ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα»: Πώς και πότε θα ανοίξουν σχολεία, καταστήματα και ξενοδοχεία

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Η 4η Μαΐου θα είναι μια διαφορετική ημέρα με την σταδιακή μετάβαση σε μια νέα περίοδο, σχολιάζει η κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές πως σε 11 ημέρες δεν θα αλλάξουν όλα αυτομάτως, αλλά αργά και σταδιακά μέχρι την τελική επαναφορά στην κανονικότητα, η οποία ακόμη θα αργήσει.

Η νέα περίοδος θα ξεκινήσει με νέους κανόνες και νέες συνθήκες.

Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών και υπολογίζοντας δεκάδες μεταβλητές, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ίδιος τις τελικές και καθοριστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας από τώρα επισημαίνουν τη σημασία της προσήλωσης όλων στους κανόνες υγιεινής, στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθούν οι πάντες.

Ο Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης, λέγοντας πως «σκοπός είναι να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

-Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
-Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
-Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

«Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Δείξαμε ότι οι Έλληνες, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε.

Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Για να προετοιμαστούν όλοι στη σταδιακή αυτή μετάβαση χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γρίφος με τα σχολεία

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου εντός Μαΐου, ίσως στις 11 του μήνα, με τους μαθητές να βρίσκονται σε μικρότερα τμήματα, τηρώντας αποστάσεις ακόμη και στα διαλείμματα.

Στόχος είναι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο με μειωμένη ύλη και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρει ότι «έχουμε σενάρια και για μικρότερο συγχρωτισμό, τα οποία συζητάμε και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Λίγες ημέρες μετά την Γ’ Λυκείου, αν όλα πάνε καλά, σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες τάξεις, παρόλο που οι απόψεις των επιστημόνων για το κατά πόσο πρέπει να ανοίξουν πλήρως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ακόμη διίστανται.


Πηγή: ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι θα πρέπει να καταλήξουν το συντομότερο σε μία τελική πρόταση προς τον πρωθυπουργό, ενώ απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά.

Κανόνες σε εστιατόρια και καφέ

Με αυστηρούς κανόνες αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ. Αναζητείται όμως μια χρυσή τομή που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες αλλά θα φέρει και τον αναγκαίο κόσμο στα μαγαζιά, ώστε να έχουν κίνηση και τζίρο.

Αιτία σοβαρού προβληματισμού αποτελεί και το ζήτημα των κλιματιστικών, μετά τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις.


Πηγή: © Intime p.a.

Πρόκειται για ζήτημα τεχνικά περίπλοκο και τρομερά κοστοβόρο, με την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και την επιδότηση επιχειρήσεων και ξενοδοχείων για την αναγκαία αλλαγή των φίλτρων.

Ανοίγουν τα καταστήματα

Για τις 4 Μαΐου «κλείδωσε» το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων αλλά και των πολυπόθητων κουρείων και κομμωτηρίων, φυσικά με κανόνες λειτουργίας για το προσωπικό, όπως η αναγκαστική χρήσης μάσκας και γαντιών.

Για τα πολυκαταστήματα που θα ακολουθήσουν αρκετά αργότερα, εξετάζεται ακόμη και περιορισμός του αριθμού πελατών ανά όροφο ανάλογα με την έκταση.

Τι θα γίνει με τις διακοπές; Από αρχές Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μέσα στον Ιούλιο τα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα στην υπόλοιπη χώρα.

Και στην περίπτωση αυτή η δύσκολη εξίσωση είναι η κοινωνική απόσταση, δηλαδή η τήρηση των σωστών αποστάσεων μεταξύ των πελατών στο πρωινό, τις ξαπλώστρες και τις πισίνες.

Τι θα γίνει με τις πτήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πτήσεις από το εξωτερικό είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Ιουνίου και πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα αρχίσει να δέχεται από εκείνο το χρονικό σημείο τουρίστες από την Ιταλία ή τη Μεγάλη Βρετανία.


Πηγή: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή κόντρα για την τηλεκατάρτιση

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζεται η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να ακυρώσει τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν την αποπομπή του Γιάννη Βρούτση, ενώ ο υπουργός Εργασίας αντεπιτίθεται κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία.

Στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωσε τα ΚΕΚ, την διαδικασία και την πολιτική μας. Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγίστη υποκρισία, ακολουθήσαμε απόλυτα τη διαδικασία που κληρονομήσαμε».

«Αντί να απολογηθούν για πατεντάτη αρπαχτή έρχονται και λένε τι; Με τους συγγενείς τους στήσανε αυτή την υπόθεση» ανέφερε απαντώντας στον κ. Βρούτσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη.

Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα τηλεκατάρτισης είχαν ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνουν δε ότι η πρώην γενική γραμματέας κοινοτικών πόρων, Δήμητρα Χαλικιά, είχε διαφωνήσει με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2016, καταγγέλλοντας αδιαφανείς διαδικασίες.

Ειδικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έκανε τίποτε.

Για απαράδεκτη προσπάθεια συμψηφισμού που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπό του Αλέξη Χαρίτση να επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει ευθέως και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που επιλέγει να διατηρεί τον κ. Βρούτση στη θέση του αντί να ζητήσει την παραίτησή του, όπως οφείλει, είναι συνένοχος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης