ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αιχμές κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, άφησε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά την κατάθεσή της στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Η κ. Δημητρίου φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης, στις 15 Δεκεμβρίου του 2018, μετά το ταξίδι στη Βιέννη και τη συνάντηση με το FBI, ο Ιωάννης Αγγελής «αμέλησε» να αναφέρει κάποια πράγματα. «Αν παρατηρήσει κανείς τις τέσσερις αναφορές του, θα δει ότι ο κ. Αγγελής προσθέτει, αλλάζει και αφαιρεί πράγματα.

Φοβάμαι ότι όσο είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία θα έρχεται με διαφορετικά πράγματα», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά στην Ελένη Ράικου, η κ. Δημητρίου φέρεται να είπε ότι η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς «δεν τήρησε την δεοντολογία να μου δώσει εξηγήσεις για διάφορα δημοσιεύματα. Εγώ τότε αρχίζω να σχημάτιζω εικόνα», είπε σύμφωνα με πληροφορίες. «Διάβασα σε δημοσιεύματα, την κατάθεση Ραικου και τις καταγγελίες της ότι φοβόταν για την ζωή της και ότι θα πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά την παραίτηση της, ο Διευθύνων Εισαγγελίας Αθηνών την τοποθέτησε υπεύθυνη για την Τρομοκρατία. Εκεί δεν φοβοταν;», διερωτήθηκε, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής.

Αναφορικά με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, φέρεται να είπε ότι δεν τις γνωρίζει, πλην εκείνων που είδαν το φως της δημοσιλοτητας ή αυτές που αναφέρονται στις αναφορές του κ. Αγγελή. «Δεν ήθελα να ξέρω ούτε τα ονόματα», φέρεται να είπε, προσθέτοντας πάντως πως είναι «μειωμένης αποδεικτικής ισχύος οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, σε σχέση με μάρτυρες που δείχνουν το πρόσωπο τους».

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Μπούγα απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες:

Ξ. Δημητρίου: Δώσαμε εντολή να σταματήσουν τον Μανιαδάκη στην οικία του γιατί πληροφορηθήκαμε ότι ήθελε να φύγει για το εξωτερικό

Ερώτηση: Πώς ξέρατε που μένει; Γνωρίζατε ποιος είναι προστατευόμενος μαρτύρας;

Ξ. Δημητρίου: Ήξερα τη διεύθυνση όλων των προστατευόμενων για να στείλω αστυνομική προστασία. Το βράδυ της 31/12/18 μετά τις υποψίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό γιατί αρνήθηκε αστυνομική προστασία -και ειδοποίησα τους εισαγγελείς-, ο Αναστασίου (Μανιαδάκης) κατέστη από προστατευμένος μάρτυρας, κατηγορούμενος με στοιχεία που κατείχε ήδη η κ Τουλουπάκη.

Ι.Μπούγας: Η κ Τουλουπάκη δηλαδή είχε τα στοιχεία με βάσει τα οποία δεν μπορούσε να είναι προστευόμενος αλλά αντιθέτως κατηγορούμενος;

Ξ.Δημητρίου: Αυτό είναι θέμα της κυρίας Τουλουπάκη. Εγώ ασχολήθηκα μόνο με τις πληροφορίες που είχα ότι θα φύγει στο εξωτερικό.

Ι.Μπούγας: Και γιατί να μην φύγει; Απαγορεύεται ο προστατευόμενος μάρτυρας να ταξιδέψει στην ΕΕ;

Ξ.Δημητρίου: Όχι δεν απαγορεύεται. Γι αυτό μετετράπη από προστευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο.

«Στις 22 Μαρτίου 2017 ήρθε για τελευταία φορά στο γραφείο μου η κ. Ράικου. Μέχρι τότε όλα πήγαιναν μια χαρά. Στο μεταξύ, ήδη ένα μήνα πριν, είχαμε τα δημοσιεύματα για πολιτικούς. Όλα αυτά ήταν σε γνώση της κα Ράικου η οποία όπως μου έλεγε ήταν αποφασισμένη να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση Novartis προς κάθε κατεύθυνση», φέρεται να είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε: «Είχε δημοσιευθεί θέμα για την απόπειρα αυτοκτονίας στο Χίλτον, Πρωτοχρονιά 2017. Είχα πληροφορηθεί ότι ο παρ' ολίγο αυτόχειρας είχε ζητήσει να μιλήσει στη Ράικου την παρότρυνα να πάει. Κατόπιν μου είπε ότι δεν ήταν κάτι, ότι είχε οικογενειακά προβλήματα. Υπήρχαν μαρτυρίες ότι τα γκαρσόνια που ήταν αυτόπτες μάρτυρες είχαν ακούσει το στέλεχος της Novartis να λέει δεν θα πεθάνω για χάρη τους. Γιατί αυτοί δεν εξετάστηκαν; Εγώ αν ήμουν στη θέση της, θα πήγαινα να πάρω αυτές τις καταθέσεις».

Στην ερώτηση του Θανάση Πλεύρη αν η ίδια έκανε κάτι, απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες: «Δεν μπορούσα να παρέμβω. Ο καθένας έχει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως φέρεται να είπε ότι αξιολόγησε άριστα το 2013 την κ. Ράικου και πως ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η παραίτησή της. «Ήταν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Ράικου. Με αιφνιδίασε γιατί πριν δύο μέρες είχε έρθει στο γραφείο μου για να με ενημερώσει. Σε αυτή τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της δεν είχε αφήσει να εννοηθεί τίποτα από αυτό που ακολούθησε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μέχρι εκείνη την συνάντηση μας τίποτα δεν υπήρχε στο μυαλό της κ. Ράικου σχετικά με όσα αντέγραφε στην αναφορά της στις 24-3-2017», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Δημητρίου δεν ζήτησε λίστα προστατευόμενων μαρτύρων. «Ανώτατοι δικαστικοί ήθελαν να το μάθουν. Η κ. Ράικου κινήθηκε σωστά. Έκανε αιτημα δικαστικής συνδρομής αμέσως, κατέσχεσε στοιχεία και ζήτησε τις καταθέσεις από την Ελβετία. Έως τις 23 Μαρτίου δεν υπήρχε τιποτα. Όλα πήγαιναν καλά. Εν τω μεταξύ από τον Ιανουάριο του 2017 υπήρχαν δημοσιεύματα για πολιτικά πρόσωπα και μας έκανε εντύπωση και σε εμένα και στην κα Ράικου». Μάλιστα, βουλευτές της ΝΔ ανέφεραν πως η κ. Δημητρίου «εκτέθηκε σοβαρά, καθώς ενώ είχε πει στην αρχή πως δεν ήξερε κανέναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες, στη συνέχεια αποκάλυψε πως κινητοποίησε τους εισαγγελείς για να μην τους φύγει ο κ. Μανιαδάκης. Εκτέθηκε χοντρά. Πιεστικές ερωτήσεις από όλους δέχεται. Έχει αλλάξει σαράντα χρώματα».

Σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις στη Βιέννη, φέρεται να είπε: «Οι συναντήσεις στη Βιέννη δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής στις αναφορές του. Ούτε παράτυπες, ούτε παράνομες ήταν.

Οι συναντήσεις και τα Skype έχουν να κάνουν με την συγκέντρωση πληροφοριών. Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν είναι καθόλου παράτυπη και παράνομη. Σου δίνω τις πληροφορίες για να βρεις τις αποδείξεις.

Και αυτό γιατί να μην είναι παραδεκτό στους δικαστικούς λειτουργούς, όταν εφαρμόζεται μεταξύ αστυνομιών;

Οι προστατευόμενοι δεν είναι κουκουλοφόροι. Διακινδυνεύουν τη ζωή τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε σε άλλο σημείο: «Όταν ανέλαβε η κ. Τουλουπακη ζήτησε άνοιγμα λογαριασμών γιατρών. Έτσι βρέθηκαν και τα εμβάσματα προς την κ. Ράικου και τον κ. Καρνέζη, τον σύζυγο της. Από αυτή τη διαδικασία δεν διέρρευσε το παραμικρό στα ΜΜΕ για τα εμβάσματα. Τον Οκτώβριο όμως του 2018 ,δεν ξέρω πώς, η κ. Ράικου προφανώς ενημερώθηκε από κάποια πηγή για αυτή την έρευνα, οπότε άρχισε μια αντεπίθεση κατά της κ. Τουλουπάκη και των υπολοίπων επίκουρων».

Φέρεται ακόμη, να εκτίμησε ότι δεν σημαίνει τίποτα η αρχειοθέτηση για τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να βγουν από το αρχείο.\

Πώς σχολιάζουν την κατάθεση Δημητρίου στον ΣΥΡΙΖΑ

«Την χαριστική βολή στο αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο της Novartis έδωσε κατά τη διάρκεια της εξέτασης της η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου» αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη σημερινή συνεδρίαση δεν ακούστηκαν ούτε μια φορά οι λεξεις Παπαγγελοπουλος, Ρασπούτιν, σκευωρία και το σημαντικότερο όπως αποκάλυψε η κ. Δημητρίου δεν είχαν ακουστεί ποτέ κατά την περίοδο των ερευνών και από τους δικαστές Αγγελή και Ράικου που δύο χρόνια μετά καταγγέλλουν όψιμα παρεμβάσεις στο έργο τους εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες. Σήμερα μάθαμε ότι η κ. Ραικου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να καταγγείλει στους προϊσταμένους της το παραμικρό. "Θυμήθηκε" παρεμβάσεις, σκευωρίες και Ρασπουτιν όταν έναν χρόνο μετά πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα για τους κοινους λογαριασμούς που διατηρούσε με τον γιατρό σύζυγο της και στους οποίους βρέθηκαν εμβάσματα από την Novartis Ελβετίας. Μάθαμε επίσης για τις επισκέψεις Αμερικανών δικαστών και κλιμακίων του FBI στη χώρα μας, όχι φυσικά για να πάρουν μέρος στην σκευωρία, για την οποία μόνο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο, αλλά για να φωτίσουν όλες τις πλευρές του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης