ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Σύνοδος Κορυφής: Χαμηλά ο πήχης στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών

INTIME NEWS / ΓτΠ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες ως προς την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε. ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, με θέμα τις ανάγκες επαρκούς χρηματοδότησης των κρατών που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη Σύνοδο Κορυφής λαμβάνει μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να αγνοήσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και οι οποίες είχαν διαφανεί πριν από την πρόσφατη υγειονομική κρίση όταν στις αρχές του χρόνου διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες για το ύψος του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Στο «παζλ» των συγκεκριμένων διαφωνιών, ήρθαν να προστεθούν και οι αντιθέσεις σχετικά με την έκδοση του λεγόμενου κορωνο-ομόλογου, που πρότειναν εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά βρήκε τοίχο από την Γερμανία και τις άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, χαμηλές είναι οι προσδοκίες για μια συμφωνία στην σημερινή Σύνοδο και η πιθανότερη εξέλιξη που διαφαίνεται ότι θα έχει είναι ότι η μετάθεση των αποφάσεων για τον Ιούνιο, όταν, όπως πολλοί εικάζουν, θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έχει καθεμιά από τις χώρες εξαιτίας της ζημιάς που έχει υποστεί και της ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η οικονομία τους.

Είναι, μάλιστα, πιθανό να ολοκληρωθεί η Σύνοδος χωρίς κείμενο συμπερασμάτων και αντ' αυτού να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που θα λέει ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί σύντομα η απαιτούμενη ομοφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει στις θέσεις της Αθήνας, ενώ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι ελληνικές θέσεις περιλαμβάνουν:

«Πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις».

Και στο ίδιο πλαίσιο, «δεύτερον η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη». Αυτά, πρόκειται να εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, απόψε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», αναμένεται να αναφέρει προς τους ομολόγους του ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών» επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, στάση την οποία επικύρωση συνυπογράφοντας την κοινή επιστολή με τους επικεφαλής των 8 κρατών – μελών της ΕΕ.

Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Ε.Ε. ο οποίος εμπλέκεται στις εργασίες της Συνόδου, δήλωσε στο Reuters ότι «η ιδέα του να έχουμε ένα εξειδικευμένο εργαλείο, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αρχίζει να καθίσταται ομόφωνη».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου, ένα ακριβοδίκαιο σχέδιο διάσωσης, με γνώμονα την κοινή χρηματοδότηση, θα μπορούσε να διασφαλίσει την πολύτιμη Ενιαία Αγορά της Ένωσης των 450 εκατ. κατοίκων και να θέσει εκτός μάχη τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, που επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις οικονομικές ανισότητες εντός της ΕΕ.

Είναι ενδεικτική η πρόσκληση που απέστειλε προς τους ηγέτες της Ευρώπης των 27 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: «Προτείνω να επιφορτίσουμε την Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να καταλήξει σε μια πρόταση ανάλογη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Το πιο πιθανό, σύμφωνα πάντα με το Reuters, είναι οι ηγέτες της ΕΕ να λάβουν μια απόφαση έως τα τέλη Απριλίου ή και λίγο αργότερ, ώστε εν συνεχεία να καταλήξουν στο μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και στους τρόπους της χρηματοδότησής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης