ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Γεννηματά: Ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μείνουμε ασφαλείς

Κορωνοϊός - Γεννηματά: Ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μείνουμε ασφαλείς
INTIME

«Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας την εφαρμογή των μέτρων εξόδου από την καραντίνα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η υπεύθυνη ανταπόκριση των πολιτών θα συνεχιστεί.

Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά κυβερνητικό σχέδιο. Η εφαρμογή του, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά και από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού».

Τόνισε ότι αυτό είναι «το κλειδί, όπως και στην επιστημονική τεκμηρίωση του κάθε βήματος. Να μην καταργήσει στην πράξη, η γραφειοκρατία της κυβέρνησης τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε πως για να μην βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις «χρειαζόμαστε περισσότερα ΤΕΣΤ για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Υπάρχει εξ αρχής έλλειμμα και πρέπει τώρα να καλυφθεί. Λειτουργία επιτέλους των κινητών συνεργείων, του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επισκέψεις στα σπίτια. Ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των Νοσοκομείων, όχι μόνο στα λόγια. Ειδικό σχέδιο για την παρακολούθηση και προστασία ευπαθών ομάδων ιδιαίτερα σε ευάλωτες δομές».

Το πλάνο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Νωρίτερα το απόγευμα, η κυβέρνηση παρουσίασε το πλάνο της σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νωρίτερα τα πρώτα βήματα για τη σταδιακή άρση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από τις 4 Μαΐου αίρονται τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, καθώς καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS, ενώ για δύο εβδομάδες θα ισχύουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, ωστόσο οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Πιο αναλυτικά, τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν επιχειρήσεις του λιανεμπορίου όπως:

  • Βιβλιοπωλεία
  • Καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
  • Καταστήματα αθλητικών ειδών
  • Οπτικά

Παράλληλα ανοίγουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως:

  • Κομμωτήρια
  • Κουρεία
  • Κέντρα αισθητικής
  • ΚΤΕΟ

Στα κομμωτήρια η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ το όριο για τον αριθμό επιτρεπόμενων πελατών εντός καταστήματος θα καθορίζεται από την συνολική επιφάνεια της κάθε επιχείρησης. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου αλλά τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

«Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων» κατέληξε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ