων

«Μάχη» έγινε και για τα εργασιακά και τα voucher με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται τα λάθη που έγιναν αλλά με τον κ. Τσίπρα να μιλά για σκοπιμότητες, βάζοντας στο «κάδρο» τον Γιάννη Βρούτση.

«Τα voucher εμείς τα πήραμε πίσω... Αν υπάρχει υποψία σκανδάλου βαρύνει εσάς και όχι εμάς... Εμείς δεν δώσαμε λεφτά εσείς τα δώσατε», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να αποσπάσει τα χειροκροτήματα των ολίγων βουλευτών που ήταν παρόντες μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Σε αυτό το σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση και αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας είπε: «Κρατάτε τον ψεύτη και τον υβριστή».

Για τις μάσκες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους πολίτες λέγοντας:

«Δεν μας είπατε γιατί οι χρήση μασκών από το πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «δεν κάνουμε του κεφαλιού μας πράγματα» προσθέτοντας:

«Αν δούμε αισχροκέρδεια, εδώ είμαστε να επαναξιολογήσουμε στάση μας»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ