Επιφυλάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το άνοιγμα των σχολείων - Τι απαντάει η κυβέρνηση
Μετά από ένα μεγάλο διάστημα συμπόρευσης της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κορωνοϊό, εμφανίστηκε το πρώτο σημαντικό ρήγμα.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το άνοιγμα είναι ρίσκο που δεν υπάρχει λόγος να ληφθεί. Εξαίρεση αποτελεί η τρίτη Λυκείου.
Τι είπε ο Γεραπετρίτης
Στο ζήτημα των σχολείων αναφέρθηκε διεξοδικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Kontra. O υπουργός Επικρατείας είπε συγκεκριμένα:
«Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά. Είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, ‘βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί'. Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή, κοινωνική συναναστροφή, είναι ‘μαθαίνω να είμαι μέρος μιας κοινότητας και μιας ομάδας.
Ο υπουργός Επικρατείας προσέθεσε ότι: «Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη υγειονομικά στάθμη, ανοίγουν τα σχολεία τους υπό όρους και προϋποθέσεις.
Με ιδιαίτερη συνέπεια και φειδώ η ελληνική Πολιτεία θα ανοίξει τα σχολεία, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία των παιδιών, μόνο υπό τους όρους και τις συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί παράγοντες.
Άρα, θα υπάρξουν «νέοι, αυστηροί κανόνες για το άνοιγμα των σχολείων κατά στάδια» και για διάστημα το οποίο θα προσδιοριστεί ειδικότερα από το υπουργείο Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες».
Η τοποθέτηση του Τσίπρα
Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, χτες «ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας - για μόλις είκοσι μέρες - όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια.»
Στο θέμα επανήλθε ο Αλέξης Χαρίτσης σήμερα μιλώντας στον Real. O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι:
«Μη επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά και εκπαιδευτικά παράλογη -μιας και βρισκόμαστε λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς- η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να λειτουργήσει κυρίως τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια χωρίς, μάλιστα, να υφίστανται πιεστικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις».
Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί το κάνει «αφού μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει επέκταση των κρουσμάτων», ενώ τόνισε πως «σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες που αποφασίστηκε η επαναλειτουργία σχολείων, γίνονταν παράλληλα δεκάδες χιλιάδες τεστ ημερησίως».
Επιφυλάξεις από Γεννηματά
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξη της στον ΑΝΤ1. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι: « Η επιστροφή στην κανονικότητα και η επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα για να μην έχουμε υποτροπή της νόσου.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσαμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε στη χώρα μας τη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να είναι αντίθετη με αυτή την αρχή. Το άνοιγμα των σχολείων είναι μεγάλο ρίσκο.
Περιμένω να δω ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο και τις αυστηρές προϋπόθεσες για τις οποίες μίλησε ο κ. Τσιόρδας. Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει από τα σχολεία; Η κυβέρνηση θέτει τις προτεραιότητες και οι επιστήμονες καθορίζουν το πώς. Περίμενα η Κυβέρνηση να ξεκινήσει πρώτα από τις επιχειρήσεις και στο τέλος να ανοίξουν τα σχολεία. Κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις. Είναι λογικό να δοθεί προτεραιότητα στην Γ’ λυκείου και την διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων».
Η απάντηση Πέτσα
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευση επιχείρησε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Ο σκοπός όλων των μέτρων που πήραμε μέχρι σήμερα δεν ήταν για να μείνουμε εσαεί κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ήταν για να βγούμε από τα σπίτια μας.
Όσοι επικαλούνται ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα.
Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι αν ανοίξει το Λύκειο, μετά θα ακολουθήσει το Γυμνάσιο ή μετά μπορεί να ακολουθήσει το Δημοτικό με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε».