ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Σκουρλέτη για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ /ΙΝΤΙΜΕ

Με μια οργισμένη δήλωση ο Πάνος Σκουρλέτης εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ενέργειας κάνει λόγο για «ξεπούλημα», καθώς και για «νεοφιλελεύθερο δογματισμό που αντιστρατεύεται το δημόσιο συμφέρον.»

Η δήλωση του κ. Σκουρλέτη έχει ως εξής:

«Με το τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κυβέρνηση προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Υψηλής Τάσης της χώρας, του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά επιζήμια ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας συνολικά. Απαράδεκτη είναι και η μεθόδευση της νομοθέτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία. Σήμερα, το Δημόσιο υποχρεώνεται να κατέχει τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι πλήρως ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.»

Ο Πάνος Σκουρλέτης προσθέτει ότι:

«Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί και σχεδιάζει εξαιρετικής σημασίας έργα που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Είναι κερδοφόρος εταιρεία, με ανθεκτικότητα ακόμη και μέσα στην παρούσα κρίση, εξασφαλισμένη και από τη συμμετοχή ισχυρών μετόχων. Πολύ περισσότερο, είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, με εγγυημένα έσοδα. Καμία άλλη εταιρεία η φορέας δεν μπορεί να ασκήσει το έργο του ΑΔΜΗΕ. Σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας μας στην κρίση της πανδημίας, έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στον ιδιωτικό τομέα. Άραγε μπορούμε να του εκχωρήσουμε την αποκλειστική ευθύνη της ενεργειακής μας ασφάλειας;»

Η δήλωση καταλήγει ως εξής:

«Για όλους αυτούς τους λόγους, η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε ούτε να σκεφτεί να ξεπουλήσει ποσοστά του ΑΔΜΗΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης που «ναρκοθετεί» τις αξίες πώλησης.

Αντιθέτως, θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη σκληρή, νεοφιλελεύθερη οπτική της και για τα άλλα ενεργειακά Δίκτυα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση του ισχυρού ελέγχου τους από το Δημόσιο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης