ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγκούσης στο CNN Greece: Το Μαξίμου ο εγκέφαλος της «αρπαχτής Σκοιλ Ελικικου»

ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή στο CNN Greece ο Γιάννης Ραγκούσης κάνει λόγο για «αρπαχτή της τηλεκατάρτισης» και τονίζει πως «η μη παραίτηση και η μη αποπομπή Βρούτση αποδεικνύουν ότι εγκέφαλος της voucher-αρπαχτής ήταν το Μαξίμου». 

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Προστασία του Πολίτη επέμεινε στην κριτική του ότι η κυβέρνηση άργησε να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού. Επίσης εγκάλεσε τις Αρχές για ολιγωρία, αναφορικά με τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε ιδιωτικές κλινικές. Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται, αναφορικά με τη δήλωσή του ότι ματαίωσε τα καρναβάλια πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. Υπογράμμισε επίσης ότι κοινωνικά υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν σημαίνει άφωνη αντιπολίτευση.

Τέλος ο Γιάννης Ραγκούσης αναρωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει μέσω των πρόωρων εκλογών να νομιμοποιήσει ένα νέο Μνημόνιο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του του Γιάννη Ραγκούση:

-Πώς κρίνετε την υπόθεση της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, το περίφημο Σκοιλ Ελικικου;

-Το ζήσαμε κι αυτό. Εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοϊού με 126 νεκρούς, με τον λαό σε καραντίνα και την οικονομία σε καταστολή, εξελίχθηκε επί εβδομάδες μια άθλια προσπάθεια αρπαχτής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η μη παραίτηση και η μη αποπομπή Βρούτση αποδεικνύουν ότι εγκέφαλος της voucher-αρπαχτής ήταν το Μαξίμου. Διότι είναι τόσο μεγάλο το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από αυτό το φιάσκο, που αν το είχε προκαλέσει ένας υπουργός ερήμην τους, είναι βέβαιο πως θα το είχαν αποπέμψει αμέσως.

Η διαχείριση της πανδημίας

-Σε πρόσφατη δήλωσή σας κάνετε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έκλεισε αρκετά γρήγορα τα σύνορα με την Ιταλία. Αυτό όμως δεν είναι λεπτομέρεια στη συνολική διαχείριση της πανδημίας;

-Λεπτομέρεια δεν είναι. Ο κορωνοϊός δεν γεννήθηκε, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Επομένως, η προσπάθεια να εντοπίζαμε και να κλείναμε αμέσως τις πύλες εισόδου του ιού στη χώρα μας ήταν καίριας σημασίας. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, στις 29 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση γνώριζε πως στα 7 πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι 4 είχαν επιστρέψει από Ιταλία και οι 3 ήταν συγγενείς αυτών. Το Ισραήλ σταμάτησε τις πτήσεις από Ιταλία αμέσως μόλις εντόπισε το πρώτο κρούσμα που προερχόταν από τη συγκεκριμένη χώρα. Η ελληνικές αρχές-αποδεικνύοντας οι ίδιες πως δεν είναι λεπτομέρεια το ζήτημα αυτό-απαγόρευσαν τις πτήσεις από Ιταλία αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Έλαβαν την απόφαση μετά από 2 περίπου εβδομάδες, στις 14 Μαρτίου, αφού πρώτα όμως είχαν επιτρέψει σε χιλιάδες ταξιδιώτες να συνεχίζουν να έρχονται χωρίς να τίθενται ούτε καν σε κατ’ οίκον καραντίνα. Στις 14 Μαρτίου η Ελλάδα μετρούσε ήδη 228 ασθενείς από κορωνοιό και 3 νεκρούς, ενώ η Ιταλία κατέγραφε 21.157 ασθενείς και 1441 νεκρούς.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

-Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως μεγάλα ποσοστά αποδοχής των κυβερνητικών χειρισμών για τον κορωνοϊό. Μάλιστα διευρύνεται η ψαλίδα της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τα δημοσκοπικά ευρήματα;

-Δεδομένου πως η Ελλάδα-όπως και οι χώρες ανατολικά της Ιταλίας, που όλες εφαρμόζουν διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα κι όχι μαγικές πολιτικές συνταγές που δήθεν ανακάλυψαν οι ίδιες-πηγαίνει ευτυχώς καλύτερα σε σύγκριση με όλες τις χώρες βόρεια και δυτικά της Ιταλίας, είναι λογικό να καταγράφεται μια τέτοια τάση στις έρευνες της περιόδου αυτής. Ανεξάρτητα όμως από τις δημοσκοπήσεις, επειδή ο κορωνοϊός ήρθε τον Φεβρουάριο και παραμένει εδώ, εύχομαι να μην έχουμε οποιαδήποτε επιδείνωση μετά τη σταδιακή άρση της καραντίνας. Και το λέω αυτό γιατί σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, η σταδιακή άρση της καραντίνας έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής προσέγγισης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να διαφωνούν μεταξύ τους με πολιτικά κι όχι υγειονομικά κριτήρια.

-Παρά αυτά που λέτε, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να πιστεύει ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την επιδημία βάση τις επιστημονικές γνωματεύσεις της επιτροπής Τσιόδρα και γι’ αυτό κατάφερε να περιορίσει τους νεκρούς.

- Τη μια βγάζουν επιστήμονες μπροστά στις καθημερινές ανακοινώσεις για να τονίσουν πως «είναι επιστημονικό το θέμα του ιού κι όχι πολιτικό» και την άλλη μας περιγράφει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τη διαφωνία του με τους υπουργούς του για την έναρξη των μέτρων καραντίνας, αποδεικνύοντας πως τελικά οι καθυστερήσεις και οι ολιγωρίες που υπήρξαν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής και κομματικής στάθμισης που έγινε από τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή είπε σκόπιμα ψέματα. Δεν ισχύει-όπως δήλωσε-πως η Ελλάδα δεν είχε κρούσματα κορωνοϊού όταν αποφάσισαν τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Η Ελλάδα είχε επίσημα καταγράψει ήδη τα τρία πρώτα κρούσματα. Δύο που είχαν επιστρέψει από Ιταλία και ένας συγγενής τους. Και αντί να ξεκινήσουν αμέσως πρόγραμμα καραντίνας για όσους επέστρεφαν από Ιταλία, ματαίωσαν μόνον τα καρναβάλια. Δηλαδή, αντί να κλείσουν την πύλη εισόδου του κορωνοιού στην πατρίδα μας, έκλεισαν απλώς μια μεσοπόρτα για να δυσκολέψουν την κίνηση του ιού εντός του σπιτιού.

-Χτες είχαμε δεκάδες κρούσμα και τρεις θανάτους σε δύο ιδιωτικές κλινικές. Πιστεύετε ότι έχει σημειωθεί ολιγωρία των Αρχών;

-Κοιτάξτε, μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας και τόσης διεθνούς εμπειρίας, δεν δικαιολογείται καμία απολύτως ολιγωρία. Ήδη τα ξαφνικά και μαζικά κρούσματα στο Κρανίδι, τη Μαλακάσα καθώς και στις ιδιωτικές κλινικές στο Περιστέρι και στο Ελληνικό προκαλούν μεγάλη ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά. Άραγε, είχαν ληφθεί ειδικά αυξημένα μέτρα επιτήρησης σε όλες αυτές τις δομές καθώς και σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες υγείας που γνωρίζαμε πως μπορούν να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες; Γινόταν κάποιος συστηματικός έλεγχος σε όλες αυτές τις μονάδες ή μόνον στους δρόμους για την κυκλοφορία των μεμονωμένων πολιτών από την ΕΛΑΣ;

Η ήπια αντιπολίτευση και οι εκλογές

-Θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σχετικά ήπια αντιπολίτευση ή το επικείμενο τέλος της καραντίνας θα σημάνει και το τέλος της συναίνεσης;

-Εμείς ναι, θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη αντιπολίτευση που στηρίζεται σε επιχειρήματα, επίσημα στοιχεία κι επιστημονική τεκμηρίωση. Μοναδικός και υπέρτερος σκοπός μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Για να γίνει κατανοητή δε, η απόσταση υπευθυνότητας που μας χωρίζει με τη ΝΔ, θα σας πω με βεβαιότητα, πως εάν η πανδημία κορωνοιού είχε ξεσπάσει πέρυσι και είχε διαπιστωθεί ότι δεν είχε επιβληθεί καραντίνα στους αφιχθέντες από Ιταλία καθώς και ότι δεν είχαν απαγορευθεί αμέσως οι πτήσεις από τη γείτονα χώρα, ο αντιπολιτευτικός παροξυσμός του κ. Μητσοτάκη θα τον είχε οδηγήσει να ζητάει καθημερινά τις παραιτήσεις των αρμοδίων. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, η κοινωνικά υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν είναι η άφωνη αντιπολίτευση. Διότι αν η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι μια φορά ολιγωρία. Η ολιγωρία της αντιπολίτευσης να επικρίνει την ολιγωρία της κυβέρνησης, είναι 10 φορές ολιγωρία, πάντοτε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

-Πως αντιμετωπίζετε το σενάριο των πρόωρων εκλογών;

Επειδή όπως γνωρίζετε δεν τρελάθηκαν ξαφνικά ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι βουλευτές της ΝΔ που καταφέρονται δημοσίως κατά όσων εισηγούνται πρόωρες εκλογές, προφανώς υπάρχει “φωτιά” κι όχι μόνο καπνός. Προφανώς τα όσα λέει ο Πρωθυπουργός για να διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχουν τόση ειλικρίνεια και αξιοπιστία, όση είχαν τα λόγια του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι, πως είναι δυνατόν να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ένας Πρωθυπουργός που βρίσκεται στην αρχή της θητείας του, που δεν αμφισβητείται με βάση τις δημοσκοπήσεις και ο οποίος διαθέτει την αμέριστη στήριξη 158 βουλευτών; Μήπως, γνωρίζοντας την οικονομική καταιγίδα που έρχεται, θέλει να αποφύγει τη διαχείρισή της; Μήπως θέλει-αν καταφέρει και νικήσει-να νομιμοποιήσει κοινωνικά ένα κορωνομνημόνιο; Μήπως θέλει να περιορίσει κάθε άλλη άποψη, κάθε αντίθετη γνώμη με το επιχείρημα «τι μιλάτε εσείς, τι διαμαρτύρεστε, έχω νωπή λαϊκή εντολή για την πολιτική που εφαρμόζω»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης