ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαξιφισμοί κυβέρνησης με αντιπολίτευση για την εμπλοκή ΝΑΤΟ - Τί λένε κοινοτικές πηγές

MoD/NATO via Getty Images/Ideal Image

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η συμφωνία εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα.

Αμέσως μετά την συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας αλλά και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις τηλεοπτικές άδειες, με αφορμή την αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Δένδια, περί κυβέρνησης της Αριστεράς, που "κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα στο Αιγαίο".

Μάλιστα ο κ. Δένδιας αφού ρώτησε εάν η κυβέρνηση υπέβαλλε αίτημα στο ΝΑΤΟ ή όχι συμπλήρωσε δεικτικά ότι "αυτοί που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες ζητούν Γερμανό διοικητή να διοικεί στο Αιγαίο".

Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, που είχε επιστρέψει στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες λόγω της συντριβής του ελικοπτέρου απάντησε στον κ. Δένδια ζητώντας από τη ΝΔ να επιδείξει συνεννόηση ανάμεσα στα στελέχη της.

Επισήμανε ότι "η συμφωνία που έγινε κοινά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της δύναμης του ΝΑΤΟ ,στην περιοχή του Αιγαίου, έχοντας γίνει αποδεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις" με διαβεβαίωση ότι "σε περίπτωση που γίνει διάσωση ανθρώπων που έρχονται από την Τουρκία, ανεξαρτήτως από το εάν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες, θα προωθούνται αυτόματα στην Τουρκία".

Από τη μεριά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας σε σημερινή του συνέντευξη στην Αυγή εξέφρασε την ελπίδα η παρουσία του ΝΑΤΟ να περιορίσει τις ακατάσχετες ροές από την Τουρκία.

Η Φώφη Γεννηματά με ανάρτησή της στο twitter ζήτησε "να γίνει ξεκάθαρο πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ΝΑΤΟ από τη γείτονα χώρα, ως προκάλυμμα για να καταγράψει μονομερείς διεκδικήσεις της" ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι ενεργοποιείται "το παλαιό σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας", το οποίο και "εφαρμόζεται τώρα εκ του πλαγίου".

Πηγές Βρυξελλών: Δεν θα αμφισβητηθούν τα ελληνικά σύνορα

Κοινοτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Βήμα της Κυριακής σημείωναν τα τελευταία 24ωρα ότι μια νατοϊκή επιχείρηση θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν τα ελληνικά σύνορα, μια ανησυχία που όπως τονίζεται πολλοί εξακολουθούν να διατηρούν λόγω της απόπειρας της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για την προώθηση των διεκδικήσεών της.

Η εφημερίδα συμπληρώνει πως η ενεργοποίηση της νατοϊκής δύναμης δεν προβλέπεται να συμβεί πριν την παρέλευση των επόμενων δυο εβδομάδων, ενώ η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ θα αναλάβει την εκπόνηση του ακριβούς επιχειρησιακού σχεδίου με βάση το οποίο θα δράσει η δύναμη.

Εν συνεχεία, αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της εφημερίδας, η παρουσία του ΝΑΤΟ κάνει την Άγκυρα να αισθάνεται πιο άνετα, κάτι που δεν συνέβαινε με την προοπτική να αναμειχθεί πιο ενεργά στα τουρκικά ύδατα η Frontex, πόσω δε μάλλον να συγκροτηθεί και να περιπολεί η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Πρώην διοικητής ΝΑΤΟ: Θα χρειαστούν προσεκτικές κινήσεις

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ατλαντικής Συμμαχίας και νύν πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts, ναύαρχος Τζέιμς Φλέτσερ εκτιμά ότι θα χρειαστούν προσεκτικές κινήσεις από τους διοικητές του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση ότι η επιχείρηση στο Αιγαίο δεν θα φέρει εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

"Μια δύσκολη πτυχή αυτής της νέας επιχείρησης θα είναι οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο που αφορούν τόσο στη θάλασσα όσο και στον εναέριο χώρο. Θα χρειαστούν προσεκτικές κινήσεις από τους διοικητές του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουν ότι αυτή η αποστολή δεν θα πυροδοτήσει αυτές τις εντάσεις", σημειώνει.

Επισημαίνει παράλληλα ότι "το πιθανότερο είναι πως το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει όσους πρόσφυγες βουλιάζουν τις βάρκες τους στη χώρα από την οποία προήλθαν, δηλαδή στην Τουρκία".

Αύριο ο επίτροπος Μετανάστευσης Συνάντηση με τον γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τον συντονισμό του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Κατόπιν, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του ΝΑΤΟ με συναδέλφους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης